wu 18.12.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Martusia a ta śmietana do ciasteczek to jaka ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 19.12.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Dzień dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 19.12.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 dzień dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 19.12.2009 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 ja dawalam kwasna 18% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 19.12.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 dobry wieczór a na przepisie pisze że śmietanę ubitą dodać to jak i jajek tam nie ma w ogóle?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 19.12.2009 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 no ja ubijalam ta kwasna troszke jaj nie ma w innym przepisie byla kremowka ale ja nie dawalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 19.12.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 dobra znaczy bedziem kwaśną ubijać składniki zakupione jutro będziem się gnieść a w poniedziałek piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 20.12.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Tylko wychodzi dosc sporo z tego przepisu a ten przpis co ja mam na takie staropolskie pierniczki to sie nie da popelnic w dzien przed bo ciasto dojrzewa miesiac U mnie juz wlasnie dojrzewa... A w jakiejs staropolskiej ksiazce kucharskiej czytalam, ze ciasto na pierniki robi sie zaraz po swietach, zeby bylo na nastepne swieta. zaciekawiłyście mnie...jak to dojrzewa? surowe? w zamrażarce, czy gdzie bądz? Czy moze już upieczone się zostawia na rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.12.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Tylko wychodzi dosc sporo z tego przepisu a ten przpis co ja mam na takie staropolskie pierniczki to sie nie da popelnic w dzien przed bo ciasto dojrzewa miesiac U mnie juz wlasnie dojrzewa... A w jakiejs staropolskiej ksiazce kucharskiej czytalam, ze ciasto na pierniki robi sie zaraz po swietach, zeby bylo na nastepne swieta. zaciekawiłyście mnie...jak to dojrzewa? surowe? w zamrażarce, czy gdzie bądz? Czy moze już upieczone się zostawia na rok? Ciasto dojrzewa w suchym, chlodnym miejscu, przykryte lniana scierka, zeby przepuszczala powietrze. A piecze sie kilka dni przed konsumpcja, zeby skruszaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 20.12.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 http://kartki.net.pl/kartki/4/small/151s.jpgWesołych, zdrowych, spokojnych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 20.12.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 dzień dobry idę robić ciastka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.12.2009 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Pierniczki czas: kilka tygodni czekania + cały dzień pieczenia trudność: średniołatwe liczba porcji: duuuuuuużo kalorie: bardzo dużo składniki 50 dag miodu (ja dodaję naturalny ale sztuczny też może być) 2 niepełne szklanki cukru 25 dag masła lub margaryny 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej 4 jaja 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki rodzynek 1 czubata łyżka ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonych goździków (bakalie można oczywiście zmienić wg uznania) szczypta soli sposób przygotowania Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Powstałą masę wystudzić. Do masy dodać mąkę, jaja, sól, kakao, przyprawy oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę. Rodzynki sparzyć i drobno posiekać. Ciasto dobrze wyrobić (można to zrobić ręcznie, można też użyć melaksera), pod koniec dodać bakalie. Ciasto (które ma w tym momencie lepką konsystencję) należy przełożyć najlepiej do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (najlepiej do chłodnej spiżarni). Ciasto kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą. Po kilku tygodniach, możemy przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto należy zagnieść, podsypując w miarę potrzeb mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wykrawać pierniki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki i piec ok. 15 minut. Pierniki oczywiście, jak to pierniki, zrobią się twardawe po upieczeniu. Dlatego należy je włożyć do metalowej puszki i poczekać ok. tygodnia, aż zmiękną. Uwaga: dobrze schować, bo mogą w magiczny sposób zniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.12.2009 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Dziekuje Zelko za zyczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 20.12.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Kochani! Wszystkiego, co dobrym się zwie na te święta cudowne, zdrowia, łaski Bożej, szczęścia i tego, abyście zawsze mieli wokół siebie kochającą Rodzinę.Samych jasnych dni życzy Wasza DPS. http://www.thebscorner.com/archives/Merry%20Christmas.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 20.12.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Martusia ciacha siedzą w lodówce ciekawe co mi z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.12.2009 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Ciasteczka wusia Depesiu dziekuje bardzo za zyczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 20.12.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 no tylko czy zjadliwe będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 20.12.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Spokojnych, Radosnych i Rodzinnych Świąt życzy zuz@nka z rodziną http://www.omsakthi.org/cards2/gfx/christmas_card_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.12.2009 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Dzieki Wuska za zaufanie Zuzanko dziekuje bardzo za zyczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 20.12.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Martuś przepis dobry tylko czy wykonanie będzie dobre aaaaaa bądź tak dobra i przypomnij mi jaką masz płytę bo pamiętam tylko że cudna była i droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.