Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to gdzie te fotki kontrastów.... ?

ech...a bo to będą jakie?...ja juz sama nie wiem, jak ten dom będzie wyglądał.

co dzień mam inna koncepcję.

lubię kontrasty, ale jak przychodzi co do czego to jak już pisałam najczęściej się wycofuję.

W jaki sposób poznać własne upodobania? Tylko nie mówcie, że oglądając różne inspirujące wnętrza, na mnie to działa tylko tak, że wszystko chcę mieć...

no ja tak miałem :) wielki zachwyt wieloma nierealnymi finansowo rzeczami, do tego stopnia że mój były stolarz delikatnie pod kilkoma różnymi pretekstami sie wycofał. Trwało chwilę zanim się 'skapnąlem' dlaczego :)

teraz już filtruję to co oceniam jako drogie, wybieram tylko pojedyncze materiały, detale, kolor sam w sobie... Staram się nie pratrzeć na wypasioną całość tylko nna bryły, układ... kolory dobieram na zasadzie tego co lubię na codzień (w ubraniu, w designie), przeglądam (teraz mniej) wszelkie blogi typu:

http://decor8.blogspot.com/

http://www.designspongeonline.com/

http://www.apartmenttherapy.com/

http://www.homesolute.com/galerien/moebel-lifestyle/

a potem sie zastanawiam: gdzie tu znaleźć stolarza co by to tanio zrobił :)

Myślę że dobrą inspiracją do zobrazowania sobie tego feelingu do klimatu są serwisy architektów (ja tak grzebię), tamte wnętrza są robione ciekawie choć wymagają korekty skali), niestety nie znam żadnych serwisów typowo wnętrzarskich (poza tymi blogami)

Zresztą oglądactwo tego powinno nas chyba sprowadzić tylko do poczucia 'naszej stylistyki', tak jakoś to sobie koncypuję...

Z drugiej strony, czasem dobrze jest narzucić sobie pewne odejscie od tego co nam 'oswojone', bo to stagnacja, ciepełko pierzaste :). Czyli żadna świeżość, żadna stymulacja :) Dlatego spodobalo mi się to, co napisalaś o kontrastach (przekonało mnie)

Mój doby kolega powtarza mi w kółko: nie myśl, rób, najwyżej potem zmienisz, ale przynajmniej nie będziesz stał w miejscu :) i to się pokrywa z tym, co napisałaś Nie ma sięco zastanawiac, nawet jesli coś będzie nie do końca 'wyśnione' to i tak to zaakceptujemy jako swoje, i ważne żeby jak najszybciej sobie w tym 'swoim' siąść, poleżakować, napełnić zyciem... za kilka lat można przecież pozmieniać, odświeżyć...

ja wchodzę jeszcze tu:

http://design-milk.com/

http://purplearea.blogspot.com/2008_01_01_archive.html

podobaja mi sie te wnetrza, właściwie wszystkie, sa takie swieze i luźne. Nie znosze wenge w kontrascie do jasnych scian, czyli najpopularniejszej polskiej stylizacji.

tu są kontrasty :)

http://bp3.blogger.com/_3Bh88c-hf7M/R-0yVg4SMRI/AAAAAAAAFUc/Cz5HvLe1kdA/s400/G_00179_art_marieclaire.jpg

http://bp2.blogger.com/_3Bh88c-hf7M/R-jEBg4SMEI/AAAAAAAAFS0/KiHnFp7S1KE/s400/bdf44198818a1_johannahenderson.jpg

bardzo fajne rzeczy są na tym purplearea ! łądnie korzystają z implantów kamienia i drewna, pomimo dużej nowoczesności... (ja!, ja!)

a fotki powyżej prawie jak światy dwóch osób :) jeden stanowczy i energetyzujący, drugi bardziej miękki, rozleniwiony :) no to faktycznie jest dylemat :)

ja niestety wolę ten dolny, dużo tam ciepła w kolorze i świetle, przedmioty, meble są takie zapraszające, przyjazne... nawet te plastikowe siedziska są zabawne :) jednak wymagają chyba ogólnego rygoru w utrzymaniu takiego wnętrza... przy odrobinie zamieszania, bałaganu, większej ilości gadżetów i drobiazgów mogą zacząć tracić klimat unikalnej wypowiedzi na rzecz elementu jakiegoś miszmaszu, plastik wtedy robi się chyba zwyczajnie bylejaki....

tak, to dolne foto mi się podoba w klimacie doboru kontrastów :)

aha. dodam coś jeszcze (proszę o wyrozumiałość) wydaje mi się że ludzie któzy żyją w stylu wnętrz z dolnej fotki, są dla siebie bardziej czuli, ludzcy, ciepli.. czasem tak jest że styl wnętrz wpływa na ludzi, kształtuje ich styl bycia..... i tu chyba trzeba szukać tego czego się właściwie chce...

ha, zobacz jakie mamy rózne spojrzenie. Jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy żeby myśleć o ludziach ciepło lub mniej ciepło w zależności od tego co wybierają.

Pierwsza fota: pasuje do mojego domu, do jego architektury, mojej zasobności portfela, ale nie jestem pewna czy takiego chłodu chcę. Druga: wyobrażam sobie , że to jest mieszkanie w kamienicy i wtedy te plastiki dają taki fajny niewymuszony luz, wydaje mi się, ze architektura kamienic ma to do siebie, że nobilituje wszystko. Pewnie nawet składowisko porcelanowych kaczorów wyglądałoby w tej architekturze dobrze...

pewnie wybiorę jednak naturalne szarości: filc, kamień, może przyszarzone drewno, może ciepłe takie jak dąb, buk, białe drzwi, szary gres a do tego moze cytrynowo zielone dodatki...

a moze do tych szarości brąz ziemniaka, biel pietruszki, pomarańczową marchewkę :wink:

jakoś to będzie , pojdę na żywioł i zobaczymy...

ha, zobacz jakie mamy rózne spojrzenie. Jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy żeby myśleć o ludziach ciepło lub mniej ciepło w zależności od tego co wybierają.

to nie taaaak!!!

miałem na myśli to że wnętrza które sobie tworzymy mogą wpływać z czasem na nas mieszkańców. Mogą nas poniekąd współtworzyć, jako tło, kontekst do tego co w drobnych chwilach i myślach tworzymy, myślimy... Do jakiegoś stopnia mogą nas zmieniać być może...

Miałem na myśli cos w rodzaju "polityki wnetrzarskiej tworzacej okreslony klimat życia gospodarzy"może nawet idąc za daleko, współtworząc ich zachowania, realcje, gesty... (tak to widzę u siebie),

Wiem że to za blisko szufladki "mamy chłodne wnętrza - znaczy jesteśmy/będziemy tacy a nie inni". Pomyślałem patrząc na Twoje dwie fotki na zasadzie "czemu sprzyjają"

z plastikam iw kamienicy siezgadzam, dom troche wydobywa na większą autonomię to co w nim komponujesz, nei jest to już środowisko jednej miszmaszerii miejskiej :) ale to w sumie bez znaczenia :)

a co do szarości to powiem że nei czujesięw tym do doradzenia... :) lubię je jako dopowiedzenia, ich lekkie tony koloru, ale nie mam w nich zupelnie czucia wyobraźnią, to dla mnei za trudne :)

Mój doby kolega powtarza mi w kółko: nie myśl, rób, najwyżej potem zmienisz, ale przynajmniej nie będziesz stał w miejscu :) i to się pokrywa z tym, co napisałaś Nie ma sięco zastanawiac, nawet jesli coś będzie nie do końca 'wyśnione' to i tak to zaakceptujemy jako swoje, i ważne żeby jak najszybciej sobie w tym 'swoim' siąść, poleżakować, napełnić zyciem... za kilka lat można przecież pozmieniać, odświeżyć...

amen!

zeby to do mnie dotarło musiałam czekac ponad rok :roll: :lol:

a o ile łatwiej budowałoby sie i urządzało dom gdybysmy powyzszą myślą kierowali sie od początku :)

wow!

pięknie!

domek sie robi bardziej domowy :lol:

piekny kolor, chyba taki jak u wiewióry1976 ral 7012 czy 7024?

baaardzo mi sie podoba, szare okna sa poprostu fantastyczne!

zaluje ze nie zrobilam sobie takich od wewnątrz :roll:

kurcze nie wiem co pisac :lol:

poprostu miodzio!

dzięki :lol: aż się wychodzić z budowy nie chce, chociaż dzis mój syn obudził się tak wcześnie, że na nic nie mam siły, a to znaczy, że dziś jeszcze okien nie oglądałam... :(

nie pamiętam jaki to nr ral, w sumie to myślałam, że kolor będzie ciemniejszy, ale podoba mi się, bo odcień nie jest zbyt chłodny

Dziękuję za odpowiedź.

Oglądam i oglądam te Twoje okna i nacieszyć oczu nie mogę! Bardzo ładne. Nie wiem dlaczego, ale to w lukarnie szczególnie przypadło mi do gustu!

Irma, czy w salonie masz fix czy wszystkie się otwierają, a może masz przesuwane? Na prawdę ślicznie się prezentują :D . A "syf w salonie" baaaaardzo mi się podoba ... hihi chciałabym mieć już taki :wink: :roll: :D :D .