markoto 13.10.2010 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Wusia denerwuje mnie ta szkola strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 13.10.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 i pewnie nawet nie ma na co zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 13.10.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 To juz kolejny raz ze szkole sie wydaje ze wszyscy rodzice w domu siedza, ja sie dowiedzialam o tym dzis popoludniu i to przez przypadek, tak ciezko poinformowac rodzicow? jesli chodzi o kase to nie zapomna przekazac przez dziecko informacji ale jesli chodzi o dzien wolny to juz tak Marta, należysz do rady rodziców, albo do trójki klasowej?? Żadne wolne dni nie mogą być ustalone bez konsultacji z rodzicami, a już na pewno nie bez ich powiadamiania co najmniej tydzień wcześniej. Oczywiscie na piśmie, moje dzieci przyniosły kartki i ja się tam musiałam określić czy dzieci pójda czy nie w te dwa dni do szkoły. To po pierwsze. Po drugie nękać, drążyć, i nachodzić dyrekcję tak, żeby na Twój widok dostawali wysypki. Rodzice naprawdę bardzo dużo mogą w szkole zmienić, pod warunkiem, że chcą się zaangażować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 13.10.2010 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 nie naleze niestety nie tak latwo tez mi bywac w szkole musialabym wziac urlop, wyjezdzam z domu przed 7 a wracam po 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 14.10.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 a to slysze kolejny hit, mojej szwagierki dzieci odrabiały piątek w poprzednią soboteWiec w sobotę kiedy ona ma wolne i mogłaby z dziecmi gdzieś pojechac musiała zostac bo dzieci ida do szkoły, lekcje skrocone he he he, a kto sie przejmuje ze nie ma co zrobic z dziecmi w czwartek i piątek kiedy musi byc w pracy.Nalezaloby sobie w planie urlopowym zaznaczyc 2 dni urlopu/opieki z powodu 14 października.Całe szczescie moje dziecko jutro ma szkołe, ale dzis kibluje w szkole od 7:00 bo przeciez na 10:00 jest apel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 14.10.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 ja Marysi do szkoły dzisiaj nie wysłałam, trudno jakos apel musi się obyc bez niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 14.10.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Ale to są dni wolne bez konieczności odrabiania! Dni wolne dla dzieci, a nie dla nauczycieli. Bo jeśli szkoła się zdecyduje, że jest to dzień wolny to i tak musi zapewnić opiekę uczniom, którzy ewentualnie do szkoły przyjdą.Ale co dyrektor to inna interpretacja tego przepisu.I uwierzcie, takie rewelacje to nie jest wymysł nauczycieli. To jest rozporządzenie pani minister.A jak zwykle wysłuchać muszą nauczyciele.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 14.10.2010 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 no ale chyba rozporzadzenie mowi ze ma byc opieka dla dzieci a nie jest wiec jak widac kazdy saobie czyta tylko te kawalki ktore mu pasuja ciekawa jestem czy bede mogla zlozyc do kuratorium skarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 14.10.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Oczywiście.Ale to nie zmienia faktu, że to nie jest wina nauczycieli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 14.10.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Żeby zaatakować z dówch stron możesz też złożyć skargę do Naczelnika Wydziału Edukacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 14.10.2010 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Oczywiście. Ale to nie zmienia faktu, że to nie jest wina nauczycieli:) no nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 16.10.2010 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Dziewczyny juz jest jasne jak jestesmy traktowni w szkole - jak wrzody na zadku. Wlasnie sie dowiedzialam, ze jak mamy takie dziwne wymagania, zeby byla swietlica i to jeszcze w dzien nauczyciela to moze powinnismy dzieci zapisac do prywatnego przedzkola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 16.10.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Jak znajdę chwilę to znajdę ci odpowiedni przepis, którym zamkniesz morde dyrekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 16.10.2010 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Kasiu ja go znam to z rozporzadzenia jest i wiem ze maja obowiazek i moga mi nagwizdac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 16.10.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Zawsze mozna starac sie zmienic dyrekcje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 16.10.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 W takim razie nie masz wyjścia jak tylko powiadomić Naczelnika Wydziału Edukacji. Kuratorium nie ma faktycznej władzy nad szkołami. To jedynie instytucja doradcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 16.10.2010 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 poczekaj Martusia i po wyborach zrób rozróbę u wójta o ile się zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 16.10.2010 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 w radzie mam nadzieje bedzie jeden z ojcow pierwszoklasistow tez nie jest zadowolony z funkcjonowania swietlicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 16.10.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 wiesz radnym się żyć zaczyna lepiej to wiesz oby mu się nie odmieniło;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 18.10.2010 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Planuje w tym roku zrobic pierniczki wg tego przepisu. Tylko trzeba juz teraz zrobic ciasto Pierniczki Aganiok 500 g miodu 2 niepełne szklanki cukru 250 g masła 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej 3-4 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki rodzynek (jeśli są duże, można je również posiekać) (bakalie można oczywiście zmienić wg uznania) 1 czubata łyżka ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki cynamonu* 2 płaskie łyżeczki imbiru* 1/2 łyżeczki pieprzu* 1/2 łyżeczki mielonych goździków * 1/2 łyżeczki kardamonu* do smarowania pierników: 1 jajko 2-3 łyżki mleka *ja często dodaję jedno całe opakowanie przyprawy do piernika Kotanyi Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać. Do malaksera (lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu (jeśli wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić), ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało. Ciasto kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piec pierniki w 160-170 stopniach przez ok. 10 minut, w zależności od wielkości (a także w zależności od piekarnika!). Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu. Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki jabłek i przemieszać kilkakrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts