Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy aps33+2g

markoto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• markoto

5369

• efilo

1549

• mario31

1250

• wu

1123

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wusiu jest wklad i obudowa. Wklad moze byc zeliwny albo stalowy, ten stalowy ma wkladki szmotowe albo wermikulitowe. Wklad musisz obudowac i sa rozne opcje:

1. masy szamotowe - tzn pieco kominek o wlasciwosciach kumulujacych

2. plyty szamotowe cpa- kumulacyjne-te bede miec ja

3. g-k i plyty izolacyjne

4. beton komorkowy i plyty krzemianowe

Przynajmniej takie opcje mielismy.

Ceny zaleza do wykonawcy i ksztaltu obudowy

Karton gips juz nie, u mnie kafle beda tylko jako portal, reszta jakies wykonczenie ale nie pytaj jakie bo nie mam pojecia :)

Dzien Doberek!!

Portal....

Zabrzmialo jak Doctor Who albo inne Star Trek....ciekawe czy oni uzywali kafli do przenoszenia sie w czasie...

:lol: :lol:

Wyklad super!!

Powaznie!!

Czytalam z otwarta buzia...teraz wiem o co chodzi!!

Codziaz ciagle nie wiem o co chodzi z ta woda w kominkach...ale jeszcze mam czas.... :lol: :lol:

Maja masz na mysli kominki z plaszczem wodnym??

Aha!!

Architekt twierdzi, ze to dla mnie najlepsze rozwiazanie...ale ja jeszcze tego nie wiem....ja jakos nie moge do tego podejsc, bo wydaje mi sie zlym rozwiazaniem dla mnie....ale to sobie zostawiam na lipiec....jak bede miec dach w maju.....i okna...i.... :lol: :lol:

no wlasnie!!

Ja raczej bym wolala ogrzewanie normalnie na jakis piec: gazowy czy elektryczny, a kominek do wygrzewania sie, jak mi sie zachce... :roll:

...nie wyobrazam sobie ladowac o 22:00 w Gdansku i zaraz szukac drewna, by po dojezdzie na 24:00 na moje Kaszuby rozpalac w kominku, bo zimno zamiast walnac glowa o poduszke...

Witaj Marys !! Masz piekny kominek , drewno tez cudo :)

Dzięki Markotko! :oops:

Nam też się podoba, szkoda tylko, że tyle nerwów to wszystko kosztuje... :roll:

Ale nikt nie mówił, że będzie lekko, prawda?! :wink:

Piękne roślinki wklejasz do dzienniczka - planuję co nieco u siebie! :D

Może wrzucisz skończoną łazienkę, bo bardzo jestem ciekawa efektu końcowego..?! 8)

Ten domek ma byc jako letni?? Takie rozwiazanie jest dosc czesto spotykane, bo tania woda, ale ja bym sie bala ze w zimie sie poniszczy jesli nie ebdzie utrzymywana temperatura minimalna w domu. No i uzytkowa wode tez jakos trzeba stworzyc wiec jakies elektryczne podgrzewacze??

znaczy z tego co ja szperałam po kominkach z płaszczem wodnym to ma to sens w przypadku ogrzewania gazowego lub olejowego w ramach oszczędności natomiast jak się planuje piec na eko lub miał, który w dodatku ma podgrzewać ciepłą wodę użytkową to prędzej mnie kaktus na ręce urośnie jak ktoś z pieśnią na ustach poleci palić w kominku po to żeby w domu ciepło było zamiast lecieć do kotłowni i pstryknąć ciepło na grzejniki :lol: :wink: też myślałam o płaszczu wodnym ale z ww przyczyn olałam sprawę wolę dołożyć żeby piec był lepszy to co miałabym wydać na płaszcz wodny a kominek będzie w celach relaksacyjno - dogrzewczych :wink:

Tez mi sie tak wydaje, ze to nie bedzie mialo sensu....

domek ma byc wakacyjny, wiec moze zima tez przyjedziemy, ale to raczej nie bedzie na cala zime, wiec nie sadze, by mialo sens...

O oszczedzaniu w naszym przypadku nie ma mowy...a tym bardziej poprzez palenie w kominku, bo nas tam nonstop nie bedzie....gazowe czy elektryczne ustwione na minimum...jezeli...to tez mi banku nie rozbije :lol:

a nie sadze, bym zatrudniala kogos by tam latal codziennie i palil...

Woda ciepla latem bedzie z kolektorow lub przeplywowego....wystarczy :lol:

....dlatego sie bronie przed tym kominkiem z woda...nawet nie chce mi sie sprawdzac...jeszcze...o co tam chodzi.... :roll: :roll:

...dla mnie stwierdzenie, ze MUSZE napalic w kominku zamiast CHCE napalic juz dziala jak plachta na byka... :lol: :lol: :lol: