Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy aps33+2g

markoto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• markoto

5369

• efilo

1549

• mario31

1250

• wu

1123

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiem wam co mi poradzono, nie ma sie co spotykac w gminie bo to nic nie da. Musze napisac pismo ze albo zrobia klase mniej liczna taka 20-23 dzieci ale z nauczycielem wspomagajacym albo gmina dogada sie z tamta szkola i przekaze subwencje na dziecko.

No to pisz.. bo im wcześniej tym lepiej.. Mało tego.. dyrektorzy szkół , projekty klas w szkołach już pooddawali do oświaty w gminie...

Jak nie będzie zatwierdzone tu i teraz, albo nie ujmą tego w projekcie.. to nie będzie szansy utworzyć nowej klasy od września... Tak jest u nas przynajmniej... W naszej szkole projekt jest już dawno oddany.

Gmina musi go zatwierdzić do końca maja.

Ja czekam czy przejdzie projekt, bo... Emil chodziłby wówczas do klasy połowę mniej licznej.. jakieś 4 dzieci... Obecna klasa 8 osobowa to kosmos... jest ich stanowczo za dużo... No i połowę to dzieciaki z normą...

Rozmawiałam dziś z koordynatorem kształcenia specjalnego i integracyjnego oraz ,rekrutacji dzieci i młodzieży niepełnosprawnej do szkół, oraz wczesnego wspomagania przy KO - piękna nazwa, nie ;) ?

i duzo fajnych informacji mam .....jak złapię oddech to napiszę ( nie spieszyłam się bo te wiadomości, tak naprawdę nic nowego do sprawy P. nie wnoszą)

aha i to ma isc do wiadomosci

1. Kuratorium Oświaty

2. Minister Edukacji Narodowej

3. Zastępca Dyrektora Departamentu Zwiększania Szans Edukacyjnych Ministerstwa Edukacji Narodowej

4. Rzecznik Praw Obywatelskich

5. Rzecznik Uczniów Niepełnosprawnych

aha i to ma isc do wiadomosci

1. Kuratorium Oświaty

2. Minister Edukacji Narodowej

3. Zastępca Dyrektora Departamentu Zwiększania Szans Edukacyjnych Ministerstwa Edukacji Narodowej

4. Rzecznik Praw Obywatelskich

5. Rzecznik Uczniów Niepełnosprawnych

ostro :lol:

Powiem wam co mi poradzono, nie ma sie co spotykac w gminie bo to nic nie da. Musze napisac pismo ze albo zrobia klase mniej liczna taka 20-23 dzieci ale z nauczycielem wspomagajacym albo gmina dogada sie z tamta szkola i przekaze subwencje na dziecko.

To właśnie mówiła pani koordynator, ale w sumie nic nowego ;) z tym ,że ona mówiła o tym,że dyrektor szkoły rejonowej na Twój wniosek może wystąpić do gminy o zatrudnienie osoby wspierającej, wtedy gdy w orzeczeniu jest wyszczególniona taka możliwość.

Obecna klasa 8 osobowa to kosmos... jest ich stanowczo za dużo... No i połowę to dzieciaki z normą...

i tu dziś dowiedziałam się ciekawej rzeczy - jeśli szkoła Emila faktycznie przyjmuje dzieci z normą , to łamie prawo. Szkoła specjalna nie może przyjmować dzieci z normą intelektualną :o

No tak... mają nornę intelektualną, ale są ze sprzężeniami i orzeczeniami...

One są inteligentne, ale posiadają dysfunkcje.

To nie jest szkoła specjalna tylko dla dzieci upośledzonych umysłowo w stopniu umiarkowanym i znacznym .. itd.. to jest szkoła dal dzieci z różnymi zaburzeniami i dysfunkcjami..., z lekkim upośledzeniem też...

Chodzą dzieci i autystyczne, i z Zespołem aspergera( klasa Emila) i z upośledzeniem umiarkopwanym i znacznym.. to już zupełnie inne klasy... oraz z wszelakimi dysfunkcjami jako rewalidacja.. ale dzieci już głęboko upośledzone...

Są różne oddziały, rożne klasy i zróżnicowane dzieciaki...

Szczerze ... ja bardzo bałam się tej szkoły jakieś 6 lat temu.. tak jak Marta... mówiłam.... NIE ta placówka...

Dziś wiem, że po latach to był właściwy wybór dla Emila... i nie zamieniłabym go na inną szkołę...

Ale to też jest zależne, jak dziecko funkcjonuje w zespole dużym, jak funkcjonuje w hałasie, jak go wszystko rozprasza...

Emil by sobie poradził na przerwach... ale na lekcji gdy trzeba się skupić.. klasa 8 osób to już kosmos...

Edytowane przez Arnika

malka nie musi byc w orzeczeniu napisane wystarczy zgoda gminy

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej nr 1490 z dn. 10 listopada 2010 w sprawie warunków organizowania kształcenia, wychowania i opieki dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych oraz niedostosowanych społecznie w przedszkolach, szkołach i oddziałach ogólnodostępnych lub integracyjnych

Paragraf 6, punkt 2:

2. W przedszkolach i szkołach, o których mowa w § 1 pkt 1 (czyli w przedszkolach i szkołach masowych), za zgodą organu prowadzącego można zatrudniać dodatkowo nauczycieli posiadających kwalifikacje w zakresie pedagogiki specjalnej w celu współorganizowania kształcenia uczniów niepełnosprawnych, niedostosowanych społecznie oraz zagrożonych niedostosowaniem społecznym.

Edytowane przez markoto

• 4 weeks później...