Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy aps33+2g


markoto

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 16,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • markoto

    5369

  • efilo

    1549

  • mario31

    1250

  • wu

    1123

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko wychodzi dosc sporo z tego przepisu :)

 

a ten przpis co ja mam na takie staropolskie pierniczki to sie nie da popelnic w dzien przed bo ciasto dojrzewa miesiac :)

 

U mnie juz wlasnie dojrzewa... :)

 

A w jakiejs staropolskiej ksiazce kucharskiej czytalam, ze ciasto na pierniki robi sie zaraz po swietach, zeby bylo na nastepne swieta. :lol: 8)

zaciekawiłyście mnie...jak to dojrzewa? surowe? w zamrażarce, czy gdzie bądz?

Czy moze już upieczone się zostawia na rok?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko wychodzi dosc sporo z tego przepisu :)

 

a ten przpis co ja mam na takie staropolskie pierniczki to sie nie da popelnic w dzien przed bo ciasto dojrzewa miesiac :)

 

U mnie juz wlasnie dojrzewa... :)

 

A w jakiejs staropolskiej ksiazce kucharskiej czytalam, ze ciasto na pierniki robi sie zaraz po swietach, zeby bylo na nastepne swieta. :lol: 8)

zaciekawiłyście mnie...jak to dojrzewa? surowe? w zamrażarce, czy gdzie bądz?

Czy moze już upieczone się zostawia na rok?

 

Ciasto dojrzewa w suchym, chlodnym miejscu, przykryte lniana scierka, zeby przepuszczala powietrze. 8) A piecze sie kilka dni przed konsumpcja, zeby skruszaly.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierniczki

 

czas: kilka tygodni czekania + cały dzień pieczenia

trudność: średniołatwe

liczba porcji: duuuuuuużo

kalorie: bardzo dużo

składniki

50 dag miodu (ja dodaję naturalny ale sztuczny też może być)

2 niepełne szklanki cukru

25 dag masła lub margaryny

1 kg i 1 szklanka mąki tortowej

4 jaja

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki mleka

1 szklanka siekanych orzechów włoskich

1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej

1/2 szklanki rodzynek

1 czubata łyżka ciemnego kakao

2 płaskie łyżeczki cynamonu

2 płaskie łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki mielonych goździków

(bakalie można oczywiście zmienić wg uznania)

szczypta soli

 

 

sposób przygotowania

Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Powstałą masę wystudzić.

Do masy dodać mąkę, jaja, sól, kakao, przyprawy oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę.

Rodzynki sparzyć i drobno posiekać.

Ciasto dobrze wyrobić (można to zrobić ręcznie, można też użyć melaksera), pod koniec dodać bakalie.

Ciasto (które ma w tym momencie lepką konsystencję) należy przełożyć najlepiej do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (najlepiej do chłodnej spiżarni).

Ciasto kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą.

Po kilku tygodniach, możemy przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto należy zagnieść, podsypując w miarę potrzeb mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wykrawać pierniki.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki i piec ok. 15 minut.

Pierniki oczywiście, jak to pierniki, zrobią się twardawe po upieczeniu. Dlatego należy je włożyć do metalowej puszki i poczekać ok. tygodnia, aż zmiękną. Uwaga: dobrze schować, bo mogą w magiczny sposób zniknąć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kochani!

 

Wszystkiego, co dobrym się zwie na te święta cudowne, zdrowia, łaski Bożej, szczęścia i tego, abyście zawsze mieli wokół siebie kochającą Rodzinę.

Samych jasnych dni życzy Wasza DPS.

 

http://www.thebscorner.com/archives/Merry%20Christmas.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...