Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy aps33+2g

markoto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• markoto

5369

• efilo

1549

• mario31

1250

• wu

1123

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesuuuu jakie rachunki :roll:

Już się boję, bo ja nie oszczędzam... Nie lubię ciemności.... Musi być jasność wszędzie..... Od zawsze miałam energooszczędne żarówki i płaciłam znacznie mniej, niż przy normalnych... A gazu mieć nie będę bo go na mojej ulicy nie ma, więc będzie tylko pic na węgiel.... Może to pocieszenie....

Sorki ale nawet placac tyle nie dalabym sie wrobic w wegiel a co latem? jak bedziesz ogrzewac wode uzytkowa ?

też piecem węglowym. Znam kilka osób które mają tylko piece na węgiel i sobie to rozwiązanie chwalą. Sami taki sposób ogrzewania rozważaliśmy bo gazu nie mamy ale od tego roku zmieniły się nam warunki i niebawem podpisujemy umowę z gazownią :)

No i dzień dobry

Będziemy mieli bufor ciepła na 1300 litrów wody.... jak rozpalisz w kotle, to wystarczy na 3 dni... tak myślę...

A do bufora jest podprowadzone wyjście na solary, oraz będą zamontowane grzałki elektryczne, do grzania wody.... Tak jak w bojlerze.... Dodatkowe wyjście będzie jeszcze na płaszcz wodny z kominka.... A lato czasami zimne jest....

Więc tak naprawdę będzie kilka alternatyw...

Tylko co do solarów to nie w tym roku... może za dwa lata zamontujemy...

No tak połowa ulicy ma gaz, a my mieszkamy na samym końcu ulicy i gazowni za żadne skarby nie opłaci się zbudować przyłącza gazu dla nas.... Dwoje sąsiadów mają własne butle propan butan... a babcie mają pice na węgiel i nie opłaci im się zakładać instalacji, kupować kotły i kuchenki na gaz....

Więc nie ma innej alternatywy...

Chyba, że propan... Ale jak liczyłam, to umowę podpisać bym musiała na jakieś 20 lat z nimi.... czyli 30000litrów gazu, ale minimum 10 lat.... :-?

A z kąt ja mam wiedzieć co będzie za 5 lat... co się będzie działo.... :roll:

No tak połowa ulicy ma gaz, a my mieszkamy na samym końcu ulicy i gazowni za żadne skarby nie opłaci się zbudować przyłącza gazu dla nas.... Dwoje sąsiadów mają własne butle propan butan... a babcie mają pice na węgiel i nie opłaci im się zakładać instalacji, kupować kotły i kuchenki na gaz....

Więc nie ma innej alternatywy...

Chyba, że propan... Ale jak liczyłam, to umowę podpisać bym musiała na jakieś 20 lat z nimi.... czyli 30000litrów gazu, ale minimum 10 lat.... :-?

A z kąt ja mam wiedzieć co będzie za 5 lat... co się będzie działo.... :roll:

oj gazik z bultli dużo droższy jest więc odradzam -sąsiedzi klną jak diabli

tylko koszty solarow i kominka z plaszczem i buforu to chyba zrownowaza ceny gazu na dobrych kilka lat

ja rozumiem kotly weglowe ktore sa w pelni zautomatyzowane ale z tego co wyczytalam to spory jest ich koszt ale i takie trzeba czyscic

nie planuje robic z salonu kotlowni wiec wszystkie kominki z plaszczem odpadaja

nie wierze tez w bufor ktory jest w stanie utrzymac ciepla wode przez kilka dni

kociol na wegiel to wyjscie kiedy sie nie ma gazu ale przy gazie nie zdecydowalabym sie nigdy

Bufor to około 5500zł, kocioł to 3300zł, kominek ~3000zł, też nie chcę mieć kotłowni w salonie, ale.....

Gazu nie mam i nie będę mieć. Więcej domów u mnie już nie powstanie....

Poczytaj u Piczmana, czy JerzegoN oni mają bufory....

I zdaje to egzamin...

Może u mnie też zda..... :roll: :wink: