Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy aps33+2g

markoto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• markoto

5369

• efilo

1549

• mario31

1250

• wu

1123

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to tyle chociaż:), jak się leniom nie chce zająć dziećmi

Z tego co ja widze Pani na świetlicy ciągle coś robi, jakieś dekoracje i dzieci jej w tym pomagaja. Poza tym odrabia z nimi lekcje (to mi sie akurat bardzo podoba :) ), grają w gry planszowe. Moje dziecko z racji tego, że jest plastycznie uzdolnione (nieskromnie dodam ;) ) robi na swietlicy prace, które np idą na jakieś konkursy międzyszkolne w gminie czy powiecie.

Na koniec roku dzieci dostają dyplomy na najlepszego świetlika szkolnego :)

to mała szkoła z przedszkolem, nie ma tam nawet setki uczniów, a świetlica robi też za stołówkę. Tylko całe szczescie nauczycielom sie chce ;)

Moje dziecko za rok idzie do szkoły, właśnie przypomniałaś mi o tym, że trzeba sie zdeklarować.

Od dwóch lat u nas 6 latki ida do szkoły w 100%, prawda jest więc taka że nawet gdybym nie chciała to nie zostawię syna w przedszkolu, jak miałabym mu wytłumaczyć że wszystkie dzieci idą do szkoły a on NIE.

Już w zeszłym roku szkolnym było tak że kilkoro pięciolatkówi w tym mój syn było w grupie 6 latków, przykro mu było ze najlepsi koledzy odchodzą do szkoły.

u nas tez mała szkoła (no może nie az tak jak Twoja). u nas panie przedszkolanki skutecznie przekonują rodziców że sześciolatki nie nadają sie do szkoły a szkoła jest nieprzygotowana (cokolwiek to znaczy) i efekt jest taki że sześciolatki zostają w przedszkolu. jak uświadomiłam rodzicom, że jak nie puścimy naszych dzieci do szkoły to po pierwsze szkoła sie nigdy nie przygotuje bo nie ma chętnych a po drugie rok po nas rodzice nie maja wyboru i do pierwszej klasy pójdzie dwa razy tyle dzieci. a później wszystkie te dzieci będą musiały sie dostać do liceum i na studia. byli zdziwieni. zobaczymy jak to będzie. fajnie, że u Was jest taka zgodność.

moze byc tak ze Dyrekcja w waszej szkole nie ma w planie, nie może, nie chce przygotowac sie na przyjecie 6 latkow.

U nas przygotowano sale dla 6 latkow kosztem szatni (tzn na szatnie przeznaczyli wolne przestrzenie na korytarzach i je okratowali). Z tego co ja slyszalam nastąpila jakaś zmiana programowa w przedszkolach, Pani przedszkolanka i jednoczesnie nauczycielka 1-3 powiedziala mi ze wyslanie 6-latkow do szkoly jest bardzo dobre. Rozmawialam tez z babką ktora mialaa córki, obie w pierwszej klasie tyle ze jest wlasnie miedzy nimi roznica wieku. U nas ten pierwszy rok byly dwie pierwsze klasy w podziale na 7-latki i 6-latki, wiec ona obserwujac swoje corki zauwaza ze puszczenie 6 latka do szkoly to bardzo dobry pomysl.

W tym roku te dwie klasy przystepuja do Komuni Sw, no i w tej sytuacji jest tak ze ksiadz musi zrobic dwie komunie, tydzien po tygodniu bo mamy maly kosciolek i nie pomieci w lawkach wszystkich dzieci z rodzicami :)

dzieki za wszyskie te informacje. pogadam z dyrekcja, akurat znam jedną dyrektorkę. zmiana w programie jest- nauczycielka w przedszkolu sceptycznie sie do tego odnosi. podobno program pierwszej klasy to w dużej mierze program zerówki. zresztą jak w klasie będa same 6-latki to poziom będzie musiał byc dostosowany. a czy pierwsze klasy 6- latków maja normalne zajęcia w ławkach? czy raczej siedzą na dywanie?

dzieki za wszyskie te informacje. pogadam z dyrekcja, akurat znam jedną dyrektorkę. zmiana w programie jest- nauczycielka w przedszkolu sceptycznie sie do tego odnosi. podobno program pierwszej klasy to w dużej mierze program zerówki. zresztą jak w klasie będa same 6-latki to poziom będzie musiał byc dostosowany. a czy pierwsze klasy 6- latków maja normalne zajęcia w ławkach? czy raczej siedzą na dywanie?

tak dokładnie, wiec sześciolatki pozostające kolejny rok w przedszkolu wg mojej Pani nudzą się i ona twierdzi, żeby posyłać dzieci do szkoły. Pewnie tez dlatego ta znajoma mowila ze jej starsza córka w szkole nudziła się a ta młodsza bardzo fajnie pracowała. Napewno nie siedzą ciągle w ławkach, widzialam te sale, mieli sporo miejsca za stolikami i wykładzinę na podłodze, wiec te zajęcia odbywają sie podobnie jak w starej zerówce.

słonce dzis swieci :)

a to dziwne no nie? w końcu mamy końcówke lata !!!! ;)

dzisiaj wazny dzien, robia sie schodki na ogród, nie wiem czy z przyzwyczajenia i tak wszyscy bedą je omijac i chodzic bokiem starą scieżką :)

chyba ze przesadze tam jednego pampasa :)

mam nadzieje pocykac cos i w weekend sie pochwalic

hej hej! jejuuu Marta gdzie ci się tyle roślinb zmieści?? :)

kurcze mam nadzieję, że jutro będzie piękna pogoda, bo mam zaplanowane prace zewnętrzne.. ale dośc pesymistycznie to wygląda.. :(

też mam obecnie pięciolatka.. ale jak na razie skłaniam się ku pozostawieniu go w przedszkolu.. zobaczymy..