markoto 04.03.2011 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 (edytowane) No ale Kaska to sa ksiazki przygotowane na podstawie nowej reformy programowej i nauczycielka wg nich leci to chyba ksiazka jest cos nie halo skoro juz dawno literki skonczyli, fakt ze dyktanda to jej pomysl no chyba ze takie ma wytyczne z ksiazki Edytowane 4 Marca 2011 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 04.03.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Nie twierdzę, że tak nie jest. Ale ciągle będę upierać się przy swoim, że jeszcze rok temu I klasa miała pół roku na cały alfabet i dyktanda w II semestrze klasy I, a teraz dzieci mają cały rok na poznanie alfabetu i dyktanda w II klasie. A tak na marginesie, nauczyciel nie realizuje materiału z ksiązki czy nawet programu, tylko podstawe programową. A ta jasno i wyraźnie mówi to co już wielokrotnie pisalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 04.03.2011 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Ale ja nie podwazam tego co piszesz tylko skad takie rozbieznosci skoro ksiazki na ktorych pracuje nauczycielka to ksiazki przygotowane wg nowej podstawy programowej wiec one powinny prowadzic nauczyciela. Choc wiem ze pani jest dosyc wymagajaca a poza tym znajac zycie nie zajrzala nawet to podstawy programowej Ona niewiele wie np na temat obowiazku szkoly zapewnienia swietlicy dzieciom, uwazala ze to nasze widzimisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 04.03.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Więc już masz odpowiedź na wszystko. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. A to, że ksiazki i podstawa programowa to czasem dwie różne rzeczy przekonalam się juz nei raz. Przed wyborem ksiązki trzeba ją zawsze dokaldnie przestiudiować. Ja np. wybieram sobie dany dział z podstawy, np "pańswto i społeczeństwo" i "przerabiam" go sama i porównuję materiał z ksiązki z tym, co na dany temat mówi podstawa. Jak sa rozbiezności to szukam dalej, az znajde. PS1. Chociaż może być i tak, że panie szumnie nazywają "pisanie z pamięci" dyktandami. A to sa dwie różne rzeczy. PS2. Moja Córa już pisze z pamięci raz w tygodniu cale jedno zdanie pani im pisze na tablicy 17 razy powtarzają i potem piszą. Ale i tak pani raczej sprawdza kaligrafię niż ortografię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 05.03.2011 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 PS1. Chociaż może być i tak, że panie szumnie nazywają "pisanie z pamięci" dyktandami. A to sa dwie różne rzeczy. oo byc może o to chodzi. Kwestia nazwy. Chodzi o to, że dzieciaki ze słuchu mają napisac 3 max 5 zdań. Są to zdanie proste, nie nastawione na ortografię a jedynie na to by sprawdzić czy i w jakim stopniu dzieci opanowały alfabet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 05.03.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Pisanie ze słuchu to juz jest "prawie" dyktando. Choć nieco krótsze i łatwiejsze. Ale dyktanda tez się przeciez pisze ze słuchu Pisanie z pamięci jet bardzo łatwe, bo dziecko ma zapamiętac 1-2 zdania. Mało tego, w I klasie sprawdza się przede wszystkim kaligrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 05.03.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 No to mój pisze ze słuchu, nie z pamięci.... póki co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 05.03.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Czyli ma bardzo ambitną panią, która darowala dzieciom to co najłatwiejsze i zaczęła od czegoś trudniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 05.03.2011 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 pierwsze dyktando, sprawdzane tylko bledy Do ciepłych krajów odlatują bociany i jaskółki. Zapasy pokarmowe gromadzą wiewiórki, myszy i chomiki. Ciała lisów, zajęcy, saren, wilków pokrywają się gęstą sierścią a ciała ptaków gęstymi piórami. Jest to fragment z czytanki ale nie ma mowy o sprawdzaniu kaligrafi, sa sprawdzone wszytskie bledy ortograficzne i maja to jako pisanie z pamieci czyli pani im mowi 1 razy zdanie a potem pojedyncze wyrazy dyktuje czyli po mojemu to dyktando Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 05.03.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 pierwsze dyktando, sprawdzane tylko bledy Do ciepłych krajów odlatują bociany i jaskółki. Zapasy pokarmowe gromadzą wiewiórki, myszy i chomiki. Ciała lisów, zajęcy, saren, wilków pokrywają się gęstą sierścią a ciała ptaków gęstymi piórami. Jest to fragment z czytanki ale nie ma mowy o sprawdzaniu kaligrafi, sa sprawdzone wszytskie bledy ortograficzne i maja to jako pisanie z pamieci czyli pani im mowi 1 razy zdanie a potem pojedyncze wyrazy dyktuje czyli po mojemu to dyktando W pierwszej klasie???:o:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 05.03.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Niezle. Tu niektorym na forum nalezaloby takie dyktando zapodac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 05.03.2011 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 (edytowane) No dokladnie ja bylam w szoku no i nie dziwne, ze dziecie w 9 wyrazach byki narobilo Edytowane 5 Marca 2011 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 05.03.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 szok, moim zdaniem gruba przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 05.03.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 No i znowu wychodzi na moje. Pani pojęcia nie ma czego ma uczyć. I czego wymagać. A skoro to jest test z podręcznika dla I klasy to znaczy, że wydawca również nie odrobił lekcji z podstawy programowej. Dwuznaki w dyktandzie dla I klasy..... Marta, wy zapytajcie panią czy zna PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.03.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 no to ja też zapodam tekścik dyktanda:) Moja siostrzyczka jest najlepsza. Już się na mnie nie obraża. Przeprasza gdy coś zmaluje. Tata uważa, że mimo różnicy wieku,możemy być dobrymi przyjaciółkami.Zegarmistrz, obrażona,drzwi, także,pszczoła,przedstawienie........ Do tego standardem są zadania -podkreślić części mowy - przymiotniki i czasowniki, rzeczowniki w tekście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 05.03.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 J aKarola to chyba do szkoły wogóle nie pośle...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 05.03.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Malka i to jest dyktando w I klasie??????? Koorwa, gdzie Wy te dzieci posłałyście do szkół sie pytam??? Czy one od razu do Mensy mają wstąpić po podstawówce?? Ja pier... Donia, żebyś wiedziała. Dla mnie to jest przegięcie. Na szczęście pani mojej Córy jest normalna, nic nie przyśpiesza, ale dzieci się nie nudzą. Jak której zrobi wcześniej to dostaje coś inngo do roboty. Babka radzi sobie super, pomimo, że ma ich w klasie 26. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 05.03.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Rzeczownik, czasownik w I klasie????????? No nie wierzę...... Chociaż z drugiej strony pani od polskiego mojego Syna robiła im w 4 klasie takie dyktanda, że dzieci nie umiały wypowiedzieć tych słów, nie mówiąc, że nie wiedziały co znaczą. Pani została spionizowana, jak się okazało, że to dyktanda do liceum. Taaak, nauczyciele bywają pierdolnięci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 05.03.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Ale malki Mlody to chyba w II jest, czy sie myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.03.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Kasia,nie, nie...moje młode już w II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts