Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

miałam na myśli klejonkę

droga jest

fronty z klejonki maja jakby trochę inny profil wykonczenia drzwi, jakoś to inzcej wygląda. Nie mam na mysłi ramiaków tylko gładkie. Sa jakby nieco łagodniejsze

a samo patynowanie to fakt - pikuś

a tak btw, bo ty na pewno wiesz: filung, czy filong?

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

miałam na myśli klejonkę

droga jest

fronty z klejonki maja jakby trochę inny profil wykonczenia drzwi, jakoś to inzcej wygląda. Nie mam na mysłi ramiaków tylko gładkie. Sa jakby nieco łagodniejsze

a samo patynowanie to fakt - pikuś

a tak btw, bo ty na pewno wiesz: filung, czy filong?

Droga Irmo

I masz rację i jakby jej troszkę nie masz. :D :D

Gładkie fronty nie "klejonki" robi się od kilkuset lat i to z płyty meblowej ( nie z ramiaków) a wykończone były jak piszesz też " nieco łagodniej". Faktem jest ,że masowa produkcja wymogła pewne uproszczenia, więc jakość a czasem i estetyka oraz sposób wykończenia pozostawia czasem dużo do życzenia.

Najczęściej, bo najszybciej, brzegi fornirowanych frontów okleja się taśmą na tzw. Reimanie, przez co różnica w wykończeniu klejonki jest od razu widoczna nawet przez laika - dosyć ostre brzegi, widoczne łączenie itp.

Zapewniam Cię jednak, że gładka "nieklejonkowata" powierzchnia frontu może być wykończona identycznie "łagodniej".

Warunkiem jest zastosowanie na krawędzi frontu, zamiast paska forniru obłogu ( od 2-5mm) lub nawet drewnianej wklejki.

Można taką krawędź nawet zafrezować na półokrągło, jeśli będzie potrzeba, i nikt kto nie zna technologii nie kapnie się , że to nie lite :).

Ba! Dopóki nie zerwie warstwy wierzchniej nie będzie wiedział czy to wiór, drewno czy mdf :D

Klejonka ma to do siebie, że na 2 bokach widać zawsze poprzeczny słój i składanie oraz warstwy na całości.Nie zawsze to jest pożądane.

Na płytach obłogowanych nie ma tego - jest zawsze wzdłużny słój a obróbka wykończeniowa powierzchni jest identyczna w obu przypadkach.

Obie formy filung i filong są używane i poprawne.Słownik mówi ,że "filung" - filong jest podobno regionalizmem.

A propos!

Wiesz może co to są "frezy pod rychtwandy z kapaka" ? :D

hihihi...ale one naprawdę są beznadziejne. Robiłam zdjęcia we wsi, było późno światło do kitu, ja fotografem jestem marnym, naprawdę nie ma na co patrzeć.

wkleję wam po raz setny moją śliczną kosteczkę, mąż obsypał a deszcz ją trochę umył więc widac jaka jest ładna.

wklejam też domek który, któś buduje niedaleko nas, zapowiada się bardzo fajnie, no i działkę mają bajeczną, chyba nawet ładniejszą niż nasza

http://images33.fotosik.pl/432/4134026e735ff227.jpg

http://images31.fotosik.pl/427/f29f3c189642aae1.jpg

http://images45.fotosik.pl/44/84a3b49a64225131.jpg