Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

śmieszne nazwisko?? A może miejscowość??

andzik.78

Recommended Posts

• Odpowiedzi 453
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W woj. zielonogórskim jest taka miejscowość Lipki. I fajnie, tylko zawsze, na tablicy z nazwą, ktoś "domalowywuje" - pozioma kreseczke nad L. Jeszcze nigdy (a czesto tam bywam) nie widziałem "orginalnej" pisowni.

Jest w woj. mazowieckim miejscowość powiatowa Lipsko. Po takiej przeróbce wyjdzie .......

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
Obok Cieszyna jest miejscowość Hażlach :D

i...?

I przerabiają na Haźlach :wink:

i...?

może jakiś słowniczek by się przydał, bo nadal nie trybię :o

haźel w gwarze śląskiej - wolnostojąca ubikacja

W latach 80- tych po Śląsku krążył taki dowcip:

- W komitecie wojewódzkim PZPR w Katowicach została zatrudniona nowa sekretarka - świeżo przybyła z centralnej Polski.

Jej pryncypał wychodząc z gabinetu rzucił sekretarce następujące słowa:

- Jakby się ktoś o mnie pytał to wracam za kwadrans. Idę do haźla.

Po chwili otwieraja się drzwi i jakiś mężczyzna pyta - Jest szef?

- Będzie za kwadrans, wyszedł do towarzysza Haźla .... odpowiada sekretarka.

Nie o nazwisku, lecz o przezwisku...

Znajoma mojej mamy, pani Anna S., namiętnie w rozmowie nadużywa słowa "kuźwa", toteż grono jej znajomych przezwało ją Kuźwina. Pani ta ma działkę rekreacyjną w pewnej miejscowości letniskowej, ma tam działkę też i moja mama. Pani ta ma tam od kilku lat dom całoroczny i przebywa tam przez znaczną część roku, toteż dobrze znana jest miejscowym sklepikarzom. Kiedyś odwiedziła ją na działce jej rodzina z daleka. Nie wiedzieli dokładnie gdzie jest jej posiadłość, więc weszli do miejscowego sklepu zasięgnąć języka. Na pytanie o Annę S. właścicielka-sprzedawczyni zrobiła minę karpia, a intensywny wysiłek umysłowy wyraźnie rysował się. Rodzina Anny S. zaczęła więc bardziej szczegółowy opis. Przy opisywaniu dwóch, tworzących dość charakterystyczną parę psów pani S., na twarzy sprzedawczyni nastąpiła ulga i odpowiedziała: "Aaaa... Kuźwina! Trzeba iść (tu opis drogi)".

Czy ktoś z was ma lub zna podobne perypetie z nazwiskiem/przezwiskiem

Mam wójka, który nazywa się Jednorlich. Jednak w rodzinie nazywany jest poprostu Nerlik (nie dociekam dlaczego). Sredni kontakt z nimi utrzymujemy, ale mój małżonek sioę o nim nasłuchał. Dzwonił kiedyś do jego córki z jakimś interesem. Oczywiście zapomniał jak ona się po mężu nazywa, ale liczył na to że to ona odbierze. Odebrał ktoś inny i w słuchawce odezwał się męski głos:

- Słucham.

- Eeeee. Khmmm - Mój mąż lekko zmieszany - Czy mogę mówić z Moniką Nerlik?

- Chyba Jednorlich.

- Nieeee. Nerlik...

- Mooooniiiiikaaaa. Ktoś do Ciebie.

• 2 weeks później...
  • 4 months później...