Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj

Zaglądam tu czasem bo dom taki śliczny ( i trochę przypomina mi mój, więc mam nadzieje że i mój będzie taki ładny).

Ale mam 1 watpliwość- czy ta cudna brzoza od frontu nie skona pod tą zabudową ( zresztą świetną). Czy zostanie dla niej ten kwadrat wokół, czy będzie jeszcze okładany nawierzchnią?- lepiej nie. A jak daleko ma ta brzoza do powierzchni bez nawierzchni?

W każdym razie, gdyby zaczeła schnąć ( będzie widac dużo suszu), to znaczy że ma się źle- ma problem z wodą i tlenem w ziemi. Wtedy warto by było napowietrzyć jej korzenie spejalnymi rurami do takich rzeczy, albo takimi promieniami ze żwirem. Teraz, tak na wszelki wypadek, ja wymieniłabym jej trochę ziemi na urodzajną- np jakąś próchnicę lub wymieszaną z torfem i mocno ją popodlewać na wiosnę żeby ją stymulować ( tylko przy wymianie ziemi nie skaleczyć korzeni). A na wierzch sporo kory -5 cm.

Ja mam skrzyw na punkcie drzew i zgłębiam temat, poza tym szkolę się na inspektora w zakresie chirurgii i pielęgnacji drzew ( a jestem projektantem ogrodów)

Poza tym widziałam w Twoich roślinkach moją ukochaną- taki niski dereń- super że ja masz, bo to dla mnie zjawisko.

Nelli

ja kompletnie nie zasługuje na tytuł. Siedzę na forum bo buduję dom. Jak komuś pomogę to tylko dlatego ze akurat miałam po drodze. Irma to co innego. Jest profesjonalistką i potrafi ocenić przez pryzmat własnego doświadczenia. Nie doświadczenia w budowie własnego domu tylko doświadczenia wynikającego z racji wykonywanej pracy.

Irma co prawda się zarzeka że ona nie zasługuje, ale każdy wie że to bujda na resorach.

Jakby mi przyznali to byłaby faktycznie dezawuacja.

Witaj

Zaglądam tu czasem bo dom taki śliczny ( i trochę przypomina mi mój, więc mam nadzieje że i mój będzie taki ładny).

Ale mam 1 watpliwość- czy ta cudna brzoza od frontu nie skona pod tą zabudową ( zresztą świetną). Czy zostanie dla niej ten kwadrat wokół, czy będzie jeszcze okładany nawierzchnią?- lepiej nie. A jak daleko ma ta brzoza do powierzchni bez nawierzchni?

W każdym razie, gdyby zaczeła schnąć ( będzie widac dużo suszu), to znaczy że ma się źle- ma problem z wodą i tlenem w ziemi. Wtedy warto by było napowietrzyć jej korzenie spejalnymi rurami do takich rzeczy, albo takimi promieniami ze żwirem. Teraz, tak na wszelki wypadek, ja wymieniłabym jej trochę ziemi na urodzajną- np jakąś próchnicę lub wymieszaną z torfem i mocno ją popodlewać na wiosnę żeby ją stymulować ( tylko przy wymianie ziemi nie skaleczyć korzeni). A na wierzch sporo kory -5 cm.

Ja mam skrzyw na punkcie drzew i zgłębiam temat, poza tym szkolę się na inspektora w zakresie chirurgii i pielęgnacji drzew ( a jestem projektantem ogrodów)

Poza tym widziałam w Twoich roślinkach moją ukochaną- taki niski dereń- super że ja masz, bo to dla mnie zjawisko.

Witaj MAgnolia!

Co do brzozy- to bacznie ją obserwuję. Obsypaliśmy ją trochę wyżej - jakies 10, 15cm...dostała na wierzch dobrej ziemi, wiec moze przetrwa. będę podlewać. A co do kwadratu to tyle już zostanie, bo myślałam, zeby kiedyś coś w nim jeszcze dosadzić, jakis clematis czy coś...

Co to są promienie ze żwirem?

Jeśłi chodzi o susz, to czy masz na myśłi te drobniutkie gałązki, które z brzóz lecą cały czas? obawiam się, że nie jestem w stanie zobaczyć czy jest ich więcej...

Słuchajta ludziska, słuchajta!

Ogłaszam koniec dyskusji na temat przyznanego mi tytułu. Jest to jest. Trudno, przyzwyczaję się.

W każdym razie nie oczekujcie zaraz bóg wie czego, ze tak będę lecieć i pomagać...o co to to nie. :wink:

To ja sie wypowiem krótko ws tytułów.

To czy warto, czy słusznie i czy to ma sens to i tak wyjdzie w praniu :lol: Czy nam sie to podoba czy nie :wink: :lol: I mysle, że nie ma co roztrząsać czy sie nalezy czy nie. Rzeczywistość nas osądzi :wink: :lol:

Irma Ty sie nie czepiaj głosów 8) Ja wogóle nie wiedziałam, ze tam ktoś cokolwiek napisał :roll:

Nie tak poważnie... :o

Spokojnie..

Nikt tu nie mówi o tym, komu się należy, a komu nie :roll:

Ja nie widzę w tytułach niczego złego. Dla mnie to fajna zabawa, a tu tak jakoś grozą powiało :roll:

Irma, co do idola, to nie wkurzaj się tylko przyjmij do wiadomości, że tak po prostu (dla mnie) jest!!! :lol:

A co do tytułu dla Efilki, to wiem, że dla niej to pewnie nie ma znaczenia, ale tyle nam tu radzi, tyle daje namiarów, tyle wyjaśnia, tłumaczy, że fajnie by było coś jej tam naskrobać :wink:

No i nie przesadzajcie z tym, czy to być powiino, czy nie.

Matko kochana, to tylko zabawa...

Ps. Ja np. chciałabym mieć jakiś tytulik :o :lol:

Wiadomo, że nie ma na co się powołać (w moim przypadku) bo raczej mało forumowa jestem :cry: ale gdyby coś się na mnie znalazło :lol: i dali by mi "tytuł" to bym się cieszyła 8)

I pewnie ktoś mnie zaraz zbeszta, ale co tam.. mam to w nosie :wink:

To ja sie wypowiem krótko ws tytułów.

To czy warto, czy słusznie i czy to ma sens to i tak wyjdzie w praniu :lol: Czy nam sie to podoba czy nie :wink: :lol: I mysle, że nie ma co roztrząsać czy sie nalezy czy nie. Rzeczywistość nas osądzi :wink: :lol:

Irma Ty sie nie czepiaj głosów 8) Ja wogóle nie wiedziałam, ze tam ktoś cokolwiek napisał :roll:

Nie tak poważnie... :o

Spokojnie..

[....]

Ale ja zawsze jestem taka powazna :roll: Chyba nie umiem inaczej :roll:

korekta-ort. :lol:

Racja małgoś, jeżeli źle to odbierze, to może nawet pomyśleć, że sobie z niej żartujemy :roll:

Więc, DROGA EFILKO (przepraszam Irma, że u Ciebie) pisząc Gwiazda Forum mamy na myśli to, że jesteś jak ta gwiazda, która tak pięknie świeci wiedzą, pomysłami, wspaniałymi rozwiązaniami, itd. :D Nie chodzi nam o gwiazdę w sensie znanego aktora, czy piosenkarki :roll:

Raczej "Gwiazda - ciało niebieskie będące skupiskiem związanej grawitacyjnie materii, w której zachodzą reakcje syntezy jądrowej. Wyzwolona w nich energia jest emitowana w postaci promieniowania elektromagnetycznego, a w szczególności pod postacią światła widzialnego"

A tak to należy rozumieć:

Efilka - wspaniała kobieta, będąca skupiskiem sił przyciągajacych do niej innych nawet z bardzo dużej odległości :D Wyzwolona w Niej energia jest emitowana w postaci wpaniałych pomysłów, ciekawych rozwiązań i cennych porad w zakresie budownictwa czy wystroju wnętrz, (ale nie tylko), a w szczególności pod postacią światła, jakie wypływa z serca dobrego (po prostu) człowieka.

I jak małgoś? Może być? :D

Ja jestem z siebie wręcz dumna! :D

Ps. Kurczę, coś się za bardzo "rozkręciłam" Lepiej zmykam i z tego wątku i w ogóle ... do łóżka. Małgoś, w sprawie tytułowania efilki przekazuję Ci pałeczkę :lol: Bo się trochę boję :wink: a ty to odważna baba jesteś 8)

W razie czego zapukaj do Leśnego domku i daj znać, vzy coś w tym temacie się ruszyło (bo ja to nawet nie wiem, gdzie się te kandydatury składa :roll: Taka mądra jestem :-? :oops: :lol: )