efilo 08.09.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 my zrobiliśmy tydzień temu. dobrze jest wyczesać ją przed zimą bo jest mniej narażona na pleśń pośniegową Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4857969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 08.09.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 dzięki:)to chyba w weekend poszalejemy;) jak oczywiście nie będzie padało:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4858071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 08.09.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Dzień dobry ja mojej trawce jesienią daje luuuz dostaje tylko nawozik jesienny i tyle. Za to wiosna ja katuje aż do skutku czyli pięknej zieloności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4858093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 08.09.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 my wiosną też nie odpuszczamy - jest bardzo zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4858125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 08.09.2011 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Dziewczyny chyba tego zakwasu to nie przywioze bo on teraz jakos slabo ruchawy,musialabym jeszcze go podrasowac no chyba ze same bedziecie rasowac Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4859074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kluczmonia 09.09.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 please przywież ja sama juz go podrasuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4859417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 09.09.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 latwiej mi bedzie podrasowac niz samej zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4859488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 09.09.2011 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 (edytowane) ok on byl fajny, raz mi wylazl ze sloika a teraz jakos przystopowal Tu przepis na zakwasy dla Monsanbi ZAKWAS PSZENNY W krajach Europy Zachodniej, warunki klimatyczne sprzyjaja uprawie pszenicy, ktora w porownaniu do innych zboz jest wymagajaca i dosc kaprysna. Nie trudno sie domyslic zatem, ze najpopularniesza forma zakwasu byl i nadal jest zakwas pszenny, zarowno bialy jak i razowy (lub nawet mieszany). We francji znany jako Levain, w Anglii jako "white leaven", w Italii "pasta madre". Zwykle kultury pszennego zakwasu sa w formie plynnej ( 100-125% hydracji) lub gestej (50-60% hydracji). Zakwas pszenny dokarmiany jest w glownej mierze maka pszenna, choc nierzadko zadrza sie, ze zaczatek kultur tworzy sie na bazie maki zytniej razowej, tak jak ponizej: Zakwas bialy pszenny (plynny) Dzien 1: 150g maki zytniej razowej (zarnowej) 187ml wody 5g miodu Skladniki nalezy dobrze wymieszac, zakryc folia kuchenna i pozostawic w cieple (24-27C) na 24 godziny. Dzien 2: 100g mikstury z poprzedniego dnia (reszte nalezy niestety wylac) 45g maki zytniej razowej 45g bialej maki pszennej (11-12 %bialka) 112g wody o temp. 32C Wymieszac skladniki, zakryc i umiescic w temperaturze 23-27C. Dokarmianie przeprowadzic trzeba w dwoch fazach, co 12 godzin, polowa maki i wody z przepisu. Dzien 3: 100g mikstury z dnia drugiego 90g bialej maki pszennej112g wody 112g wody Wymieszaj skladniki, zakryj szczelnie i zostaw w cieplym (23-27C) miejscu. Podobnie jak dnia drugiego dokarmianie nalezy przeprowdzic w dwoch fazach. Dnia siodmego zakwas powinien byc gotowy do uzycia. Prowadzenie go jeszcze przez 2-3 dni moze jednak znacznie zwiekszyc jego moc. Zakwas pszenny gesty Dzien 1: 150g maki zytniej razowej 150g bialej maki pszennej 195g wody Wymieszaj wszytkie skladniki i szczelnie zakryte zostaw w cieplym miejscu (23-27C na 24 godziny. Dzien 2, 3, 4, 5: 150g mikstury z dnia poprzedniego 150g bialej maki pszennej 90g wody Wymieszaj skladniki, zakryj i postaw w cieplym miejscu. Dokarmianie nalezy przeprowadzic w dwoch etapach co 12 godzin, dzielac ilosc maki i wody na pol. ZAKWAS ZYTNI Zakwas na mace zytniej razowej (100% hydracji) Dzien 1: 225g maki zytniej razowej 225g wody Wymieszaj wszystkie skladniki na gladka paste, zakryj szczelnie folia kuchenna i zostaw na 24 godziny w cieplym miejscu, 23-27C. Jesli zakwas wyprowadzony zostaje z maki zytniej sredniej wtedy nalezy zmienic hydracje zaczynu do 90%. Nie nalezy uzywac maki zytniej jasnej, gdyz w znacznej mierze maka taka pozbawinona jest niezbednych skladnikow odzywczych. Dzien 2: 112 g mikstury z poprzedniego dnia 112g maki zytniej razowej 112g wody Wymieszaj 1/4 zakwasu z dnia poprzedniego (ok.112g) z taka sama iloscia wody i maki. Szczelnie zakryj i zostaw w temperaturze 23-27C na 24 godziny. Dzien 3, 4, 5, 6: 112g mikstury z dnia drugiego 112g maki zytniej razowej 112g wody Wymieszaj 1/3 zakwasu z dnia drugiego z maka i woda. Jesli to mozliwe, dokarmienie (dzien 3-6)powinno odbyc sie w dwoch etapach, co 12 godzin, polowa ilosci maki i wody z przepisu. Generalnie, po uplywie 7 dni, zakwas zytni razowy powinien byc gotowy do rozpoczecia produkcji chleba, jednakze wydluzenie okresu dokarmiania podanym systemem (jak w dniu 3, 4, 5, 6) pozwoli na otrzymanie bardziej "pracowitego" zaczatku, a przez to atrakcyjnieszych, pod wzgledem smaku i wygladu, bochenkow. Edytowane 9 Września 2011 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4859519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 12.09.2011 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 (edytowane) Polecam ten chleb http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Chleb-z-San-Francisco-na-zakwasie.html jest pyszny i mozna go zrobic w jeden dzien ja zaczelam okolo 16 chyba i wlasnie sie zajadamy Edytowane 12 Września 2011 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4863214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 12.09.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Marta! Wielkie mua! Na nic teraz czasu nie ma, ale obiecuję się za to zabrać w najbliższym wolnym Dzięki raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4863520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 12.09.2011 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Nie ma za co, mam nadzieje, ze skorzystasz to na prawde sekund 5 roboty no do pol minuty maksymalnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4863525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 12.09.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 tylko kto mi 225g odmierzy, a potem 112???? (witaj w klubie efilo ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4863600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 12.09.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 a właśnie a propos ważenia.Widziałam ostatnio w którymś z internetowych sklepów z bajeranckim wyposażeniem wagę którą pokazywała Efi (taką nerkę) za niecałe 2 stówy. (atrakcyjna cena?) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4863667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 13.09.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 to normalna cena. w fabryce form za 196 zł Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4863820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 13.09.2011 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 odmierz 100ml czy 250 wody a potem maki tyle zeby wyszlo geste ciasto nalesnikowewode nalepiej mineralna tzn nie kranowa a make szukajcie takiej o zawartosci bialka powyzej 10g , ostatnio dorwalam maki lubella i one maja ale trzeba czytac etykiete Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4863914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 13.09.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 odmierz 100ml czy 250 wody a potem maki tyle zeby wyszlo geste ciasto nalesnikowe wode nalepiej mineralna tzn nie kranowa a make szukajcie takiej o zawartosci bialka powyzej 10g , ostatnio dorwalam maki lubella i one maja ale trzeba czytac etykiete wiecie co, to ta waga nie taka znów jakaś mega droga. No i fajna ... Chyba się zaraziłam Marta, i to mi wyjdzie, jak tak na oko zrobię? A to odejmowanie potem? Ty używasz wagi przy zabawie z tym zakwasem Też używam mąk lubelli Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4864006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 13.09.2011 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 (edytowane) chyba zartujesz z ta waga na oko robie, potem wylewam ze sloika, zostawiam troche i dolewam mniej wiecej tyle samo wody i odpowiednio maki nie dawalam tez miodu Edytowane 13 Września 2011 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4864008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 13.09.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 chyba zartujesz z ta waga na oko robie, potem wylewam ze sloika, zostawiam troche i dolewam mniej wiecej tyle samo wody i odpowiednio maki nie dawalam tez miodu Aj, no bo Ty jesteś już zaprawiona w bojach .. A z wagą, żartuję że nie jest droga? No tania nie jest, ale kiedy Efi ją*pokazała i mówiłyście że taka droga, to nastawiłam się na trochę więcej. Zresztą na allegro niektóre takie zwykłe (nie designerskie) są*droższe. No dobra, lubię takie fajne cudeńka, łasa jestem na takie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4864026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 13.09.2011 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 zartujesz, ze uzywam wagi przy zabawie z zakwasem a waga fajna, jak ktos nie ma to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4864044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 13.09.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 No to po co ja ją chcę kupować? :lo2:Do ciast używam takiej miarki jak pokazała rasia. Sprawdza się Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87532-komentarze-do-budowy-aps332g/page/759/#findComment-4864051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.