markoto 19.04.2011 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 no jesli sie posyla wczesniej to teoretycznie sie sprawdza czy dziecko jest odpowiednio dojrzale do pojscia do szkoly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 19.04.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 tak, a za dwa lata to boom na dzieci indygo czy co? rocznik 2006 to taaaakiiii mąąądry.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 19.04.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 i to cały w swej rozciągłości. Kto mi powie czy ja muszę te testy robic jak posyłam sześciolatkę do pierwszej klasy? Nikt tego nie mówił w szkole, to raz, dwa, mam tylko przynieść zaświadczenie z przedszkola o gotowości dziecka do szkoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 19.04.2011 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 u nas przedszkole wysylalo jako niby obowiazkowe takie badanie nie wiem jak to jest gdzies indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 19.04.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 nasze przedszkole nie wysyłało,pani we wrześniu uprzedziła że w listopadzie bedzie rozmawiac z kazdym rodzicem i pokaze mu wyniki obserwacji dziecka,pokazala mi jakies arkusze na ktorych oceniała umiejętnosci młodego-manualne-koncentracji itp- praca w grupiepowiedziała, że jest ok i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kluczmonia 20.04.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Aby puścić sześciolatka do szkoły konieczny jest rok przygotowania przedszkolnego. jesłi dziecko nie chodziło do przedszkola konieczna jest opinia z ppp o gotowości dziecka do szkoły. u nas pięciolatki mają diagnozę w przedszkolu- ale szkoła jej nie wymaga jeśli dziecko chodziło do przedszkola. zresztą wyników tej diagnozy jeszcze nie ma a moje dziecko juz zapisane do szkoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.04.2011 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 no widzisz a u nas w przedszolu jest i pedagog i logopeda i psycholog ale na badanie wysylali do PPP , Patryk chodzi do grupy laczonej 5+6latki czyli wlasciwie przechodzi zerowke i pani mowila ze jak sie zdecydujemy na poslanie do szkoly to do 28.02 musimy zrobic badania gotowosci, nie wiem czy to dlatego ze Patryk ma WWR czy kazde dziecko tak ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 20.04.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 co to WWR?rany...ja z kopyta wyslalam moje dzieci do szkoly i zadnych testow nie robilismy...starszy mial 5 lat a mlodszy 4 i pol....szkola zaczyna sie jak dzieci maja 4/5 lat i nikt sie nie pyta o zadne testy......cos mi sie wydaje ze te testy psychologiczne to jakas sposcizna po komunizmie....jak obywatel nie przezany, poszturchany od gory do dolu i papierek nie podsteplowany czerwona pieczatka, to obywatela nie ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.04.2011 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Maya u nas dzieci ida jak maja 7, nie kazde dziecko jest psychicznie dojrzale albo nie posiada umiejetnosci zeby pojsc do szkoly wczesniej dlatego robia takie testy, na pewno jak szkoly przyjmuja 4,5 latkow to zajecia sa prowadzone jak w przedszkolu a nie szkole. Choc juz za rok pojda 6 latki wiec raczej one z roku na rok nie beda dojrzalsze. WWR-wczesne wspomaganie rozwojowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.04.2011 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Dziewczyny moze spotkalyscie sie z taka lmpa widzialam ja w LM i praktikerze a teraz nie ma, miala ksztalt troche jak dzwon byla z takich drobnych kwiatuszkow a kazdy mial oczko ze fioletowe szkielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 20.04.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 tutaj nie ma obowiazku chodzenia do przedszkola, poniewaz przedszkola w w wiekszosci sa prywatne i zmusic ludzi nie moga by placili po 600/1000 euro na miesiac za przedszkole, wiec przedszkola do szkoly nie przygotuja. Wydaje mi sie - to jest moje osobiste zdanie - sprawa 6latkow w szkole zostala w Polsce postawiona na glowie. To nie jest problem w tym, czy dzieci sa psychicznie przygotowane, bo dzieci sa przygotowane na pewno - tylko czy szkola jest przygotowana na szesciolatkow? Jak na moj gust tutaj jest pies pogrzebany, ale jak to zwykle bywa w naszym kraju, odwraca sie kota ogonem i problem zwala sie na dzieci, a nie na tych ktorzy powinni ta szkole dzieciom zorganizowac. Ja tez sie troche sie obawialam gdy moj 4i pol latek szedl do szkoly, bo jak on wytrzyma w lawce od 9:00 do 13:20 codziennie, gdy w domu to 2 sekund w jedym miejscu nie mogl wytrzymac? On sobie dal rade i pani nauczycielka takze...wczesniej do przedszkola czy innej zorganizowanej placowki nie chodzil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 20.04.2011 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 nie mow, ze 4 latki siedza w lawce?? przeciez take dziecko nie jest w stanie skupic sie tak dlugo Niektore szkoly na pewno nie sa przygotowane na przyjecie 6-latkow, nasza nalezy do tego grona, nie ma odpowiedniej sali, placu zabaw, no nic a dyrektor najwyrazniej sie tym nie przejmuje jak zreszta wszystkim w tej szkole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 20.04.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Tak, kasy dla 4/5 latkow maja lawki. Nie sadze, ze oni siedza tam plasko przez 4 godziny dziennie i nauczyciel dwoi sie i troi, by wszyscy oprocz liczenia, czytania, pisania i nnych nudnych rzeczy mieli jakas rozrywke w postaci gier w klasie (oczywiscie zabawki nie wchodza w gre), ale jednak jest to szkola;) Tylko tutaj jest tak od wiekow, ze dzieci tak male ida do szkoly, wiec szkoly maja lepsze lub gorsze zaplecze, by sie zajac takimi maluchami. Obawiam sie, ze to nie jest tak dobrze zorganizowane w Polsce i stresuje sie niepotrzebnie dzieci testami, gdy powinno sie stresowac dyrekcje szkol czy innych urzednikow w kuratoriach czy innych ministerstwach, czy maja szkoly przygotowane na przyjecie 6latkow. Ja bym tych kopnela w zadek a nie biedne dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 20.04.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Markotko mam pierwszą część skanów... wrzuć mi priva z adresem jeszcze raz bo sobie wykasowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 20.04.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 jaszcze moje czy grosze. U nasz też przedszkole przeprowadzało testy, znaczy pedagog, psycholog i logopeda, wydawali opinię o gotowości szkolnej dziecka. W szkole nikt nie wymagał opinii z PPP czy OWI, jednak jeśli się takie posiadało należało je złożyć.Opinia przedszkolna jest wydawana na ustandaryzowanym druku i określa bardzo ogólnie rozwój i zachowanie dziecka. Moim zdaniem z tą opinią jest jak z oceną opisową w klasach I-III, krótko - śmiech na sali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.04.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Ale jest odfajkowane i wszyscy maja czyste sumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 21.04.2011 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) Ambitny plan na dzis, wkopac wszytskie krzaczory i wyprasowac gore prasowania Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 21.04.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 no to powodzenia. moja gora prasowania nie przestraszy mnie przed swietami;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 21.04.2011 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 ale ja juz nie mam w co sie ubrac wiec troche trzeba poprasowac widzialas moje tulipanki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 21.04.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 az musiałam sprawdzic czy widziałam i chyba widziałam, bo żonkile widziałam na pewno to i tulipanki chyba też, albo i nie, ale juz widziałam, względnie znowu widziałam. Jeśli chcesz wiedziec, to fajnie kwitną Kurcze siedziałam nad robotą po nocy i jestem dętka. Muszę się dobudzić, zeby głupot nie naliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts