Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 16,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • markoto

    5369

  • efilo

    1549

  • mario31

    1250

  • wu

    1123

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry :)

 

ja mojej trawce jesienią daje luuuz :) dostaje tylko nawozik jesienny i tyle. Za to wiosna ja katuje aż do skutku :) czyli pięknej zieloności.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4858093
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny chyba tego zakwasu to nie przywioze bo on teraz jakos slabo ruchawy,musialabym jeszcze go podrasowac no chyba ze same bedziecie rasowac
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4859074
Udostępnij na innych stronach

ok

 

on byl fajny, raz mi wylazl ze sloika a teraz jakos przystopowal

 

Tu przepis na zakwasy dla Monsanbi :)

 

ZAKWAS PSZENNY

 

 

W krajach Europy Zachodniej, warunki klimatyczne sprzyjaja uprawie pszenicy, ktora w porownaniu do innych zboz jest wymagajaca i dosc kaprysna. Nie trudno sie domyslic zatem, ze najpopularniesza forma zakwasu byl i nadal jest zakwas pszenny, zarowno bialy jak i razowy (lub nawet mieszany). We francji znany jako Levain, w Anglii jako "white leaven", w Italii "pasta madre". Zwykle kultury pszennego zakwasu sa w formie plynnej ( 100-125% hydracji) lub gestej (50-60% hydracji). Zakwas pszenny dokarmiany jest w glownej mierze maka pszenna, choc nierzadko zadrza sie, ze zaczatek kultur tworzy sie na bazie maki zytniej razowej, tak jak ponizej:

 

Zakwas bialy pszenny (plynny)

 

Dzien 1:

150g maki zytniej razowej (zarnowej)

187ml wody

5g miodu

Skladniki nalezy dobrze wymieszac, zakryc folia kuchenna i pozostawic w cieple (24-27C) na 24 godziny.

 

Dzien 2:

 

100g mikstury z poprzedniego dnia (reszte nalezy niestety wylac)

45g maki zytniej razowej

45g bialej maki pszennej (11-12 %bialka)

112g wody o temp. 32C

 

Wymieszac skladniki, zakryc i umiescic w temperaturze 23-27C. Dokarmianie przeprowadzic trzeba w dwoch fazach, co 12 godzin, polowa maki i wody z przepisu.

 

Dzien 3:

100g mikstury z dnia drugiego

90g bialej maki pszennej112g wody

112g wody

 

Wymieszaj skladniki, zakryj szczelnie i zostaw w cieplym (23-27C) miejscu. Podobnie jak dnia drugiego dokarmianie nalezy przeprowdzic w dwoch fazach. Dnia siodmego zakwas powinien byc gotowy do uzycia. Prowadzenie go jeszcze przez 2-3 dni moze jednak znacznie zwiekszyc jego moc.

 

Zakwas pszenny gesty

 

Dzien 1:

150g maki zytniej razowej

150g bialej maki pszennej

195g wody

 

Wymieszaj wszytkie skladniki i szczelnie zakryte zostaw w cieplym miejscu (23-27C na 24 godziny.

 

Dzien 2, 3, 4, 5:

 

150g mikstury z dnia poprzedniego

150g bialej maki pszennej

90g wody

 

Wymieszaj skladniki, zakryj i postaw w cieplym miejscu. Dokarmianie nalezy przeprowadzic w dwoch etapach co 12 godzin, dzielac ilosc maki i wody na pol.

ZAKWAS ZYTNI

 

 

Zakwas na mace zytniej razowej (100% hydracji)

Dzien 1:

 

225g maki zytniej razowej

225g wody

Wymieszaj wszystkie skladniki na gladka paste, zakryj szczelnie folia kuchenna i zostaw na 24 godziny w cieplym miejscu, 23-27C. Jesli zakwas wyprowadzony zostaje z maki zytniej sredniej wtedy nalezy zmienic hydracje zaczynu do 90%. Nie nalezy uzywac maki zytniej jasnej, gdyz w znacznej mierze maka taka pozbawinona jest niezbednych skladnikow odzywczych.

 

Dzien 2:

 

112 g mikstury z poprzedniego dnia

112g maki zytniej razowej

112g wody

Wymieszaj 1/4 zakwasu z dnia poprzedniego (ok.112g) z taka sama iloscia wody i maki. Szczelnie zakryj i zostaw w temperaturze 23-27C na 24 godziny.

 

Dzien 3, 4, 5, 6:

 

112g mikstury z dnia drugiego

112g maki zytniej razowej

112g wody

Wymieszaj 1/3 zakwasu z dnia drugiego z maka i woda. Jesli to mozliwe, dokarmienie (dzien 3-6)powinno odbyc sie w dwoch etapach, co 12 godzin, polowa ilosci maki i wody z przepisu.

Generalnie, po uplywie 7 dni, zakwas zytni razowy powinien byc gotowy do rozpoczecia produkcji chleba, jednakze wydluzenie okresu dokarmiania podanym systemem (jak w dniu 3, 4, 5, 6) pozwoli na otrzymanie bardziej "pracowitego" zaczatku, a przez to atrakcyjnieszych, pod wzgledem smaku i wygladu, bochenkow.

Edytowane przez markoto
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4859519
Udostępnij na innych stronach

Polecam ten chleb http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Chleb-z-San-Francisco-na-zakwasie.html

jest pyszny i mozna go zrobic w jeden dzien :) ja zaczelam okolo 16 chyba i wlasnie sie zajadamy :)

Edytowane przez markoto
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4863214
Udostępnij na innych stronach

a właśnie a propos ważenia.

Widziałam ostatnio w którymś z internetowych sklepów z bajeranckim wyposażeniem wagę którą pokazywała Efi (taką nerkę) za niecałe 2 stówy. (atrakcyjna cena?)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4863667
Udostępnij na innych stronach

odmierz 100ml czy 250 wody a potem maki tyle zeby wyszlo geste ciasto nalesnikowe

wode nalepiej mineralna tzn nie kranowa a make szukajcie takiej o zawartosci bialka powyzej 10g , ostatnio dorwalam maki lubella i one maja ale trzeba czytac etykiete

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4863914
Udostępnij na innych stronach

odmierz 100ml czy 250 wody a potem maki tyle zeby wyszlo geste ciasto nalesnikowe

wode nalepiej mineralna tzn nie kranowa a make szukajcie takiej o zawartosci bialka powyzej 10g , ostatnio dorwalam maki lubella i one maja ale trzeba czytac etykiete

 

 

wiecie co, to ta waga nie taka znów jakaś mega droga. No i fajna ... Chyba się zaraziłam :rolleyes:

 

Marta, i to mi wyjdzie, jak tak na oko zrobię? A to odejmowanie potem?

Ty używasz wagi przy zabawie z tym zakwasem

 

Też używam mąk lubelli :yes:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4864006
Udostępnij na innych stronach

chyba zartujesz z ta waga :)

na oko robie, potem wylewam ze sloika, zostawiam troche i dolewam mniej wiecej tyle samo wody i odpowiednio maki :)

nie dawalam tez miodu :)

Edytowane przez markoto
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4864008
Udostępnij na innych stronach

chyba zartujesz z ta waga :)

na oko robie, potem wylewam ze sloika, zostawiam troche i dolewam mniej wiecej tyle samo wody i odpowiednio maki :)

nie dawalam tez miodu :)

 

Aj, no bo Ty jesteś już zaprawiona w bojach ..

 

A z wagą, żartuję że nie jest droga? No tania nie jest, ale kiedy Efi ją*pokazała i mówiłyście że taka droga, to nastawiłam się na trochę więcej.

Zresztą na allegro niektóre takie zwykłe (nie designerskie) są*droższe.

No dobra, lubię takie fajne cudeńka, łasa jestem na takie :yes:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4864026
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...