efilo 08.09.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 my zrobiliśmy tydzień temu. dobrze jest wyczesać ją przed zimą bo jest mniej narażona na pleśń pośniegową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 08.09.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 dzięki:)to chyba w weekend poszalejemy;) jak oczywiście nie będzie padało:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 08.09.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Dzień dobry ja mojej trawce jesienią daje luuuz dostaje tylko nawozik jesienny i tyle. Za to wiosna ja katuje aż do skutku czyli pięknej zieloności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 08.09.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 my wiosną też nie odpuszczamy - jest bardzo zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 08.09.2011 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Dziewczyny chyba tego zakwasu to nie przywioze bo on teraz jakos slabo ruchawy,musialabym jeszcze go podrasowac no chyba ze same bedziecie rasowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kluczmonia 09.09.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 please przywież ja sama juz go podrasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 09.09.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 latwiej mi bedzie podrasowac niz samej zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 09.09.2011 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 (edytowane) ok on byl fajny, raz mi wylazl ze sloika a teraz jakos przystopowal Tu przepis na zakwasy dla Monsanbi ZAKWAS PSZENNY W krajach Europy Zachodniej, warunki klimatyczne sprzyjaja uprawie pszenicy, ktora w porownaniu do innych zboz jest wymagajaca i dosc kaprysna. Nie trudno sie domyslic zatem, ze najpopularniesza forma zakwasu byl i nadal jest zakwas pszenny, zarowno bialy jak i razowy (lub nawet mieszany). We francji znany jako Levain, w Anglii jako "white leaven", w Italii "pasta madre". Zwykle kultury pszennego zakwasu sa w formie plynnej ( 100-125% hydracji) lub gestej (50-60% hydracji). Zakwas pszenny dokarmiany jest w glownej mierze maka pszenna, choc nierzadko zadrza sie, ze zaczatek kultur tworzy sie na bazie maki zytniej razowej, tak jak ponizej: Zakwas bialy pszenny (plynny) Dzien 1: 150g maki zytniej razowej (zarnowej) 187ml wody 5g miodu Skladniki nalezy dobrze wymieszac, zakryc folia kuchenna i pozostawic w cieple (24-27C) na 24 godziny. Dzien 2: 100g mikstury z poprzedniego dnia (reszte nalezy niestety wylac) 45g maki zytniej razowej 45g bialej maki pszennej (11-12 %bialka) 112g wody o temp. 32C Wymieszac skladniki, zakryc i umiescic w temperaturze 23-27C. Dokarmianie przeprowadzic trzeba w dwoch fazach, co 12 godzin, polowa maki i wody z przepisu. Dzien 3: 100g mikstury z dnia drugiego 90g bialej maki pszennej112g wody 112g wody Wymieszaj skladniki, zakryj szczelnie i zostaw w cieplym (23-27C) miejscu. Podobnie jak dnia drugiego dokarmianie nalezy przeprowdzic w dwoch fazach. Dnia siodmego zakwas powinien byc gotowy do uzycia. Prowadzenie go jeszcze przez 2-3 dni moze jednak znacznie zwiekszyc jego moc. Zakwas pszenny gesty Dzien 1: 150g maki zytniej razowej 150g bialej maki pszennej 195g wody Wymieszaj wszytkie skladniki i szczelnie zakryte zostaw w cieplym miejscu (23-27C na 24 godziny. Dzien 2, 3, 4, 5: 150g mikstury z dnia poprzedniego 150g bialej maki pszennej 90g wody Wymieszaj skladniki, zakryj i postaw w cieplym miejscu. Dokarmianie nalezy przeprowadzic w dwoch etapach co 12 godzin, dzielac ilosc maki i wody na pol. ZAKWAS ZYTNI Zakwas na mace zytniej razowej (100% hydracji) Dzien 1: 225g maki zytniej razowej 225g wody Wymieszaj wszystkie skladniki na gladka paste, zakryj szczelnie folia kuchenna i zostaw na 24 godziny w cieplym miejscu, 23-27C. Jesli zakwas wyprowadzony zostaje z maki zytniej sredniej wtedy nalezy zmienic hydracje zaczynu do 90%. Nie nalezy uzywac maki zytniej jasnej, gdyz w znacznej mierze maka taka pozbawinona jest niezbednych skladnikow odzywczych. Dzien 2: 112 g mikstury z poprzedniego dnia 112g maki zytniej razowej 112g wody Wymieszaj 1/4 zakwasu z dnia poprzedniego (ok.112g) z taka sama iloscia wody i maki. Szczelnie zakryj i zostaw w temperaturze 23-27C na 24 godziny. Dzien 3, 4, 5, 6: 112g mikstury z dnia drugiego 112g maki zytniej razowej 112g wody Wymieszaj 1/3 zakwasu z dnia drugiego z maka i woda. Jesli to mozliwe, dokarmienie (dzien 3-6)powinno odbyc sie w dwoch etapach, co 12 godzin, polowa ilosci maki i wody z przepisu. Generalnie, po uplywie 7 dni, zakwas zytni razowy powinien byc gotowy do rozpoczecia produkcji chleba, jednakze wydluzenie okresu dokarmiania podanym systemem (jak w dniu 3, 4, 5, 6) pozwoli na otrzymanie bardziej "pracowitego" zaczatku, a przez to atrakcyjnieszych, pod wzgledem smaku i wygladu, bochenkow. Edytowane 9 Września 2011 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 12.09.2011 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 (edytowane) Polecam ten chleb http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Chleb-z-San-Francisco-na-zakwasie.html jest pyszny i mozna go zrobic w jeden dzien ja zaczelam okolo 16 chyba i wlasnie sie zajadamy Edytowane 12 Września 2011 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 12.09.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Marta! Wielkie mua! Na nic teraz czasu nie ma, ale obiecuję się za to zabrać w najbliższym wolnym Dzięki raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 12.09.2011 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Nie ma za co, mam nadzieje, ze skorzystasz to na prawde sekund 5 roboty no do pol minuty maksymalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 12.09.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 tylko kto mi 225g odmierzy, a potem 112???? (witaj w klubie efilo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 12.09.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 a właśnie a propos ważenia.Widziałam ostatnio w którymś z internetowych sklepów z bajeranckim wyposażeniem wagę którą pokazywała Efi (taką nerkę) za niecałe 2 stówy. (atrakcyjna cena?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 13.09.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 to normalna cena. w fabryce form za 196 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 13.09.2011 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 odmierz 100ml czy 250 wody a potem maki tyle zeby wyszlo geste ciasto nalesnikowewode nalepiej mineralna tzn nie kranowa a make szukajcie takiej o zawartosci bialka powyzej 10g , ostatnio dorwalam maki lubella i one maja ale trzeba czytac etykiete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 13.09.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 odmierz 100ml czy 250 wody a potem maki tyle zeby wyszlo geste ciasto nalesnikowe wode nalepiej mineralna tzn nie kranowa a make szukajcie takiej o zawartosci bialka powyzej 10g , ostatnio dorwalam maki lubella i one maja ale trzeba czytac etykiete wiecie co, to ta waga nie taka znów jakaś mega droga. No i fajna ... Chyba się zaraziłam Marta, i to mi wyjdzie, jak tak na oko zrobię? A to odejmowanie potem? Ty używasz wagi przy zabawie z tym zakwasem Też używam mąk lubelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 13.09.2011 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 (edytowane) chyba zartujesz z ta waga na oko robie, potem wylewam ze sloika, zostawiam troche i dolewam mniej wiecej tyle samo wody i odpowiednio maki nie dawalam tez miodu Edytowane 13 Września 2011 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 13.09.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 chyba zartujesz z ta waga na oko robie, potem wylewam ze sloika, zostawiam troche i dolewam mniej wiecej tyle samo wody i odpowiednio maki nie dawalam tez miodu Aj, no bo Ty jesteś już zaprawiona w bojach .. A z wagą, żartuję że nie jest droga? No tania nie jest, ale kiedy Efi ją*pokazała i mówiłyście że taka droga, to nastawiłam się na trochę więcej. Zresztą na allegro niektóre takie zwykłe (nie designerskie) są*droższe. No dobra, lubię takie fajne cudeńka, łasa jestem na takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 13.09.2011 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 zartujesz, ze uzywam wagi przy zabawie z zakwasem a waga fajna, jak ktos nie ma to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 13.09.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 No to po co ja ją chcę kupować? :lo2:Do ciast używam takiej miarki jak pokazała rasia. Sprawdza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.