Arnika 25.04.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Masz papier w ręce????????To żądaj a nie proś...Należy się... To niech gmina da Ci klasę integracyjną...Ja tak od 14 lat walczę o Emila.... o każdy papier, o każde zaświadczenie, o każdą dodatkowa lekcje....Dasz rade... Nauczysz się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 25.04.2012 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Wiola niestety nie jest tak, jesli masz orzeczenie o ksztalceniu specjalnym w klasie integracyjnej to sa to tylko wytyczne i moga byc one realizowane w szkole masowej a wiadomo jak wyglada realizacja w takiej szkole. Ja sie boje ze Patryk sobie nie poradzi w klasie 30 dzieci gdzie ciagle jest szum ale kogo to interesuje skoro na caly powiat jest 5 miejsc a do tego pierwszenstwo maja dzieci z rejonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 25.04.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Marta, a dlaczego w klasie z 30 dzieci ? Nie masz w okolicy szkoły z mniejszymi klasami ? Bo z tego co rozumiem juz nie 11 wchodzi w grę ? Czy tam właśnie nie zakwalifikowali P. do integracyjniej ? nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 25.04.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 A on ma tylko wytyczne czy orzeczenie I SKIEROWANIE do klasy integracyjnej... ?Muszą być dwa papiery... chyba... jak nie pokręciłam...Jak masz skierowanie to go muszą do tej czy innej szkoły przyjąć, a jak nie to gmina niech weźmie ciężar na siebie... Gmina MUSI mu zapewnić taką naukę i koniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 25.04.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Jak masz skierowanie to go muszą do tej czy innej szkoły przyjąć, a jak nie to gmina niech weźmie ciężar na siebie... Gmina MUSI mu zapewnić taką naukę i koniec... W teorii musi, w praktyce....sama wiesz....dlaczego wozisz Emila do szkoły w innym mieście ? Z drugiej strony, skąd dyrektor szkoły ma wiedzieć, ze występuje potrzeba tworzenia klas integracyjnych, skoro rodzice o takowe nie wnoszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 25.04.2012 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Na razie nie mam papierka i nie moge nic dzialac. 4.05 jest zespol potem jeszcze 2 tygodnie zanim wydadza, kurde ze to wszystko tyle trwa, od grudnia malka wlasnie do 11 nie ma juz miejsc. orzeczenie dostanie ale na bank bedzie mial wpisane o realizacji w klasie integracyjnej albo rejonowej, moge potem sie odwolac od tej rejonowej ale to znow ze 2 tygodnie jak widze co sie dzieje w gminie to obstawiam ze gmina to bedzie miala w nosie, zrzuci to na szkole i tyle tego bedzie, jak ze swietlica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 25.04.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Marta, ale zgodnie z przepisami to właśnie dyrekcja szkoły podejmuje decyzję o utworzeniu klasy integracyjnej, fakt w porozumieniu z UM, ale zawsze na wniosek rodzica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 25.04.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Marta, ale zgodnie z przepisami to właśnie dyrekcja szkoły podejmuje decyzję o utworzeniu klasy integracyjnej, fakt w porozumieniu z UM, ale zawsze na wniosek rodzica. Ja sie boje, ze to wszystko jest za pozno, niedlugo wakacje nikogo w szkole nie bedzie, ja bede deptac to tu to tam pisac wnioski, zazalenia, odwolania. Tylko musze wiedziec do czego mam prawo a do czego nie. Nie wiem czy jest szansa na utworzenie jakiejs dodatkowej klasy integracyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 25.04.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 znaczy z autopsji wiem że klasa integracyjna niczego niestety nie gwarantuje:( wszystko zależy od nauczycieli zwłaszcza po opuszczeniu 3 klasy:( moja autopsja w podstawówce pomimo klasy integracyjnej była traktowana przez nauczycieli jak wróg i imbecyl za to w gimnazjum gdzie z tego co wiem już nie jest w klasie integracyjnej wszyscy nauczyciele byli zainteresowani w czym jest problem i jak pomóc i co robić żeby nauka dawała efekty i nagle jakby różdżką machnął i oceny lepsze i chęci na szkołę się pojawiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 25.04.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Jeśli będzie minimum 3 dzieci ze skierowaniem do takiej klasy - myslę,że jest realna szansa na jej utworzenie. Marta masz prawo domagać się jej utworzenia. Zacznij od poradni pp, zapytaj, czy jet pracownik odpowiedzialny za integrację- uderz do niego, powiedz jak wygląda sytuacja i poproś o wsparcie u dyrekcji szkoły.Tak naprawdę to masz czas do połowy sierpnia, wtedy w UM roztrzgają się sprawy o ilosci klas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 25.04.2012 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Bede probowac wszystkiego, dzieki za tropy gdzie mam isc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 25.04.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Pisałam już kieeedy... zacznij chodzić, bo papierka w miesiąc nie załatwisz.... Ale jak masz napisane nauczanie specjalne/integracyjne... to ja bym nie odpuściła....A niby w jaki sposób w 11 nie ma już miejsc... Znaczy rodzice mają już papiery w ręku... znaczy wiedzieli, że trzeba załatwiać.... No nic... musisz zawalczyć.... Jak nie to jest jeszcze kuratorium... w PPP pewnie też dadzą namiary co zrobić...Nie daj się zbyć. Malka... musi być 5 dzieci z orzeczeniami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 25.04.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Wiola, wystarczy troje Klasa wtedy moze być dwudziestoosobowa, przy 5 dzieci, tylko piętnastoosobowa a i kuratorium to nie bardzo, oni mają czuwać nad programem kształcenia i jego realizacją, nie mają nic do specyfiki placówki, czy tworzenia klas. A rodzice mogli mieć orzeczenia już z przedszkola, ważne np 3 lata i tym oto sposobem mają już papier w rece. Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez malka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 25.04.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 To fakt... załatwiali by nowe na nowy okres edukacji i wówczas ciśnienia nie mają...Nie znam przepisów... To teraz trzeba będzie tylko zawalczyć... Ale 15 czy 20 osobowa klasa to i tak masakra.. widzę co się wyrabia u Emila.. Koszmar... a jest ich tylko 8 sztuk... Będę się starała aby od nowego roku było max 4 uczni... a nie Emil na indywidualne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 25.04.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Wiola, ale klasa inegracyjna, to nie jest klasa specjalna, nie ma nawet co porównywać. W klasie integracyjnej moga być np dzieci niepełnosprawne fizycznie, w intelektualnej normie, lub dzieci z zaburzeniami zachowania. Nikt nie przyjmie do integracji dziecka wymagającego edukacji specjalnej, choć przyznam, z doświadczenia własnego wiem,ze ta granica jest bardzo płynna. Klasa integracyjna jest tworzona w szkołach (przedszkolach) masowych, nie specjalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 25.04.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Malcia... ale ja to wiem... specjalna to też nie jest wyrok.. i też dzieci chodzą z normą intelektualną, ale potrzebujące więcej pomocy bo mają różne problemy.. a to nie chcodzą, a to z zachowaniem, a to Aspergarzy czy autyści. ADHD... są różne zaburzenia... Integracyjna też realizuje program i specjalna też ma taki sam program nauczania...Mają te same książki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 25.04.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Nigdy nie posłałabym dziecka z normą intelektualną do szkoły specjalnej, nigdy!!!!!Szczerze Wiola, wyobrażasz sobie moje dziecko w szkole specjalnej ? Bo według norm kwalifikacji tam powinien być. Ja nie twierdzę, że szkoła specjalna to jest wyrok, ja twierdzę, że co dla jednego dziecka jest dobre, drugiemu zrobi krzywdę.Nagminne dzieciaki, z którymi niedouczony nauczyciel ignorant sobie nie radzi lądują w specjalnej - bo tak łatwiej - ma kłopoty z zachowaniem, z przyswajaniem wiedzy niech spada, a nie będzie nam tu poziom zaniżał ....Przykre to. a książki...cóż, jeden zrozumie wszystko inny 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 25.04.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Hmmm to też fakt....Na oko to i mojemu nic nie brakuje... ale zachowanie, dysfunkcje nie pozwalają mu iść do normalnej szkoły... Już daaawno pogodziłam się z tym, że z niego profesora nie zrobię... ale uczyć się musi... Dla niego 8 dzieci w klasie to już jest olbrzymi tłum... a co dopiero 20 dzieciaków... Książki... no cóż i te z normą i ich rodzice też ich nie rozumieją... są trudne i nie rzadko nie wiadomo o co pytają w ćwiczeniach... bez komentarzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 26.04.2012 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Ale ja nie moge nic zalatwic puki nie bede miala orzeczenia, jeszcze obawiam sie, ze bede musiala pisac odwolanie, zeby bylo wpisane tylko integracyjne. Potem musze isc do gminy czy sa w stanie spelnic wytyczne. Wiadomo, ze nie wtedy oni odsylaja do powiatu. Tak jest wg prawa. Wiec na razie nic nie moge ruszyc. Faktem jest ze jesli jest 6 uczniow integracyjnych to mozna otworzyc 2 klase wtedy bedzie po 3, ale pewnie jak zwykle nie bedzie pieniedzy, miejsca, nauczycieli. Ten caly rok to jest jakis koszmar, wszytsko pod gorke, gdzie sie nie odwroce to dupa Ja Patryka tez nie widze w szkole specjalnej, ja rozumiem, ze sa dzieci z norma intelektualna ale z problemami ale on musi miec kontakt z dziecmi zdrowymi inaczej nie ma to sensu. Najlepiej byloby gdyby taka klase otworzyli u nas w szkole wtedy synek mialby kontakt z dziecmi z okolicy no i mial by lepsza opieke w szkole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 26.04.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Marta, a dlaczego piszesz o odwołaniu, myślisz,że nie nie orzekną nauczania zintegrowanego ?Ale przecież takie "orzeczenie" mozesz dostać w ppp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts