Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wiem, że jest miękka, ale sosna ma być tylko na poddaszu. Zamierzam ją pomalować białą farbą kruyjącą i dlatego nie chcę wydawać za dużo na jakiś lepszy materiał. Na dole , w salonie marzę o deskach dębowych. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na allegro dechy sosnowe widziałam po 55zł/m2 i to mi się wydaje normalną ceną. Nie wiem tylko jak z jakością, trochę mam obawy przed kupowaniem drewna przez internet, wszystko inne zazwyczaj właśnie tak kupuję. Jeszcze poszukam tu u nas na prowincji :) może będzie taniej...

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

patrząc na cenę patrz też na dlugość i szerokość (to czasem ma znaczenie np dla ukłądu legarów (podobno - nie znam się)

Też patrzę tylko w sieci ale, chyba docelowo dogadam sie z jakimś tartakiem, tylko tam u mnie dębu nie ma wogóle i tu masz lepiej..

Może tartaków kilka sprawdź (ale pewnie obdzwaniałaś)....

Witaj :D

Właśnie przeczytałam , że chcesz sosnowe dechy..pewnie już się na to zdecydowałaś :roll: ale może jeszcze nie do końca :roll: . Irma lepiej nie :roll: ja mam teraz dechy sosnowe prawie w całym mieszkaniu :roll: mówię Ci to jest tak miękkie, że wszystkie wgniecenia widać...mocniej naciśniesz i już :roll: , postawisz stolik...przesuniesz łóżko ... ostatnio zrobiłam głupotę..zapchała się rurka od odkurzacza i postukałam lekko o podłogę...to co potem zostało :oops: rowki takie, że ...:oops: . No to Cię przestrzegłam a decyzja należy do Ciebie 8)

Irmo

mam prośbę co do koloru okien - to jakiś konkretny? Szukam czegoś sensownego a ten u Ciebie wygląda na idealny...

Z góry przepraszam jeśli już o tym pisałaś ale ze względu na objętość komentarzy nie jestem w stanie przez nie przebrnąć - wybacz

Słuchaj chyba martwisz się na zapas tymi sosnowymi podłogami. Na wsiach od wielu lat robiono podłogi z desek sosnowych. Są do dzisiaj. Nie mówię o tych z czasów farby olejenje orzechowej :wink: ale o tych już lakierowanych bezbarwnie :lol: Są niedrogie a i łatwo dostępne. samemy mozna je położyć. To przemawiało za tym by je kłaść w domach. Co do rysowania to wszystko się rysuje. Jak sie nie podkeja mebli i ciągnie wyładowaną szafę albo przepycha się kanapę to zawsze ślady zostaną czy to sosna czy egzotyk.

Dodam jeszcze, że to co opisała Miko to u mojej siosty na desce barlinieckiej się dzieje :lol:

Miko ile warst lakieru i jakiego masz na deskach?

chciałam tylko pomóc...

dodam tylko - nie jest wodny , to hartzlack

Mayland ja mówię prawdę :roll: , nie ściemniam :roll: taka jest sosna. Miałaś taką podłogę? Ja mam właśnie takie dechy , polakierowane bezbarwnym lakierem i wiem co mówię ...ale może ja jaka głupia jestem :roll: :wink: Nie mówię, że jest brzydka - jest ładna, tylko bardzo miękkka 8)

Irma chciałam dobrze ale wiem, że jak się człowiek na coś uprze to nie ma zmiłuj :lol: :wink:

Róbta co chceta :wink: :lol:

Miko :o domyślam się, ze chesz dobrze :wink: Wszyscy wiedzą, ze są miekkie i twarde drewna :lol: Sosna jest z tych miękkich. :lol: Ale moze to jej urok, że sie tak rysuje i wgniata? 8) :lol:

Takie podłogi mają moi kuzynostwo. Być może im sie też rysuje (raczej napewno) ale jak dla mnie to nie jest tragedia a wręcz urok naturalnego materiału, że sie zużywa z biegiem lat :wink: :lol:

Ty się tak nie bój moich pytań :evil: :o One nie zawsze są podchwytliwe :wink: :lol: O desce barlinieckiej napisałam bo w innym wątku o tym gadałyśmy m.in. z Irmą :lol:

Miko i MAyland:

wiem o tych deskach, ale one są po prostu tanie i nie szkoda mi ich pomalowac...gdybym miala kase, kupiłabym dębowe i pociągnęła farba, ale troche to by chyba bylo nie teges...Jak ogladam house and gardeny to tam co druga podloga jest biala, nie sadze, zeby malowali na bialo cos bardziej szlachetnego niz sosna, ale może się mylę...

Ja po prostu zawsze chcialam miec podłogę z podniszczonych bialych desek

a poza tym: wiem, że radzicie z dobrego serca i dziekuje za to

Dorbie

nie wiem ile, nie spytałam...jestem chyba troszkę niefrasobliwa...

W jakimś filmie widziałam sypailnię własnie z białą podłogą. Ogólnie to taki nadmorski klimacik tam pasował. Pamietam bielone deski na podłodze, narzutę w kratę z elementami niebieskiego i....to co mi się podobało najbardziej - rama lustra zrobiona z gałęzi, również bielonych :lol: Do dziś pamietam ten pokój. Filmu już nie pamietam :oops: :lol:

A wiesz ja nie mam nadal pomysłu na klatkę schodową. Dałam sobie czas na nią. Jest zrobiona w tym delikatnym tynku drobniutkim i pomalowana w raczej neutralnych kolorach. Tak ją narazie zostawiłam ale wiem, że to przejściowy stan. Szukam czegoś, pomysłu. Temat jest otwarty. Powiesiłam tam obraz i zaraz go zdjełam. To nie to :lol: Rozważałam jakiś zór kwiatowy lub ornamentowy. Ale nie wiem czy bardziej nie pasowałaby jakas konstrukcja 3D ala wieża Eiffla :roll: :lol: