Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy aps33+2g


markoto

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 16,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • markoto

    5369

  • efilo

    1549

  • mario31

    1250

  • wu

    1123

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marys podaje ci przepis na ta szarlotke

Szarlotka krucha najlepsza na swiecie

 

Ocena oczywiscie bardzo subiektywna Ale mimo, ze probowalam juz wielu innych doskonalych przepisow, to zawsze wracam do tego.

 

Ciasto:

4 szklanki maki

lyzeczka proszku do pieczenia

szklanka cukru pudru

1 1/2 kostki masla

6 duzych zoltek

2 lyzki gestej kwasnej smietany

 

Nadzienie:

8 kwaskowatych jablek, obranych

pokrajanych na polplasterki

1/4 szklanki wody

1 szklanka cukru

2 lyzeczki cynamonu

2 lyzki maki ziemniaczanej

3 lyzki soku z cytryny

 

3 lyzki tartej bulki

cukier puder do posypania

 

Ciasto:

Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.

 

Nadzienie:

Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.

Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta.

Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.

 

Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke w sredniej (23cm) tortownicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a z bialek mozna zrobic pyszny keks :D

Keks z bialek

Doskonale wykorzystanie niepotzrebnych bialek. Delikatny i puszysty keks, a zarazem wilgotny i dlugo swiezy.

 

1 szklanka bialek (okolo 10 sztuk, ja daje roznie od 7 do 10 wlasnie)

1 szklanka cukru

1 kostka masla lub margaryny

1 szklanka maki tortowej

3/4- 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

bakalie: rodzynki, orzechy wloskie i laskowe, czekolada, wisnie, papaja, ananasy - naprawde co kto lubi ja uwielbiam figi

 

Ubic bialka ze szczypta soli na sztywno.

Dodac cukier i ubic na gesta mase.

Wlewac powoli rozpuszczone i chlodne maslo na przemian z maka wymieszana z proszkiem. Najlepiej lopatka lub lyzka, zeby nie zniszczyc piany.

Dodac bakalie. Ja daje dosyc duzo - szklanke, poltorej Mozna jakis zapaszek jak kto lubi, skorke pomaranczowa. Naprawde pelna dowolnosc i dzieki temu, za kazdym razem mamy inne ciacho

Edytowane przez markoto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Marta! ;)

 

No to ja zrewanżuję się sernikiem...:rolleyes:

 

Na ciasto:

- 1/2 szklanki cukru

- 1/4 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1/2 kostki margaryny

- 2 jajka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Zrobienie ciasta:

margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, dodawać mąkę z wymieszanym proszkiem ciągle mieszając.

 

Ser:

- 1kg opakowanie zmielonego serka

- 2 budynie śmietankowe bez cukru

- 1/2 litra śmietany 36%

- 1,5 szklanki cukru ( pół szklanki do sera, szklanka do białek)

- 8 jajek

- cukier waniliowy

 

Wykonanie:

do sera dodać pół szklanki cukru i cukier waniliowy; kolejno dodajesz po jednym żółtku; w międzyczasie ubijasz pianę z białek z cukrem - dodajesz do sera i delikatnie mieszasz.

Potem ubijasz śmietanę i po ubiciu na sztywno i dodajesz do sera.

Wymieszać i rozłożyć na ciasto na godzinę do piekarnika na 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...