markoto 13.09.2011 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 waga sie przydaje od czasu do czasu, ale ja mam taka chowana do szafki przez ta wasza wage to sobie fajny chlebak znalazlam http://www.calvado.pl/dane/full/8cd7d770id0a8i4117i8700i4d9fdb9a8cf2198625_Breadbin_White.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 13.09.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 martanapisz mi proszę jak często ja mam ten zakwas ruszać jak nie chce piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 13.09.2011 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 cytujac za madrzejszymi Słoik z zakwasem wyjmujemy z lodówki, czekamy aż się trochę ociepli w temperaturze pokojowej, usuwamy jeśli się wytworzyła, brzydka wierzchnia warstwa, dodajemy 2-3 łyżki świeżej mąki i tyle samo wody. Odczekujemy, aż zacznie pracować (1-2 godz) i z powrotem umieszczamy w lodówce. To wszystko. Zakwas bez karmienia wytrzymuje w lodówce bez problemu około 1 tygodnia. Im gesciejszy zakwas, tym łatywiej się przechowuje. Jesli potrzebujemy wyjechac np. na 2 tygodnie dobrze jest dodac mu wiecej mąki a mniej wody. Jesli pieczemy chleb np. raz na tydzien, to kazdorazowo musimy ten zakwas wyjać, lekko ocieplic a potem dokarmic mniej wiecej taką ilością, aby podwoic objetosc tego co w słoiku. to nazywamy uaktywnieniem zakwasu. Po kilku godzinach tak ożywiony zakwas uzywamy jako zaczątka do zrobienia zaczynu a resztę chowamy do lodówki. - Jeśli chcemy jednak przechować zakwas na dłużej, sprawdza się metoda zacierkowa, tzn. dodanie do zakwasu tylko dużej ilości maki bez wody. Powstaną okruchy zakwasowe, które można przechować w zimnie nawet do pól roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 13.09.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 no nie a tu nadal wątek chlebowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 13.09.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 ja też zaglądam, ale tu ciągle zaczyny, rozczyny, zakwasy to sie nie odzywam ale zaglądam Markotko, a może to jakaś terapia chlebowa na kręgosłup męża ? no właśnie, jak on się czuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 13.09.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Jak to podwoić objętość? (zaczynają się schody, już sobie przypomniałam dlaczego nigdy się*za zakwas nie brałam ) Jak masz słoik zakwasu, to robisz 2 słoiki? A w ogóle w czym Ty Marta swój trzymasz? W słoiku właśnie? W jakim? Litr, pół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 14.09.2011 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Monia mam w sloiku ale zostawiam tego z 5 cm do dozywienia na nastepny dzien wylewam nadmiar i zostawiam 5 cm czyli masz 5 cm zakwasu dolewasz 5 cm wody=10cm i dosypujesz maki zeby bylo gesto wiec masz wtedy zalozmy 15 cm, teraz nie pomierze ci ile ma sloik ale trzeba zostawic troche miejsca zeby bylo tak do 3/4 wysokosci sloika max Elena jest dobrze, tzn ma oslabione teraz miesnie grzbietu i jak siedzi dluzej to go bola plecy ale poza tym ok pasie dalej chlebowo bo nic sie nie dzieje a poza tym przez tego trolla durnowatego musialam zmienic haslo i tak sobie zmienilam ze go nie pamietam a nie chca mi przyslac przypomnienia i nic nie moge wkleic do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 14.09.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 jakiego trolla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 14.09.2011 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 No tego co u ciebie grasowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 14.09.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Marta, to zaloz nowa galerie. U Ciebie na pewno teraz w ogrodzie sie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 14.09.2011 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 moze mi jeszcze przysla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 14.09.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 zaraz zaraz ale co ma moj troll z twoją galerią wspólnego ja chyba cos przegapiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 14.09.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Troll u Efi a ty Marta odłamkowym dostałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 14.09.2011 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 dokladnie Eh Efi nie ma o czym gadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 15.09.2011 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Im Patryk blizej szkoly tym bardziej sie boje. probuje znalezc szkole z klasami integracyjnymi ale na razie znalalzlam tylko 1 w bedzinie , czy tylko 1 jest na caly powiat??? Nie wiem jak sie za to zabrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 15.09.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Matuś współczuję akurat niedaleko mnie jest taka szkoła - znajoma tam syna zapisała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.09.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 jednak mieszkanie w miescie ma jakies zalety nie chce wierzyć że nie ma wiecej takich szkół. a do kuratorium dzwonilas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 15.09.2011 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 bede musiala zadzwonic i zaczac sie dowiadywac, myslalam ze jak pojdzie do szkoly to bedzie latwiej ale widze ze nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 15.09.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 jednak mieszkanie w miescie ma jakies zalety nie chce wierzyć że nie ma wiecej takich szkół. a do kuratorium dzwonilas? ale u nas tez wcale nie jest łatwo, ona mieszka pod Warszawą i codziennie go dowozi:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 15.09.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Odpowiedziałam u siebie...A on już poszedł do szkoły czy idzie w przyszłym roku? I o zdrówko A zapytam, bo co przejeżdżam to nie widzę jego turbolota... to znak, że Go nie ma..... I zdrowotności życzę i mocnych mięśni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts