Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pogrzebałam trochę na stronie, fajna

lampy boskie

może bym chciała coś podobnego...

u Ciebie to prawdopodobnie nie pasowałoby ale widziałem tam kuchnię szarobiałą, gdzie szary kolor to było lite i dopracowane (geometria, bez przaśności) drewno. Podobny jego kolor uzyskuje sie składowaniem drewna kilka lat bez zabezpieczeń:)

lampy boskie

u Ciebie to prawdopodobnie nie pasowałoby ale widziałem tam kuchnię szarobiałą, gdzie szary kolor to było lite i dopracowane (geometria, bez przaśności) drewno. Podobny jego kolor uzyskuje sie składowaniem drewna kilka lat bez zabezpieczeń:)

pewnie by mi się podobało u mnie, ale lite drewno...patynowane...wiesz...drogo....

lampy boskie

pewnie by mi się podobało u mnie, ale lite drewno...patynowane...wiesz...drogo....

no tak, w takiej nowoczesnej fajnej kuchni musiałoby być conajmniej bezsękowe wiec raczej nie iglaste (dąb, jesion lub coś bardziej szlachetnego).

Patynowanie przyspieszone to (może wiesz) są duże koszty? Chciałem częśc elewacji 'zrobic na szaro' :) ale zostawiając to czasowi bez impregnacji. I dopiero szarość zaimpregnować...

dziękuję Skaba,

działka już teraz taka piękna nie jest, bo przestała być całkiem dzika.

Dość mocno zaingerowaliśmy w jej wygląd.

A łazienkę dzieciaków też lubię. Miała być adrenalina cersanitu, ale z różnych powodów jej nie kupiłam. Na szczęście wpadły mi w oko te, niewiele droższe, a w sumie to duuużo ładniejsze.

marku marianie

punkt dla Ciebie :lol: :wink:

e tam, żadna sztuka :)

ja naprawdę zaglądam do tych Waszych wątków, tylko niewiele mam do powiedzenia, a mądrzyć sie chyba już nie chcę... :) wiec na podglądaniu sie kończy...

U Ciebie efilo naprzykład zerkam na przestrzeń nad salonem, taką jaką doradza mi tu para rezolutnych (+ za dobre intencje) osób.

A słynne już gluty wyjdą mz super jesli zadba sie o całość otoczenia jako kontekst dla nich... (czytam, czytam te Wasze wątki :))

marku

proszę Cię o artykułowanie swoich przemyśleń. wiem że są bardzo wartościowe więc szkoda by było żebyś je zachowywał dla siebie.

powiem szczerze że byłam w szoku jak zobaczyłam Twój świąteczny wpis - w życiu bym nie pomyślała że do mnie zaglądasz.

ja tam nigdy nie widziałam, zebyś się mądrzył. Za to bardzo lubię twoje nieco rozwlekłe :wink: przemyślenia. Masz też fajne podejście osoby, która się nie orientuje w cenach, czasem brak orientacji pomaga. Jak się za bardzo myśli o cenach to człowiek się robi zbyt zachowawczy

ja tam nigdy nie widziałam, zebyś się mądrzył.

mądrzyłem się kilka razy, niestety widzę to poniewczasie :)

Masz też fajne podejście osoby, która się nie orientuje w cenach, czasem brak orientacji pomaga. Jak się za bardzo myśli o cenach to człowiek się robi zbyt zachowawczy

Przyznam się, że zaczynałem tą podróż w jeszcze większej naiwności. Nie podam kwoty w jakiej sądziłem, ze się zmieszczę. Najgorsze było to że nie było/nie dostrzegałem informacj izwrotnej swojego nastawienia.

Przyzwyczajony też jestem do ciśniecia cen w swoim ryneczku i byłem przekonany że to sie da wszędzie. Jednak budowlanka jest innym rynkiem (to faktycznie twardy mur) Więc ten rok (również dzięki Wam, Waszym dziennikom) jest stabilnym ciągiem otrzeźwień (jeszcze trochę fantasty we mnie zostało).

Lubię zasadę znaną wśród programistów, a która przeszła skutecznie do metod menadżerki:

"najgorzej jak przyjdzie taki co nie wie ze sie tego nie da zrobic i weźmie i to zrobi...":) Niestety ta zasada trudno sie spełnia w budowlance :)

Ty Irma na pewno wiesz co to i gdzie kupic :)

http://www.theselby.com/8_22_08_cheri_david/thumbnails/8_22_08_Cheri_David3445.jpg

Polecam na długie zimowe wieczory tą stronkę:

http://www.theselby.com (zegarek stamtąd)

To prezentacja różnej maści młodych stylistów, designerów, muzyków itp person związanych z designem lub sztuką.

każda z osób ma tam swoją podstrone z wnętrzami ich domów. Mimo specyfiki tych wnętrz dużo tam ciekawych sytuacji. Niestety wszystkie są raczej kosmiczne i mało rezydencjalne, reprezentacyjne czy nowoczesne w pojęciu designu. Na pewno też nie maja związku z klasycznym polskim domem rodzinnym :) Jest tam chyba sporo vintage i maksymalnego przemieszania styli. Niejednokrotnie odważnych. Widać mocno chwilowość tych wnętrz i życia.

Np. tutaj...

http://cgi.ebay.pl/Mini-Calendar-Flip-Wall-Clock-with-9-5-Inch-AD650_W0QQitemZ260335813445QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_2?hash=item260335813445&_trksid=p3286.m63.l1177

Mam nadzieje, ze to nie szkodzi, ze nie jestem Irma. :roll:

Poza tym gdzies jeszcze widzialam - byc moze na czerwonamaszyna.pl, ale cos im sie dzieje ze strona, wiec nie moge sprawdzic.

Bardzo Wam dziękuję Dziewczęta :lol: :oops:

heh, mialem nadzieje na cene okolo 100 (lekko droższa 'najtansza Ikea') ale prawdopodobnie to zrobił jakiś designer :) Ten na Ebay kosztuje tylko ok 180pln (60$) ale nie ma napisu KARLSSON

Mi chyba te ceny najbardziej oczy zamgliły :lol: Ale coż... to niestety mój główny wyznacznik był i raczej będzie :lol:

w tych linkach na REMODELISTA ceny zegarów oscylowały też przy ok 100 pln. I to dawało spore nadzieje :)

Poza tym gdzies jeszcze widzialam - byc moze na czerwonamaszyna.pl, ale cos im sie dzieje ze strona, wiec nie moge sprawdzic.

odkąd kumpel (jego firemka) przerobił Maszyne to nie umiem sie tam odnaleźć, jak można było zrobić czarne linki ? rozumiem przekorny design ale funkcjonalne to nie jest :) Natomiast wybór rzeczy jest tam świetny i dobrze o dziwo to schodzi. Niestety sporo poza moim zasiegiem (ale i koncepcję mam trochę skromniejszą niz tamte historie).

i jest jeszcze jeden, mnie designerski ale nie tańszy :)

http://img.auctiva.com/imgdata/7/7/4/4/3/8/webimg/128014508_tp.jpg

http://cgi.ebay.pl/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=260325558071

i jest w wersji White

Dopiero teraz zauważyłem że tam są plastikowe mocno wystające pokrywy czołowe... Na tym wklejonym przez Irmę widać ją najmniej ale to pewnie wynik sposobu zrobienia fotografii choć moze inny pomysł na zabezpieczenie... pogrzebię...

Irma, fajny ten fnac, czy fnak wlasciwie (ciągną na francuzach?:)) duzo takich wlasnie 'projektowanych' zegarów... przyjemnie sie to oglada i obsługuje.

Aha, chodzi mi tylko o wiszący, najmniej dostępny

Przyznam CI też Irma rację.

u Lecty pokazałaś ciemną kuchnię. Wczoraj trafiłem sobie na to:

http://www.remodelista.com/2008/10/31/kitchen-black-kitchens/

i doceniam szlachetność takich kuchni... Szlachetnie i ładnie sie to prezentuje. Ja nie będę miał takiej spektakularnej kuchni (o ile wogóle:)) ale przyznaję: ciemne kuchnie są bardzo szlachetne.

Remodelista ma masę różnego rodzaju podsumowań detali w konkretnych odcieniach czy funkcjach. Świetne pole dla kogoś z ambicjami, kto sie bawi wykończeniówką a moze i troszkę dla designera śledzącego co było keidyś i wraca dzisiaj.... Znala\złem tam nawet kilka domków w swoim stylu :)

lampy boskie

no tak, w takiej nowoczesnej fajnej kuchni musiałoby być conajmniej bezsękowe wiec raczej nie iglaste (dąb, jesion lub coś bardziej szlachetnego).

Patynowanie przyspieszone to (może wiesz) są duże koszty? Chciałem częśc elewacji 'zrobic na szaro' :) ale zostawiając to czasowi bez impregnacji. I dopiero szarość zaimpregnować...

Pozwólcie , że się trochę znowu powymądrzam.

Sztuczne starzenie drewna wcale nie jest kosztowne i trudne.

Nie musi to być też lite drewno.Można patynować deski ale również okleiny: forniry i obłogi. Zresztą frontów mebli , blatów nie robi się ( i nie robiło) z tzw. masivu czyli szerokiej litej deski, tylko z płyt meblarskich (litych, wiórowych, mdf) pokrytych okładziną (naturalną,obecnie też sztuczną, lakierowaną itp).

Drewniane tzw. lite to albo konstrukcje filungowe, płycinowe lub oklejane płyty meblarskie drewniane.Jeśli była taka potrzeba płyta robiona była (jest) na klejonkę - wąskie listwy układane na przemian słojem i szlifowane.

Np. stoły w IKEA i inne rustykalne wynalazki

Patynuje się w zależności od potrzeb kolorystycznych i gatunku drewna, okładziny i deski różnymi preparatami przyśpieszającymi efekt postarzenia drewna.

Mogą to być ługi, sole metali lub... gotowe pasty i woski.

Koszt samodzielnego starzenia ok 10m2 drewna wynosi circa 200pln. - szczotka 98zl+rękawice 2zl+wosk około stówy.

To samo możesz zrobić marekmarian z elewacją i nie czekać lata aż zszarzeje tylko od razu polakierować. Elewacja drewniana niezabezpieczona po roku może Ci "odlecieć" jak helikopter - tzw. efekt śmigła :wink: