Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja mam taka mala dygresje co do ogrodu :oops:

mam nadzieje ze sie nie obrazisz i mnie nie wygonisz

ale moim zdaniem ogrod jest zbyt pospolity

do domku beda pasowac bardziej ostre linie i nowoczesne formy :wink:

moj projekt juz czeka w starostwie na zatwierdzenie :D

mam wielkie okno narozne drugie mniejsze w kuchni i drewno na elewacji :D

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja znów uważam, że do domu może by i pasował nowoczesny ogród ale do otoczenia już nie. To działka leśna. Takie trudno zagospodarować. Tuje przycinane i prowadzone jak bonsai wyglądały by tam sztucznie.

nie chodzi mi o ogrod wylany betonem:P

tylko w tym nie pasuja te miekkie linie ktore sa w kazdym ogrodzie obojetnie jaki mial nie byc

i ani nie pasuja do otoczenia ani do domku

moim zdaniem warto zafundowac sobie kilka nowoczesnych form na tle np łąki

lub blisko domu i okien tam gdzie nie trudno zapanowac nad ogrodem jakies nowoczesne detale a dalej dziki ogrod ktory miesza sie z tym za ogrodzeniem

to bedzie tansze i bardziej podkresli dom

albo tak jak na zdjeciach ktore insirowaly autorke :D poprostu trawa a na sciezkach jakies wiekie kawaly kamieni lupka czy czyms w tym stylu

podsumowujac to proponuije cos bardziej nowoczesnego ale tez dzikiego :D

i sprawa nowoczesnego ogrodu ktory nei pasuje do otoczenia tym samym mozna powiedzec ze dom tez nie pasuje a tak wlasnie sie stanie jesli bedzie ogrod z projektu bo podkresli innosc domu

jeszce jedno :D

ogord bedzie naprawde duzy :roll:

na mojej glowie obecnie jest dzialka ktora ma 700m2 i w dwojkie nie dajemy rady

a rabaty sa tylko z przadu domu z tylu trawa dwa drzewka owocowe i trzy drzewka ozdobne

koszenie trawy to wysilek srednio co dwa-trzy tygodnie kosisz ok 2godzin a potem godzine sie poprawia a tu cos wyrwac tu cos zagrabic

co drugi dzien zawsze jest cos do zrobienia

u was bedzie duzo wiecej roslin i wieksza dzialka do tego jak juz zostalo napisane lesna ktrora przez pierwsze lata nie bedzie najlatwiejsza w utrzymaniu 8)

ja na Waszym miejscu naprawde zastanowila sie nad wydzieleniem miejsca na dzialce ktra nie bedzie potrzebowac ciaglego dogladania

i ten ogrod bedzie naprawde drogi sam zywoplot to kawalek kasy

Cześć, właśnie wróciłam z nad morza.

Na budowie nie działo się nic! odrobina g-k jest przeszlifowana...

ja sobie z wykanowacą porozmawiam...i naprawdę chyba wolałabym nie być w jego skórze...

A co do ogrodu: to jakieś wielkie nieporozumienie z oliwką tu nastąpiło :) tam nie ma żadnego strzyzonego żywopłotu :)

i właśnie część ogrodu będzie taka dzika. co by się nie narobić strasznie

A przy domu są właśnie takie proste geometryczne formy , które mają podkreślić bryłe budynku , więc o so chodzi :o

Cześć, właśnie wróciłam z nad morza.

Na budowie nie działo się nic! odrobina g-k jest przeszlifowana...

ja sobie z wykanowacą porozmawiam...i naprawdę chyba wolałabym nie być w jego skórze...

A co do ogrodu: to jakieś wielkie nieporozumienie z oliwką tu nastąpiło :) tam nie ma żadnego strzyzonego żywopłotu :)

i właśnie część ogrodu będzie taka dzika. co by się nie narobić strasznie

A przy domu są właśnie takie proste geometryczne formy , które mają podkreślić bryłe budynku , więc o so chodzi :o

strzyzonego nie ma ale tez nie ma takiego ktory bedzie zyl swoim zyciem i nie bedzie trzeba z nim nic robic :wink:

drzewek owocowych tez jest nie malo a z nimi jest duzo pracy dajmy takie opryski ktorych ja jeszcze nie ominelam ani razu bo co roku cos sie dzieje :oops:

warzywniak tak samo (ale sa owoce pracy :D )

trawy jest sporo i w takich liniach trudniej ja kosic

widzialam tez bukszpan trzeba go przycinac

trudno mi sie odnosic do reszty rosliny bo nie zostaly do konca wybrane sa tylko propozycje

np jak z dzika roza lub obsadzenie naturalistyczne

dzika roza jest piekna!! naprawde polecam mielismy taka wiele lat w ogrodzie nie jednego zachwycila tylko jak mocno kwitnie to trzeba grabic platki bo sa wszedzie

mam nadzieje ze mnie zrozumialas niby kazda praca z osobna to drobnostka ale jak zacznesz grzebac w ogrodzie to nie bedzie konca...

mam pytanie czy ogrod bedzie robiony przez firme ktora go projektowala? tzn przyjada z wybranymi okazami ktore maja wielkosc docelowa

czy moze bedziecie obsadzac powoli ogrod sami malymi roslinkami?

no własnie jest taki żywopłot, który będzie żył swoim życiem...jakieś kaliny, mahonia, irga, drzewka owocowe są 3...nie wiem czy posadzę je w tym roku, czy za lat kilka...

wydaje mi się, że troszkę przesadzasz :) ale bardzo Ci dziękuję za te uwagi, bo ja nie mam doświadczenia. Każda opinia jest dla mnie na wagę złota.

poza tym liczę się z tym, że ogród nie będzie się robił sam i że trzeba będzie trochę w ziemi pogrzebać.

właśnie wczoraj dostałam projekt bardziej szczegółowy, podoba mi się, ale na pewno nie jest to ogród samoobsługowy...Z tym, że będziemy go zakładać sami, powolutku, żeby nas nagle nie przytłoczył ogrom pracy i żeby móc się trochę z nim otrzaskać. Mam na to kilka lat, nie muszę mieć wszystkiego od razu...

poza tym nie mam kasy na to żeby zakładał mi go firma...No i pewnie w między czasie coś zmienię. Ten projekt to ma być szkielet na którym ja będę mogła dodać coś od siebie

no własnie jest taki żywopłot, który będzie żył swoim życiem...jakieś kaliny, mahonia, irga, drzewka owocowe są 3...nie wiem czy posadzę je w tym roku, czy za lat kilka...

wydaje mi się, że troszkę przesadzasz :) ale bardzo Ci dziękuję za te uwagi, bo ja nie mam doświadczenia. Każda opinia jest dla mnie na wagę złota.

poza tym liczę się z tym, że ogród nie będzie się robił sam i że trzeba będzie trochę w ziemi pogrzebać.

właśnie wczoraj dostałam projekt bardziej szczegółowy, podoba mi się, ale na pewno nie jest to ogród samoobsługowy...Z tym, że będziemy go zakładać sami, powolutku, żeby nas nagle nie przytłoczył ogrom pracy i żeby móc się trochę z nim otrzaskać. Mam na to kilka lat, nie muszę mieć wszystkiego od razu...

poza tym nie mam kasy na to żeby zakładał mi go firma...No i pewnie w między czasie coś zmienię. Ten projekt to ma być szkielet na którym ja będę mogła dodać coś od siebie

chcialam napisac ze gdy mamy taki duzy ogrod musimy nagle stac sie fanatykami :wink: a przeciesz jest jeszcze dom

to ze zakladacie go sami to duzy plus zobaczysz na jakim etapie juz nie masz czasu by to wszystko ogarnac

to zostaje mi zyczyc powodzenia :D w zakladaniu ogrodu

jeszcze pytanie odrobine odbiegajace jak wyglada placenie za taki projekt czy licza od metra2 czy moze od ilosci zachcianek i roslin?

koszt wylicza się na podstawie m2 a także stopnia komplikacji projektu. Nasz projekt jest prosty, bo nie zawiera projektu oświetlenia ani projektu automatycznego nawadniania, więc nie kosztuje dużo.

moj ogrod jest maly (az za maly :roll: ) ale chce sobie odbic oswietleniem, woda i malo typowymi roslinami

zobaczymy co mi zaproponuja lokalne firmy tez tak jak Ty chce jedynie projekt, tylko nie wiem jak bedzie wygladac sprawa wody tzn czy dostane rysuneczki jak co wykonac:p

i z tego co widze to w Polsce sa wielkie problemy z znalezieniem osob ktore potrafia projektowac typowo nowoczesne miejskie ogrody....

narazie zbieram zdjecia i poluje na cieka\we publikacje

mam nadzieje ze beda dla projektanta inspiracja :roll:

gdyby nie to, że się nie znam na roślinach, zaprojektowałabym ogród sama. Też uważam, że jest problem ze znalezieniem kogoś kto projektuje ogrody nowoczesne. Dlatego koniec końców zdecydowałam się na Panią, która zna się na roślinach, ale nie sprzedaje mi kompletnej wizji. tzn. takiego projektu w którym lepiej nic nie zmieniać żeby nie popsuć efektu.

patrzę sobie na ten ogród i na tą rozmowę i w sumie chyba jestem lamerem bo nie widzę w tym planie nic złego :) Niestety nie umiem czytać z takich map - niewiele mówią mi te nazwy... podoba mi sie ogólnie zamysł otaczania i centralnej kępy bylin itp.. cieszy mnie duża ilość zieleni dookoła, drzew ... u mnie praktycznie nei ma ani jednego, nawet myślalem żeby przywieźć jakeiś większe brzozy bo czekanie, aż urosną za dlugo trwa :)

za to w odniesieniu do tego ogrodu mam pytanie: macie psa? bo opisy roślinnek wskazują na coś specjalnego, szczególnego.. jeśli dzieciaki zechcą psa to może narobic w tym zamieszania :)

ja tez jestem gotowa na samodziele projektowanie, mam malo miejsca wiec nie bedzie to za trudne

ale juz dlugo mam wizje tego ogrodu i jestem swiadoma ze nie widze bledow

no i moze ktos wymysli cos lepszego?

no i niektorych roslin nie bede sadzic sama np. zywoplot, mam fachowca ktory jest w tym swietny dobiera drzewka odpowiednio je sadzi i po 3latach mamy idealnie rowna sciane! :o dwa razy widzialam jego prace jego tuje to calkiem inna bajka :wink:

ale to nie bedzie problem bo planuje bardzo malo roslin duzo drewna, otoczakow, wody i swiatla a jak juz cos kwitnacego to w wielkich srebnych donicach

rozmarzylam sie :lol:

marekmarian

wszystko zalezy od rasy:P mozesz miec kopiacego beagla albo wolnego mopsa :D

to prawda, że jest prawie identyczny :)

tylko ten jest sporo mniejszy i ma fajniejsze schody i antresole. I wogóle w środku chyba lepszy, ale też nie trzeba w nim było az tyle zmieścić...

kupiłam sobie tę gazetę, żeby dokładnie "oblukać"

a co do ogrodu: myślę, że Pani projektant zrobiła to na 100% lepiej niż gdybym się sama za to wzięła, więc jestem zadowolona i tyle. A jeśli jeszcze się okaże, że jest bardzo fajnie to już tylko dodatkowa premia :)

Byłam dziś w sklepie ogrodniczym, żeby obejrzeć roślinki na żywo, bardzo ładne. Wybrałam jeszcze kilka, które mi się podobały dodatkowo. Myśle, że w e wrześniu coś posadzę.

Wykonawcy dziś wcale nie było!!! :evil: :evil: :evil:

Dzwoniłam do wykonawcy awaryjnego, może od października. Na wszelki wypadek go zarezerwowałam...