Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hm.. przecież wiecej jak jedna czekolada to sie na raz nie da.. Ja ledwo jedną gorzką pochłonę na raz (i to jak szybko jem:)) Organizm nei pozwoli wiecej, zapycha się(chyba )

tia...ja mogę zjeść na raz dwie mleczne i w zasadzie jeszcze coś bym później mogła...neistety są skutki uboczne :roll:

Pocieszam się myślą, że jak będę miała ogród i dużo przy nim ruchu to skutki uboczne znikną...pewnie to marzenia ściętej głowy, ale jakieś tzreba mieć

A co do Kozy, rzadko ją niestety odpalamy.

mąż kiedyś w domu miał męski wieczór i wtedy palili, mówił, ze fajnie grzeje

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Irma, dla dzieci podtrzymuje sie tradycje, a tradycja jest polska, nie katolicka. Kosciol ja sobie zawlaszcza, a wiekszosc z tego nie ma nic wspolnego z religia.

myślę, że nie do końca tak jest

To się w dużym stopniu pomieszało przez wieki i teraz trudno stwierdzić co z czego wynika. Niemniej jednak póki co jeszcze nie zdecydowałam czy chcę żeby dzieci już teraz poznały moje poglądy na religię.( Są coraz bardziej zbieżne z poglądami Marka) Bo może coś w nich jest takiego, ze oni akurat będą wierzyć...

to był mz dobry wybór. Zaglądam sobie na nią czasem. Gdyby nie to że to takie drogie - na górze kiedyś chciałbym mieć podobną.

są i tańsze

ta jest jak na kozę duża i ma barzdo dużą moc grzewczą

Na górę lepsza by była jakaś słabsza chyba

Irma, dla dzieci podtrzymuje sie tradycje, a tradycja jest polska, nie katolicka. Kosciol ja sobie zawlaszcza, a wiekszosc z tego nie ma nic wspolnego z religia.

myślę, że nie do końca tak jest

To się w dużym stopniu pomieszało przez wieki i teraz trudno stwierdzić co z czego wynika. Niemniej jednak póki co jeszcze nie zdecydowałam czy chcę żeby dzieci już teraz poznały moje poglądy na religię.( Są coraz bardziej zbieżne z poglądami Marka) Bo może coś w nich jest takiego, ze oni akurat będą wierzyć...

Irma, nie musisz mi tego mowic, akurat jestem historykiem sredniowiecza i glownie zajmuje sie historia Kosciola (taka ironia losu). W zasadzie wszystkie daty w kalendarzu liturgicznym sa dopasowane do swiat poganskich, mozna by o tym dlugo rozmawiac.

Tez uwazam, ze dzieci powinny znalezc sobie swoja droge same - w te czy wewte. Moi rodzice tez sie nie zdradzali ze swoimi pogladami, az w koncu sama do tego doszlam, ze nie chce byc hipokrytka jak wiekszosc ludzi. Zgadzam sie z Markiem, chociaz nie do konca w kwestii, ze religia jest zawsze czyms dobrym. Wiemy, ile w imie religii dzieje sie dzisiaj i dzialo w historii zla.

A co do mlecznej z woda sodowa to jest to klasyczny spritzer - dobrze wchodzi latem i tak sie czlowiek nie... najada. :wink:

Zgadzam sie z Markiem, chociaz nie do konca w kwestii, ze religia jest zawsze czyms dobrym. Wiemy, ile w imie religii dzieje sie dzisiaj i dzialo w historii zla.

A co do mlecznej z woda sodowa to jest to klasyczny spritzer - dobrze wchodzi latem i tak sie czlowiek nie... najada. :wink:

To fakt. Ale pomysl jak wygladałby dzisiaj swiat gdyby nie było kilkunastu wiekow wpajania 10 przykazan i strachu przed Gniewem, pieklem po smierci itp... Dzieki tym wszystkim historiom/psychozom (+ pozytywny wpływ "Ania z Avonlea" i "Muminki") nie jest jeszcze tak źle na tej planecie... :)

spritzer ? bosze co Wy tam na Zakrzówku spożywacie... :) 8) :roll:

Zgadzam sie z Markiem, chociaz nie do konca w kwestii, ze religia jest zawsze czyms dobrym. Wiemy, ile w imie religii dzieje sie dzisiaj i dzialo w historii zla.

To fakt. Ale pomysl jak wygladałby dzisiaj swiat gdyby nie było kilkunastu wiekow wpajania 10 przykazan i strachu przed Gniewem, pieklem po smierci itp... Dzieki tym wszystkim historiom/psychozom (+ "Ania z Avonlea" i "Muminki") nie jest jeszcze tak źle na tej planecie... :)

Nie no, jasne, ze tak, ale gdzies tak od rewolucji francuskiej czlowiek zaczal miec alternatywe i ja akurat mam zamiar z tego korzystac. 8) BTW - widziales "Przelamujac fale"?

I wypraszam sobie, ja jeszcze nie z Zakrzowka, a tak w ogole to bede z Lagiewnik. :p Siostra Faustyna niedaleko i... rog Tischnera. To akurat mi sie podoba. To byl jedyny ksiadz, ktorego moglam sluchac. Robilam z nim wywiad na krotko przed smiercia. Czysta przyjemnosc. :)

Nie no, jasne, ze tak, ale gdzies tak od rewolucji francuskiej czlowiek zaczal miec alternatywe i ja akurat mam zamiar z tego korzystac. 8) BTW - widziales "Przelamujac fale"?

Nie, choc duzo słyszałem.

Dogme spotykam raz ciekawą raz ciężką, trudno powiedzieć żebym lubiał.. Podoba mi sie pomysł ale efekty często frustrują :)

I wypraszam sobie, ja jeszcze nie z Zakrzowka, a tak w ogole to bede z Lagiewnik. :p Siostra Faustyna niedaleko i... rog Tischnera. To akurat mi sie podoba. To byl jedyny ksiadz, ktorego moglam sluchac. Robilam z nim wywiad na krotko przed smiercia. Czysta przyjemnosc. :)

No tak... faktycznie dalej od Zakrzówka, Jezior, Lasów :)

Nei czytałem nic J. T. ale spotkałem wiele pozytywnych opinii. Czytałem też czyjs artykuł o tym jak z rozmów z autorem wynikało, że w sumie trochę się w tym wszystkim pogubił :) A jak ten wywiad? mozna go gdzies przeczytac?

rany malgos, to mi zaimponowałaś

a ten spritzer to jak się robi, przecież mleczna się w wodzie nie rozpusci, wybacz ale ciemna jaks jestem

Tak sobie też pomyślałam, że religia to może sama w sobie zła nie jest, ale władza z nią związana to już co innego

gdyby wszyscy byli jak św. Franciszek....

tak czy siak jest tak w nas wrośnieta i nie mówie tylko o kulturze, ale też o obyczajowości i to małych miasteczek

a w takim teraz mieszkamy

do tego moj mąż sam niewierzący, ale upiera się żeby np. ochrzcić synka.

ma już 2,5 a ciągle nie możemy się z tym uporać

dobra dość już o tym

w pn. przyjeżdza gość od parkietów, trzymajcie kciuki co by było sucho

bo będzie tak jak u Malgosi

komentarzy strona 3000 a parkietu ani widu ani słychu :wink:

Tu mozna... Ale ostrzegam, ze mloda wtedy bylam (Jesssu, to byl 1997 r.)... No i w zasadzie pytania zostaly zlikwidowane. :roll:

http://makulatura.biegun.eu/wp-content/uploads/makulatura%2013.pdf

Irma, jak najbardziej sie rozpuszcza w wodzie. :lol: :lol: :lol: :lol:

http://images35.fotosik.pl/48/8a2ac3b0a8320be0.jpg

Marek - Przelamujac fale to zupelnie nie jak Dogma, na ktorej nota bene zasnelam w kinie. :lol: :lol: :lol: Smutny film, ale dobry.

My praktykujemy, a jakże. W ubiegłym roku byliśmy z mężem w Jerozolimie i w Betlejem. Lekko nas ta wycieczka zniecheciła. Tam kościoły nie ociekają złotem, nie ma przesadnej pompy czy nawet skupienia, ciszy... Jest....normalnie. Kto chce i czuje potrzebe to przeżywa. Jest skromnie a przecież to miejsca narodzin i śmierci Jezusa, kolebka naszego chrześcijaństwa...

Potem wracamy do naszego kraju widzimy taką Częstochowę, Licheń i..... aż złość czuję. Tyle pieniędzy poszło na to!!! Wróciliśmy z mężem bardzo rygorystycznie nastawieni do sposobu finansowania kościoła i jego roli we wspomaganiu biednych. Dobrze, ze tam pojechaliśmy, że to zobaczyliśmy. CHyba nie uwierzyłabym komuś tak na słowo.... a już napewno nie wywarłoby to na mnie takiego przygnebiającego wrażenia. :roll:

W czwartek u nas ma być ksiądz. Zobaczymy jak będzie. Skrycie liczymyna to, że przyjdzie nasz znajomy :wink:

ja ze swej strony tylko powiem ze dzisiaj pozostała mi mocna wiara w wartości, ktore wpaja kosciół katolicki (i nie tylko ten). W zasadzie poza Kościołem (i kilkoma mniejszościowymi wyznaniami) w Polsce nie istnieje żaden zbiorowy kręgosłup moralny.

Natomiast zupełnie nei trawię przeróżnych wytrysków architektury, zwłaszcza tej nowoczesnej ideologicznie, co w większości sprowadza sie moim zdaniem do dziwactw a nie logicznej platformy do komunikacji z Bogiem. Zgadzam sie (jako poganin nawet) z Mayland, że budynek to tylko miejsce zebrań ludzi wypełnionych czymś, powinien jedynie łączyć i prowadzić w jedną stronę,, wiadomo jaką, do komunikacji z Bogiem.

ciekawostka:

http://www.archdaily.com/9201/temporary-chapel-for-the-deaconesses-of-st-loup-localarchitecture/

dziwaczna kapliczka we francji bodajże. Ale jest tam jedno świetne zdjęcie, dla mnie właśnie kwintesencja tej(i pewnie innych) religii. Chodzi o fotkę gdzie siostrzyczki siedzą naprzeciwko wzniesionej ku pionowi (wobec szerokiego poziomegop wejscia) Światłości. W zasadzie żadnych mebli, przeszkadzajek, dyrdymałów i archaizmó, one i ich wiara i światłość naprzeciw. Podoba mi się to.

Żydom wystarcza w zupełności ściana płaczu :wink:

Zresztą bardzo ciekawą rzecz tam spotkaliśmy..... Po męż stronie pod ścianą płaczu było sporo ortodoksyjnych żydów. Nie tylko modlili sie głośno kiwając ale też wiazali się rzemieniami i biczowali (raczej lekko i na pokaz :wink: ) I taki jeden....ortodoks podchodzi do meża i kumpla i mówi: One dolar :o Potem się okazało, ze oni pod tą scianą płaczu sobie dorabiają. Za dolara będa się za ciebie modlić i biczować 20minut :o :lol: :lol:

Fajna ta kaplica, ascetyczna. A zdjecie z tą jasnością robi wrażenie. I czyż to nie wystarczy? Dla mnie w zupełności...
Oglądałam, rzeczywiście czysta forma :)

Mnie osobiście bardzo podoba sie Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach :roll: Zwłaszcza w środku. Ale i stare kościoły też mają coś w sobie :roll: Akurat tam nie wyobrażam sobie, żeby nie było tych wszystkich malowideł i ozdób :roll: Ale jak nowy kościół udaje stary to już jest kiszka :-?

Fajna ta kaplica, ascetyczna. A zdjecie z tą jasnością robi wrażenie. I czyż to nie wystarczy? Dla mnie w zupełności...

niestety funkcjonujemy w cywilizacji, w której coraz trudniej o proste autentyczne posiadanie potrzeb. Wokoło nas jest już taki chaos produktów, kreowania potrzeb, pokus, quasiwartosci etc....

I niestety obawiam się że to tak naprawdę zagraża religiom, które próbują za tym nadążyć....Sam nie wiem... obserwuję to jednak z ciekawością...

Może to powinno być jak z zawodowym wojskiem. Uczestniczą w tym naprawdę tylko CI którzy bardzo i zdecydowanie chcą a nie cała ta nieokreślona 'szara strefa'. Tylko sami najwięksi zapaleńcy nie utrzymają finansowo całej instytucji...

A sam przyznam się, że zdarza mi się czasem posiedzieć w jakimś pustym starym kościele w Krakowie. Głównie dlatego, że w tym skompresowanym wielkim mieście lubię tą ciszę i chłód spokoju, oderwany od wszystkiego wokoło, jakieś proste wartości wiszą tam w powietrzu. Czasem tylko wpadnie ktoś krzątający sie w biegu, pomodlili się, pomknie... :)

Na Łagiewnikach (kościół) nigdy nie byłem ale to wynik mojego podejścia do sanktuariów w polskim wydaniu :) Nie bywam w takich miejscach, zwłaszcza że niereligijny jestem... Dużo sie za to o nim mówi. To prawda.

kuchnia dla szarolubnych :)

http://www.fuchswacker.de/Projekte/Letsch/bild_4.jpg

http://www.fuchswacker.de/Projekte/Letsch/bild_2.jpg

Ci niemcy są bardzo podobni do siebie. W tle proste schody.

http://www.fuchswacker.de/Projekte/Letsch/bild_1.jpg już nie szare :) wklejam bo jak pamietam to gdzies na renderkach mialas podobne, z białą obejmą stopnie drewniane... zmieniło się?