Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy aps33+2g

markoto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• markoto

5369

• efilo

1549

• mario31

1250

• wu

1123

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

eeee, moim zdaniem ładne tak wogole

przesadzacie

jak dla mnie to nie widać różnicy miedzy realizacjami kogoś po studiach a tymi relizacjami po kursie. Widać natomiast, ze realizacje nie są zbyt skomplikowane, ale moim zdaniem to przychodzi z wiekiem.

Nooooooo ale to zalezy o co chodzi klientowi - jak chodzi tylko o to, zeby rozrysowac mu jego wlasne pomysly w 3D + wymyslec cos dekoracyjnego (zeby bylo wow ;)) to OK, ale jak chodzi o wymyslenie czegos super kreatywnego to niestety trzeba miec troche swiadomosci estetycznej, ktorej nie nabedzie sie w 3 miesiace i szczerze mowiac mimo, ze wydaje mi sie, ze jako tako orientuje sie w stylach itd. to ja bym sie nie podjela takiej roboty. Nie znaczy to, ze ktos sie kiedys nie minal z powolaniem, tak tez bywa.

malgoś, ale z ciebie idealistka

mieszkan gdzie jest coś super kreatywnego jest na rynku grastka

i to nie wynika z braku świdomosci estetycznej projektantów

raczej z braku świadomosci estetycznej klientów

nikt nie bedzie się przeciez kopał z koniem

Wrecz uważam, zę dobry projektant ma obowiazek "rozrysowac mu (klientowi)jego wlasne pomysly w 3D + wymyslec cos dekoracyjnego (zeby bylo wow ;))" Tylko lepiej.

Badz co badz to jest zawód, a nie misja szerzenia piękna za wszelka cenę.

Ja myslę, że nie ma uniwersalnych projektantów, takich co w kazdym stylu czują sie super i tworzą niepowtarzalne wnętrza. Nawet przegladając portfolia biur projektowych po projektach widac, ze robił je ten sam zespół lub człowiek. Do naprawdę nietypowych projektów trzeba sie przygotować i co tu duzo mówić, projekt będzie zachowawczy, zgodny z wyznacznikami stylu ale nie aż tak błyskotliwy jak mógłby być choć pewnie bedzie się podobał. Czy zatem będzie gorszy? Wg mnie nie. W dużej też mierze rynek nasz jest taki, ze projektantom raczej sie narzuca ograniczenia i podcina skrzydła niż pozwala rozwinać twórczo i tworzyć te niepowtarzalne wnętrza. Wiadomo, wiekszosć tych działań ogranicza budżet. Samo poczucie estetyki i kreatywnosć projektanta czasem nie wystarcza. Potrzebna jest znajomosć rynku, rozwiazań zastepczych, umiejetnosć tworzenia dobrego projektu wykonawczego, takiego co to pan Henio i wyspecjalizowana firma odczyta i zrealizuje. Twórczość to tylko ułamek pracy projektanta.

Jesli to wynika z braku swiadomosci klientow to spoko, ale mysle, ze rozczarowanie praca "projektantow", ktoremu ciagle ktos tu daje upust wynika wlasnie z niezaspokojonych oczekiwan bardziej wymagajacych klientow, ktorzy mieli nieszczescie trafic na takich, ktorym sie nie chce kombinowac i ktorzy przykladaja szablon numer 3. Oczywiscie takim szabloniarzem mozna byc i po najlepszej szkole, ale mam porownanie i uwierz, ze inaczej mi sie rozmawia z Toba a inaczej z taka kursantka, ktora prywatnie bardzo lubie, no ale laska jeszcze ma taaaaaaaaaaaaaaaka otchlan przed soba. Wielu z tych rzeczy nauczyliby ja na studiach i nie musialaby wywazac otwartych drzwi... Albo moze gdyby kurs byl dluzszy. ;) To tak jakby powiedziec, ze skonczysz kurs photoshopa i juz jestes grafikiem komputerowym. Jeszcze troche talentu trzeba miec.

Malgoś dokładnie, trochę talentu jest niezbedne

ale też i pracowitości, odpowiednich cech charakteru, chęci, pokory itd.

Wiesz sama, ze studia nie zawsze wystarczą, bądx co badz mamy wspólna znajomą, która potwierdza te regułę. A dziś dowiedziałam się o kolejnej i włąsnie w pt wybietram się do K. zeby naprawic co nababrała...

osobiscie też uważam, zę 3 miesiace kursu nie wystarczą, zęby siebie nazywać projektantem. Ale czaxem i 5 lat studiów to mało.

Natomiast nie wierzę w to, zę ASP badz architektura są niezbędne zeby nabrać świadomości estetycznej.

Kurczę no znam jednego mgr politechniki, który robi takie projekty, zę ja przy nim wysiadam.

Ale to są LATA doświadczenia.