Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa APS 33+2G

Recommended Posts

Dostalam kolejna wycene. Tzn trudno to nazwac wycena, dostalam ceny za poszczegolne elementy wiec sama sobie podliczalam stad cena moze byc mylna ale wyszlo jakies 11tys za folie i 12 tys za fornir.

Czekam jeszcze na 2 wyceny.

Dzis maz spedzi pierwsza noc na dzialce, razem z tesciem bede podrasowywac domek :) Przed nimi malowanie i uzupelnianie scian tam gdzie tego wymagaja.

Dostalismy wycene na elemeny osprzety elektryczne i wyszlo jakies 3 tys w serii jednej z tanszych z legranda bo usno, boje sie ile wyjdzie w sistena life czy b.kwadrat z berkera.

• Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i dostalam 2 ostatnie wyceny, nie powiem ze jestem z nich zadowolona.

Jedna od Kasinego stolarza

Fronty drewno lite do uzgodnienia jakie 17130 - 18630

Fronty mdf foliowany 16080 przy typ.wymiarach przy nie typ. 16680

Fronty mdf lakier mat i polysk 16635 - 17092

Fronty fornir egzotyczny 17280

ale bez blatu i uchwytow, za to z servo-drive przy koszu

I jeszcze jedna 22 tys, ale dorzucili mi segregacje z orgaline i servodrive.

Maj

Wegetacja rozpędziła się na dobre. Pora chwycić za sekator i usunąć wymrożone części roślin. Przycinać należy także krzewy i byliny, które zakończyły już kwitnienie. Przekwitłe tulipany, narcyzy i inne cebulowe ogławiamy, żeby nie wysilały się na zawiązywanie nasion. Po "Zośce" sadzimy mieczyki, dalie, krokosmie, paciorecznik itp.

Trawniki podlewamy, kosimy i nawozimy azotem. Opryskujemy trawniki przeciwko chwastom dwuliściennym. Wykonać warto opryski przeciwko mączniakom na porzeczkach, agrestach, lilakach, dębach i azaliach. Maj jest miesiącem, w którym szaleją mszyce i przędziorki - nie zapominajmy o opryskach. W maju pojawiają się odrosty na drzewach ozdobnych, owocowych i lilakach (tzw. dziczki) - należy je usunąć Jeśli macie żywopłoty, to jest to b.dobry czas na cięcie i formowanie (jeśli wewnątrz są gniazda, to z cięciem należy się wstrzymać do czasu wylotu piskląt). Bieżący miesiąc jest b.dobrym okresem na sadzenie bylin, roślin rabatowych i jednorocznych. Kończymy wysiew jednorocznych.

No i mam zakupione pierwsze roslinki :)

Wczoraj bylam na festynie na wsi naszej i jednym ze sponsorow byl sprzedawca sadzonek. Pod koniec festynu ich cena z 5zl spadla na 2 , nie sa t0 jakies giginaty bo tujki mialy z 15-20 cm, bukszpany z 15cm max ale za 6 sztuk zaplacilam 10zl :)

Jestem zalamana efektem prac instalatora. Czego sie nie tkniemy jest krzywo. probujemy cos z tym zrobic ale niewiele sie da, jest krzywo w kazdym mozliwym kierunku, podlaczenie do wezykow baterii nie jest w poziomie, jesli bateria podtynkowa miala 2 elementy w pionie to one oczywiscie nie sa w pionie, tylko po skosie, jesli jest jeden element to nie jest pionowo do powierzchni kafli :evil: :evil:

Ta budowa mnie wykonczy, dobrze, ze nei jestem na budowie i nie odkrywam tego sama bo by mnie szlag trafil :evil:

Jakby co to jestem jutro na budowie , zapraszam, jak sa jacys chcetni :)

Choc syf jest straszny bo w trakcie malowania :) i niewiele co widac

Dom pomalowany podkladem a sufity i skosy juz 2 razy.

Zreszta mielismy jazde z farba, w piatek okazalo sie, ze zabraknie farby a tu zbliza sie sobota i zal jej nie wykorzystac na malowanie. Z rana w sobote zaczelismy dzwonic do przedstawiciela, zeby nam podal gdzie mozna ja dorwac. Podawal kolejne punkty a mysmy dzwonili, 2 hurtownie zamkniete, w 2 nie ma, dopiero w 5 mieli ostatnie wiaderko :)

Zamontowany jest kibelek wiec juz nie trzeba leciec do slawojki, ma jeden minus, jest na tyle duzy, ze pupa wpada lekko ( tzn mezowa wpada moja pewnie nie bedzie :lol: :lol: ) a deska ma drapiace brzegi, pewnie sie wygladzi z czasem ;)

Wanna tez przetestowana przez meza :)

No i byla jazda z tynkiem :) Poniewaz chyba wszyscy sie teraz ocieplaja to fabryka nie nadaza z produkcja, ale podaja terminy dostawy no i u nas sie spoznili, nasz wykonawca wkurzony, ochrzanial dostawce bo mieli prawie tydzien spoznienia, wreszcie tynk dotarl na budowe, panowie otworzyli wiaderko a tam zamiast szarego zobaczyli bialy tynk,dzownia do szefa i szef wnerwiony z powodu opoznien dzwoni ochrzanic tym razem z powodu koloru, ale okazalo sie ze ten bialy to jednak jest szary :) Chyba za jasny tynk sobie wybralam :lol: Ciekawe co nam wyjdzie :)

Zabraklo nam ciemnego tynku na jedna sciane , nie wiem jak to zamawial nasz wykonawca ze starczylo na 1/3 tego co mialo byc. Potem byl problem z zamowieniem bo za malo bylo, a jak przyszlo okazalo sie, ze jest ciemniejsze. jest na innej scianie to klada mimo roznicy w odcieniach.

• 2 weeks później...
W Niedzielę moja żona Dorta (na forum Dosia) urodziła syna. Po porodzie wystąpiły poważne komplikacje po których została poddana 10 godzinnej operacji ratującej życie, podano jej 24 jednostki krwi. W tej chwili nieprzytomna w stanie ciężkim czeka na kolejną operację która ma odbyć się we wtorek. Lekarze proszą o zabezpieczenie jak największej ilości krwi. Wszystkie osoby które mają grupę krwi A+ lub dowolną każdą inną (jeśli jest inna podmieniana jest na właściwą z banku krwi) są proszone o oddanie krwi w punkcie krwiodawstwa We Wrocławiu przy ulicy Czerwonego Krzyża 5/9 , na pobranie należy zgłosić się z dowodem osobistym i po posiłku, w rejestracji proszę podać „ krew dla Doroty Pal ”. Telefon do punktu 071 371 58 10 / 071 371 58 12

W imieniu Doroty oraz naszym dziękuję wszystkim za pomoc Grzegorz (Secam)