Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wyrzuc te najwieksze ;)

Grzebiesz dziś w ziemi? Żaluję, że nie kupiłam dziś kwiatków do skrzynek. Mam ziemię i mogłabym je posadzić...

hehe...

pewnie, ze grzebię

kupiłam obornik i posypuję, muszę się w koncu serio zająć trawnikiem, bo woła o pomstę do nieba. Wysieję dzisiaj godecję, zobaczymy co wyrośnie...

w taczce z chwastami znalazłam coś jakby ledwo wyklutego szerszenia...próbował się zagrzebać w ziemi, ale chyba jeszcze nie mógł latać. Gdzies czytałam, zę królowe hibernują na zimę a wiosną wyłażą z ziemi i zakładają gniazda...moze to królowa? nie dał(a) się zaciupać motyczką, więc nakryłam go(ją) słoikiem i czekam na Remka...

Mieliśmy kiedyś gniazdo szerszeni. Jeden nawet użądlił Anię w pupę. Gniazdu usunął nam sąsiad ale nie urosło jeszcze do gigantycznych rozmiarów. W każdym razie strach było chodzić przez kilka dni po działce. Teraz bardzo tego pilnuję. Jak tylko jakiegoś zobaczę to odrazu jest tropienie. Niebezpieczne owady.

Przypomniałaś mi, wilce czekają na wysianie. Czys najwyższy to zrobić. Odpoczne teraz chwile i zaraz idę dalej na działkę.

oj, tam zaraz niebezpieczne...

Mayland u nas zawsze były są i będą szerszenie. Ale nie słyszałam we wsi o jakimś groźnym wypadku. Wiesz, nie zebym lubiła. Jak się da to bym cholerstwo wytłukła, bo paskudne, buczy no i jednak do przyjemnosci takie ugryzienie nie należy, ale ogólnie rzecz biorąc mniej namolne toto niż zwykłe osy.

no i własnie przeczytałam, zę te szerszenie to niesamowicie pożyteczne zwierzęta są.

Zdecydowanymi drapieżnikami są szerszenie jednak wbrew powszechnie panującej opinii dietę naszego szerszenia Vespa crabro nie stanowią pszczoły,

a głównie muchy (ok 90%), a także pająki i inne osy. Duża kolonia szerszeni może dziennie upolować pół kilograma takich uciążliwych owadów. Łapią wyłącznie żywe zwierzęta, nie żywią się padliną. W nocy łapią owady, których jedynymi innymi wrogami są nietoperze.

Witaj Irma

Ja po prośbie przychodzę....

Kiedyś pisałaś gdzieś, jakie płytki na podłogę są dobre... szukam czegoś do wiatrołapu, przedpokoju, i kuchni... Najchętniej w kolorze ekri... takie jaśniutkie, śmietanka z odrobiną kawy....

I po ile majstry biorą za sufity podwieszane za m2 i czy robi się szlichtę z gipsu na suficie?

Co do płytek - Dandi ma alabastrino - ładne są i praktyczne. Porządne gresy ma Nowa Gala, a ceny połowę niższe niż włoskich. Glazurnik mi ostatnio mówił że Paradyż i Tubądzin mają dobra jakość płytek. Możesz poszukać, moze coś Ci się spodoba. Nie wiem ile chcesz wydać, bo np. niektróre firmy hiszpanskie wloskie mają swietnej jakości płytki w drugim gatunku. Np. TAU, Iris...Ale to i tak bedzie drożej niż u polskich producentów.

co do cen karton gipsów - nie mam pojecia :)

co to szlichta na suficie? chodzi Ci o to czy robi się gładzie gipsowe na suficie? Oczywiście, ze tak.

współczuję, mam nadzieję, zę nosisz przy sobei strzykawkę?

No wlasnie nie nosze, glupia jestem, wiem... Obiecuje, ze kupie przy najblizszej okazji.

malgos

a skąd wiesz?

pytam bo ja sie zastanawiam jak sprawdzić czy kruszka nie jest. wolałabym wiedzieć gdyby miała być bo te dwie wielkie lipy to aż huczą jak kwitną

Stad wiem, ze jak mnie komar ugryzie to mam wieeeeeeeeeeeeeeeeeelka opuchlizne i raz jak mnie dziabnela osa w dlon, ale tak tylko dziabnela, nie wbila zadla nawet to w ciagu godziny mialam dwa razy wieksza. Testy na owady robi sie z krwi, nie wiem czy u dziecka wyjdzie.