Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy aps33+2g

markoto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• markoto

5369

• efilo

1549

• mario31

1250

• wu

1123

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moim zdaniem do łazienek żadne bo trzebaby gołą stopą dotknąć... brrr... :lol: :lol: :lol:

myszko

mają podłogówkę z gazu :wink: ale myślę że to nie ma wielkiego znaczenia. i tak cieplejsza ta woda byc nie może. tak mi się przynajmniej wydaje :roll:

Ale o co chodzi z tym dotykaniem. Drewno egzotyczne ma to do siebie, ze jest cholernie tłuste i w dodatku ma w sobie naturalne substancje grzybo i bakteriobojcze. Inaczej nie pretrwaloby w skrajnych warunkach o tak wysokiej wilgotnosci jak lasy deszczowe. Po olejowaniu nie czuc na powierzchni "kleju" i zawsze jest przyjemnie stanąc na takiej podlodze. Co do odbarwien to nie spostrzeglam zadnych, a mam merbau.

Jesli chodzi o higiene to tak samo jest ze stolami z drewna, blatami w kuchni, ktore tez sie w zasadzie tylko olejuje -bo maja kontakt z zywnoscia.

Tak czy owak nie dalabym drewna do lazienki goscinnej, ale w swojej przysypialnianej czemu nie.

Acha drewniana podloga jest niesamowicie antyposlizgowa.

myszko

mają podłogówkę z gazu :wink: ale myślę że to nie ma wielkiego znaczenia. i tak cieplejsza ta woda byc nie może. tak mi się przynajmniej wydaje :roll:

Ja też mam podłogówkę "z gazu", a drewno w większości pomieszczeń -czyli w salonie -37m.kw. i w 3 sypialniach na górze -ok 45m.kw. Płytki w miejscach "płytkowych" -czyli sień, hol, kuchnia i łazienki. Co do temp. to przy deskach podłogowych temp powierzchni podłogi nie może przekroczyć 29stopni, co daje temp pomieszczenia 21-23stopni (dla mnie i tak za dużo). Markotko -u mnie się do tej pory pukają w głowę, ale ja wyczytałam co mogłam na ten teamt (oczywiści głównie na FM :wink: ) i zdania bym nie zmieniła. A płytki w sypialni? NEVER!!!!!

Bardzo bardzo chetnie skorzystam. Mam wszedzie podlogówke a miec wszedzie kafli nie chce. 8)

Efilko -myślę, ze najlepszym sprawdzianem będzie pierwsza zima. teoria teorią, a praktyka praktyką. Forumowicze twierdzili, że w "dotyku" nie ma żadnej różnicy między grzaną glazurą a deską. Zobaczymy... My na wszelki wypadek daliśmy tam, gdzie ma być deska co 10-12cm (powinno być ok15cm). W sumie -z wyliczeń wynikało że do naszego domku (130m.kw) pójdzie 600m rurek pex/al, a poszło 800m :o (właśnie przez ten "zapas"). Tak więc wszystko wyjdzie "w praniu". Uwagami (mam nadzieję pozytywnymi) napewno się podzielę :) !

Dzwonilas do basfa w sprawie tych podlog betonowych?

Basf z tego co wiem uzywa jakichs chemikaliow swoich, nie robi z normalnego betonu. Czy sie myle? :roll: :roll: :roll:

niee, tylko chemia

gdzie nie zajrzę, nie wiem o czy mowa. czy wy siedzicie 24/h na forum :roll: chciałbym wszystkich oblecieć i zagarnąć choć z grzeczności ale nie nadążam :( :( :(