Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy tynki gipsowe się gładziuje?

My gładziliśmy. Na dole trzeba było docierać bo pod światlo wychodzą wszelkie nierówności. A na górze robilismy sztruksik na wszystkich ścianach tynkowanych. Nie mozna było tego tak zostawić bo nie było to ładne. Poza tym od ttynków do malowania jest kawał czasu. Sciany są poobijane, porysowane itp. Tego się nie uniknie. Gładzie były przed samym malowaniem.

Tydzień obsuwy to nie problem a Tobie ułatwi. Czasem takie przesunięcia są jak znalazl. Ważne, ze wiesz że ładnie robią. Warto poczekać.

A to uzgadnianie z elektrykiem jest upierdliwe. I nie ma problemu jesli coś uzgodnisz i to masz. Ja uzgadniałam i mam co innego :lol:

Masz to czego chciałaś :roll: A u mnie.... Moim marzem był dom kostka ze ścianami ze szkła :roll: :evil: A mam wykusz bo....mąż chciał, mam balkon bo.... rodzice chcieli i można by tak wymieniać :roll: Ja mam tylko trochę powiększony południowy taras i tyle co mi zostało z wizji MOJEGO domu :roll: Wiecej nie piszę bo nie mam słów... :-?

oj Mayland, chyba trochę przesadzasz...wizja wnętrz chyba Twoja, co? :wink: A czerwona elewacja, to pies?

Ja też idę na kompromisy, takie życie. Chciałam na dachu blachę na rąbek, a cały dom miał mieć oblićówkę drewnianą i to najlepiej z modrzewia, dom miął mieć też znacznie bardziej awangardową formę, ogród zimowy, 40m więcej itd, itp...że już nie wspomnę o lukarnach...wszystko poobcinałam, architekt w końcu machnął ręką i trochę mnie olał, bo nie miał pola do popisu.

Poza tym, Ty masz przestrzenie w tym swoim domku z wykuszem, a ja mam wszystko tak upakowane, że najlepiej będzie nic nigdy w tym domu nie zmieniać...

Cieszę się tylko, że nie dałam się ponieść i nie zrobiłam nic na pokaz.

Cytat:

Błogosławiona niech będzie stodoła z małym, nieskomplikowanym dachem!

Przynajmniej wiem, że nawet jeśli zapłacę za instalacje troche więcej to z torbami nie pójdę

tez o tym czesto mysle, zwlaszcza jak slysze ze znajomi zrobili dach parterowki duzej za 70 tys i nie bardzo teraz wiedza skąd wziąśc pieniądze na reszte domu

Musze sie pochwalic, ze osoby ktore krzywily sie na widok mojego domu, ze pokraczny, ze wąski, ze długi wchodzą do srodka i .........

-ale fajny

-ale oryginalny

-ale zorganizowany

i juz mi sie robi lepiej :wink:

wiesz co Malmuc? mi nigdy nikt wprost nie powiedział, że dom jest brzydki, ale fakt, że też się nikt nie zachwycal...Ludzie się mnie boją, a przynajmniej boją się wyrażać przy mnie swoje opinie, bo jestem projektantem.

W środku też się większości podoba, ale nawet jakby nie to ja i tak to olewam, swoje wiem.

W kazdym razie jak zaczynałam swój dom projektować to pokazałam architektowi między innymi wizualizacje Twojej stodółki jako przykład tego co mi się podoba :)

wiesz co Malmuc? mi nigdy nikt wprost nie powiedział, że dom jest brzydki, ale fakt, że też się nikt nie zachwycal

bywało róznie :roll:

-jedni nic nie mówili, tzn ich miny mówiły wszystko

-drudzy mówili tak: uwielbiam skosy, uwielbiam okna złoty dąb, uwielbiam duuuuuuuze parterówki

(wszystko jasne :lol: )

- jeszcze inni mówili: nie mógłbym w takim domu mieszkac

tragedii nie było, zwłaszcza ze takie uwagi płyneły z ust ludzi z którymi kompletnie gustem sie nie zachodzę :roll:

ale troche brakowało mi poparcia, miłego słowa, które znalazłam np u Ciebie i innych odwiedzajacych mój dziennik :D

...Ludzie się mnie boją, a przynajmniej boją się wyrażać przy mnie swoje opinie, bo jestem projektantem.

ja też bym się bała :lol:

W środku też się większości podoba, ale nawet jakby nie to ja i tak to olewam, swoje wiem.

no właśnie mi brakuje pewności siebie, nie bardzo wiem czy to co sobie wymyśliłam będzie fajnie wyglądać :roll:

zdaję sie na instynkt, ale czy on zawsze jest dobrym doradcą ?

W kazdym razie jak zaczynałam swój dom projektować to pokazałam architektowi między innymi wizualizacje Twojej stodółki jako przykład tego co mi się podoba :)

dziękuję za komplementa :oops:

i w ogóle za każde słowo i poparcie np. w kolorach :)

-drudzy mówili tak: uwielbiam skosy, uwielbiam okna złoty dąb, uwielbiam duuuuuuuze parterówki

(wszystko jasne )

- jeszcze inni mówili: nie mógłbym w takim domu mieszkac

:))))

Nam majster powiedział tak: "Hm...bardzo dużo bardzo ciasnych pomieszczeń"

A później dodał "projktanta to zatrudnia ten kto nie ma własnej wizji, ja to bym nie mógł tak kogoś obcego wpuścić do domu żeby mi się w nim rządził"

w sumie teksty: "nie mógłbym tak mieszkać" traktuję jako niezbędny dodatek do zwiedzania:) nawet niespecjalnie je zauważam...

jestem zachwycona :o :D :o :D

Do tej pory myśląc o dwuspadzistym dachu nie myślałam o nowoczesności (a może to inni nie pozwolili mi tak myśleć)

Dom piękny gdybym miała trochę więcej pieniędzy i inną działkę to wyglądał by z pewnością podobnie

marzy mi się szara elewacja, ciemny zimny dach, narożne okno i wkomponowane drewno

i mam nadzieję że na te wyskoki będzie mnie stać :oops:

za nie długi czas wybieramy się do architekta bo musimy mieć również indywidualny projekt :roll:

ale na szczeście znlezliśmy taniego starszego pana który jest szanowanym architektem u nas w mieście i teraz uwaga cena za m2 powierzchni użytkowej od 35zl do 45zl super co :o :o ?

Póki nie zapłacę nie uwierzę hahaha

zapomniałam dodac ile chcemy metrów ok 100 :D w tym maly garaz (bryła budynku)

no i od strony poludniowej prawdopodobnie będziemy musieli zrezygnować z okien a od zachodu domek bedzie przyklejony do innego zabudowania na drugiej działce....

więc okien u nas mało :cry:

dzięki za słowa uznania. Architekt rzeczywiście niedrogi. Jeśłi chcesz pooglądać fajne nowoczesne domy z dwuspadowymi dchami to zajrzyj tu:

http://www.archiweb.cz/buildings.php

pozdrawiam i życzę powodzenia w budowaniu.

dziekuje za super stronke

:D

mam nadzieje znalesc duzo inspiracji

aa mam jeszcze pytanie odnośnie drewna na elewacji

jak to wygląda cenowo? i co to za drewno?? w jaki sposób się je montuje?