MonikaC 18.12.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 dzień dobry Monia może i topnieje ale u mnie ciepła na próżno szukać wszak gołe mury stoją to tak jak i u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 18.12.2009 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Dunskie pierniki składniki 35 dag masła 2 szklanki cukru 1 (niepełna szklanka melasy (lub miodu) 1,5 łyżki imbiru 1,5 łyżki kardamonu 1,5 łyżki cynamonu 1,5 łyżki goździków (zmielić) 1 szklana śmietany 1 łyżka sody oczyszczonej 90 dag przesianej mąki sposób przygotowania Dokładnie wymieszać masło, cukier, melasę (miód) i zmielone przyprawy, dodać ubitą śmietanę. Sodę wymieszać z połową mąki, a następnie połączyć z przygotowaną uprzednio masą. Dosypując stopniowo resztę mąki, zagniatać ciasto. Następnie ciasto włożyć do naczynia, przykryć i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Schłodzone ciasto rozwałkować jak najcieniej, a później wykrawać ciasteczka o fantazyjnych kształtach. Ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 200C. Ok. 5 min, aż lekko zbrązowieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 18.12.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 kurcze kurcze to na zakupy trzeba jechać a nie ma czym powiedz mi Martuś jeszcze jak robisz ten lukierek czy co to jest to białe na ciasteczkach i jak długo one pyszniutkie są czy trzeba je zrobić wcześniej czy jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 18.12.2009 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 to sa kruche ciasteczka wiec nic sie z nimi nie dzieje, i mozna je piec tuz przed ja robie lukier cytrynowy tzn sok z cytryny plusc cukier puder az bedzie dosc geste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.12.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 ja tam pieke pierniczki niemal w przeddzień wigilii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 18.12.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 a jak poleżą trchę to co dalej smaczne są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 18.12.2009 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 jak sie mnie pytasz to sa smaczne jak to kruche ciasteczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 18.12.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 ale już kruche nie są co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 18.12.2009 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 sa wusiu ciagle sa kruche, je trzeba cieniutko walkowac, jemy juz 3 dzien i ciagle sa kruche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 18.12.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 ooooooooooo widzisz to takie mnie się podobują ciasteczka jak mi się uda wymknąć z domu to zakupię składniki i moze jutro popełnię ciasteczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario31 18.12.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 No to mi narobiłyście smaka...! Chyba się skuszę i spróbuję upiec... Efi a jaki masz przepis na te pierniki...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 18.12.2009 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Tylko wychodzi dosc sporo z tego przepisu a ten przpis co ja mam na takie staropolskie pierniczki to sie nie da popelnic w dzien przed bo ciasto dojrzewa miesiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 18.12.2009 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Wlasnie popelniam pieczonki do sledzikow w zalewie octowej ale pachnie mmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario31 18.12.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 To dobrze, bo bardzo lubimy takie ciasteczka..! I trochę gości mam w Święta, wiec będzie miał kto jeść.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 18.12.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 no myślę że małżon da sobie z nimi radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.12.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 marta a że tak powiem... Ty nie w pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 18.12.2009 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 nie, na L4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.12.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 dużo zdrówka dla pociech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 18.12.2009 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 18.12.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Tylko wychodzi dosc sporo z tego przepisu a ten przpis co ja mam na takie staropolskie pierniczki to sie nie da popelnic w dzien przed bo ciasto dojrzewa miesiac U mnie juz wlasnie dojrzewa... A w jakiejs staropolskiej ksiazce kucharskiej czytalam, ze ciasto na pierniki robi sie zaraz po swietach, zeby bylo na nastepne swieta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.