Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Irmy

Irma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 254
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam rozłożone rurki do odkurzacza centralnego

w piątek i sobotę zamontują alarm i okna

w przyszłym tygodniu elektryka

wreszcie coś się będzie dziać. Bo już nudą wiało.

Zamierzam zamówić projekt ogrodu. Jednak nie na wszystkim się znam :) Kombinowałam, kombinowałam, i doszłam do wniosku, że nic nie wiem i niech zajmie się tym specjalista. Przynajmniej koncepcję nasadzeń niech mi zrobi a resztę może sama sprobuję...

mieszkanie prawie wystawione do sprzedaży. Prawie, bo zamierzam dziś umieścić je na gratce.

Wiosna, wiosna...

chcialabym sobie coś kupić do nowego domu, ale co?

okna są!

chociaż nie obylo się oczywiscie bez przygód. Pan, który przyjechał jakiś czas temu na obmiar zapomniał wymierzyć jednego okna! żeby było śmieszniej okno to ma 230x180 :). Firma obiecała dorobić w ekspresowym tempie, nie wiem tylko co z ceną, bo wyliczenie robiono dwa razy: raz na podstawie mojego spisu, a raz na podstawie obmiaru "Pana, który zapomniał" i wyszło im za każdym razem tyle samo! hm....

Stan na dziś jest taki, że nie mamy jednego tarasowego okna, będzie tymczasowo zabite dechami, za to reszta - cudności! Szary bardzo ładny nie za ciemny nie za jasny...

Ech, zresztą co ja będę tak pisać i pisać, jutro wkleję zdjęcia:)

:D :D

Irma, spieszę z uśmiechami do Ciebie.. :D :D :D

... no może się nie pogniewasz :roll:

Mąż niespodziewanie wraca do domu. Żona otwiera okno i mówi do kochanka:

- Skacz!

- Cos ty, przecież to trzynaste piętro!

- Skacz, nie czas na przesądy..

spoko, tylko spoko, jak mawia mój starszy.. może nas uratować

dobrego dnia, pozdrawiam :wink:

• 2 weeks później...

tynkarz postawił ultimatum: albo wchodzi w poniedziałek, albo... w lipcu

tymczasem elektryk zaczął dopiero dzis, a facet od alarmów na pewno na poniedzialek nie zdąży. Czyli wszystko jak zwykle - do d...

Jeżeli ten cały bałagan jakoś się mimo wszystko uda posprzątać, to się chyba upiję ze szczęścia.

Mieszkanie wystawione do sprzedaży, ale ponieważ jest duże w tydzień się nie sprzeda a szkoda, bo kasa na wykończeniu.

Poza tym troche uprzątneliśmy działkę, Czyli, że w różnych miejscach działki leżą kupki zebranych i posortowanych z całego terenu śmieci. Przynajmniej butelki po piwie starszą teraz w jednym miejscu zamiast pod każdym krzakiem:). Zamówimy kontener i wreszcie będzie ślicznie.

Na razie nic więcej się nie dzieje, ale jak już w końcu będą tynki, jak ruszę z kopyta to się ino kurzyć będzie za mną :wink:

Zadzwonił Pan od Tynków: przyjadą w następny poniedziałek. Pierwszy raz cieszę się, że jest obsówa, przynajmniej elektryk nie będzie się spieszył.

Apropos elektryka to mam bardzo dobrego. Bardzo dokładnie omawia ze mną każde pomieszczenie i mam nadzieję, że przez to unikniemy jakichś większych wpadek. Jest to trochę upierdliwe, bo dałam mu dokładny plan, a mimo to muszę całymi godzinami łazić z nim po domu i wszystko tłumaczyć. Jednak parę razy coś w trakcie poprawiliśmy, więc się opłacało.

ilość kabli jaka jest rozpięta po całym domu jest przerażająca. Doszliśmy do wniosku, że lepiej by bylo najpierw porożciągać instalacje a później to wolne miejsce, które zostanie zapełnić niewielką ilością cegieł. było by to tzw. ekonomiczne budowanie. Mój dom będzie jak choinka w wigilię, chyba przesadziłam z ilością punktów...a wszystko to dlatego, że w moim obecnym mieszkaniu rozwiązania oświetlenia są bardzo oszczędne i teraz sobie odbijam.

W duchu gratuluję sobie pomyslu, żeby budować jak najtaniej stan surowy. Błogosławiona niech będzie stodoła z małym, nieskomplikowanym dachem!

Przynajmniej wiem, że nawet jeśli zapłacę za instalacje troche więcej to z torbami nie pójdę.

W każdym razie mam porządną instalację alarmową, odkurzacz centralny, instalację elektryczną z fanbaberiami, ale żadnego wykusza, balkonika, wolego oczka czy innego fizdrygałka. I dobrze!

Chyba już czas wybrać jakieś drzwi zewnętrzne.

podobają mi się takie:

http://www.drzwi-cal.pl/files/image/drzwi/zewnetrzne/CAL233.jpg

ale ciutkę drogie, bo dojdzie do tego jeszcze cena doświetla. Ale to i tak nie jest największy problem, bo tak naprawdę to boję się komplikacji przy zamawianiu. A to, że miejsce na doświetle będzie za małe, a to, że coś źle przywiozą i trzeba będzie czekać na dowózkę itd, itp... Chyba zamówię u stolarza. Mam do wyboru dwóch: tańszego, z kórym nie wiadomo czy technologicznie da radę zrobić takie jak mi sie podobają i droższego, który na 90% zrobi, ale jest no właśnie...droższy...

http://www.drzwi-cal.pl/files/image/drzwi/zewnetrzne/CAL105.jpg

takie pewnie zrobi mi każdy ale tu potzrebna jest szyba P4 i nie wiem czy to nie podniesie kosztów do poziomu cen z CAL...

jutro przywiozą ostatnie okno, to którego zapomnieli zrobic :), może będę miała szczęście i przywiozą mi także klamki do okien....? :wink:

przygotowuję się psychicznie na wycenę elektryki. A pogoda nie pomaga... nie wiem jak to zniosę :wink:

Pozytywne jest to, że elektryka jest kompletnie skończona, czyli mogę postawić ptaszka w kolejnej rubryczce pt. załatwione.

Zamontowali dzisiaj ostatnie, zpomniane okno, niestety nie obyło się bez problemów, bo dostaliśmy do okien złote klamki :) jak się zapewne wszyscy domyślają wróciły razem z monatżystami do fabryki, za trzy dni mają być nowe mam nadzieję, że tym razem srebrne. Co prawda osłonki na zawiasy są w kolorze starego złota i nie chce mi się już tego zmieniać, ale klamek nie odpuszczę...

jessu jaka koszmarna pogoda...