Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy aps33+2g

markoto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• markoto

5369

• efilo

1549

• mario31

1250

• wu

1123

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Robia mi gorale, czy jestem zadowolona to sie okaze jak zaczna szlifowac laczenia itd, na razie idzie im szybciutko, w miedzyczasie zrobili mi kafle w kotlowni i calkiem fajnie obrobili to dziure na filtr mechaniczny. G-k sa polozone tylko w garderobie ale nie wykonczone wiec nie wiem jakie beda efekty :)

Pytasz o kominek z otwartym paleniskiem czy nie? bo ta zamknieta komora spalania to z kotlem mi sie kojarzy :)

Na pewno bede miec zamkniety kominek, mam za male dzieci na otwarte palenisko. Nie wiem jak sie to ma do wentylacji mechanicznej.

Pytasz o kominek z otwartym paleniskiem czy nie? bo ta zamknieta komora spalania to z kotlem mi sie kojarzy :)

Na pewno bede miec zamkniety kominek, mam za male dzieci na otwarte palenisko. Nie wiem jak sie to ma do wentylacji mechanicznej.

Nie chcę otwartego paleniska ale kozę :D

Ale naczytałam się że przy reku należy mieć kominek z zamknietą komorą spalania czyli taki ktory nie pobiera powietrza z pokoju tylko wylącznie z zewnątrz. Żadna koza nie spełnia tego wymogu.

A więc :

Źle dobrany kominek może spowodować dodatkowe wychładzanie budynku? Każdy kominek wymaga doprowadzenia powietrza do komory spalania. Dawniej powietrze zasysane było z pomieszczenia, w którym umieszczony był kominek a naturalne nieszczelności ścian, okien i drzwi zapewniały jego swobodny dopływ. Dziś domy są szczelne, przez co okazuje się niejednokrotnie, że rozpalony w salonie kominek powoduje intensywne zasysanie powietrza przez najbliższy sobie otwór, którym często bywa. rura odprowadzająca opary z okapu kuchennego na zewnątrz. Rozpalony kominek potrafi wytworzyć potężne podciśnienie, które spowoduje intensywne zasysanie powietrza zewnętrznego przez najbliżej położoną nieszczelność budynku. Aby uniknąć tego typu sytuacji, prowadzących niejednokrotnie do. zamarzania wody w garnkach stojących na kuchni pod okapem, kominek w nowoczesnym domu musi bezwzględnie zostać wyposażony w niezależną rurę doprowadzającą powietrze do jego komory spalania, aby uniezależnić go od powietrza znajdującego się w salonie. Średnica rury nie powinna być mniejsza niż średnica przewodu kominowego odprowadzającego spaliny z kominka. Wskazane jest stosowanie rury o rozmiar większej w celu zminimalizowania ryzyka powstawania szumów oraz charakterystycznego "wycia" podczas intensywnego palenia w kominku.

więcej tutaj http://www.rekuperatory.pl/rekuperatory/art21.shtml