Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy aps33+2g

markoto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• markoto

5369

• efilo

1549

• mario31

1250

• wu

1123

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zadaszenie z poliweglanu 5-obkomorowego, jestesmy zadowoleni :)

Bede musiała pomyslec o czyms takim w przyszlosci - pozwolisz, ze sie wtedy zglosze o porade

posadzic to na prawde male piwo, ale juz sie zgubilam co sie kiedy tnie i ciachm rowno czy wolno czy nie :D

W takim razie trafiasz celująco, zagraj w totka :)

Marta, robiłam kiedyś zaproszenie z kory

Zdecydowanie lepiej ja "obrabiać" jak namoczysz - jak jest miekka trzeba ją przyciąć do odpowiednich rozmiarów potem włożysz między dwie drewniane deski do krojenia ,obciążysz ...i masz arkusz kory,do którego (wikolem) możesz kleić suszone owoce,karteczki z zyczeniami,włóczkowe literki czy co tam wyobraźnia podpowie

z rowiesnikami to nie wiem wlasnie, nie pamieta imion dzieci na razie no pamieta ze 2 moze ale nie zakolegowal sie z nikim

z pisaniem pewnie co nie zdazy to w domu konczy, musze znow adam wyslac do pani zeby wypytal bo teraz zaczelo sie wiecej psania i czytanie

Martusia tu przepis na sernik, byl u mnie w watku, wiec kopiuje:

tak na szybko z pamieci: UWAGA skladniki sa na tzw. "oko"

twarog 2-krotnie mielony 1,5 wiaderka to chyba 1.2 kg (jak mi konstystencja nie pasuje to czasem daje wiecej lub mniej)

1 serek homo waniliowy

8 żółtek, 4 -5 bialek

niecala szklanka cukru (nie slodziki ani stewie itp. smieci)

cukier waniliowy

olejek, aromat migdałowy (nie zaden pomaranczowy,cytrynowy czy brzoskwiniowy!!!!!)

2 łyżki kaszy manny

2 łyżeczki budyniu waniliowego lub smietankowego

garsc lub dwie rodzynek

3/4 kostki margaryny

herbatniki

polewa: kakao, margaryna cukier, woda

na poczatek roztapiamy w rondelku margaryne - ma byc roztopiona ale zimna ew. letnia, ucieramy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy margaryne (ja od siebie dodaje tez lyzke oleju), potem dodajemy twaróg, serek homo, budyń, kasze manne, olejek migdałowy - miksujemy na jednolita mase, na koniec ubite na bardzo sztywna piane białka (tak jak do bezów, ) i tu juz ja nie miksuje tylko mieszam łychą zeby ładnie połaczyły sie: białko z reszta (ciasto bedzie lekkie, mokre ale nie zakalcowate). tych bialek tez daje na oko, wszystko zależy od konsystencji ciasta (proporcje, ktore napisalam sa mniej wiecej takie jakie zwykle daje) i na sam koniec wrzucam rodzynki

blaszke smaruje i posypuje bulka tarta, na blaszce wykladam herbatniki (u nas w domu nie lubimy sernika na ciescie, rodzina toleruje tylko herbatniki:D ) na to wylewam ciasto i pieke w piekarniku bez termoobiegu na srednim polu temp. 160-170st. ok godzinki (to tez zawsze jest na oko)

polewa - prosze nie stosowac zadnych gotowców!

roztapiamy w rondelku margaryne z odrobiną wody, do tego cukier + cukier waniliowy . kiedy cukier rozpusci sie w margarynie dodajemy kakao i gotujemy na bardzo malym ogniu az polewa zacznie gestniec, szybko polewamy nasz ostudzony sernik i posypujemy wiorkami migdałowymi ew. kawalkami migdałów (żadnych wiorek kokosowych, groszkow i innych badziewii - tylko migdaly)

ps. ostatnio zamiast rodzynek wrzucilam do twarogu swieze, pestkowane wisnie - tez bylo pyszne

najlepiej smakuje z gorącą gorzką kawa :D smacznego