Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

polskie wyroby z lat 50 60 owszem mają odrobinkę z art deco, bo polski design wywodzi się w dużej mierze stąd: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%B3%C5%82dzielnia_Artyst%C3%B3w_%C5%81AD, a lata 20 to czas w którym Art deco było w apogeum rozkwitu, zę się tak wyraże. Sama wiec widzisz, ze kolebką nie mogło być NRD, bo jeszcze wtedy nie istniało.

Tzn myślałam o latach tworzenia... i wg Ładu to najwięcej tworzyło się właśnie w latach powojennych...

Ale też słyszałam o NRD... Ale jak głębiej wniknąć i wziąć pod uwagą lata 50... to i NRD i Polska Ludowa i Węgry i ZSRR to było prawie jedno... Ale ze wskazaniem na NRD Polskę i ZSRR...

Czyli wiele się nie pomyliłam.... i powinnam postawić znak zapytania po wielokropku....

A mnie się podobają kredensy i komody z orzechowego forniru ... i to jest art deco czy nie? Ja myślę, że tak... Ale o odp eksperta poproszę.....

Nie, no bardzo się pomyliłaś :)

Art deco wywodzi się z zachodu i z PRL i socjalizmem niewiele miało wspolnego. Chaarakteryzowało się tym, ze wyroby były luksusowe. Jedyne co było wspolne to niektóre elementy architektury socrealiztycznej :)

cześć, jestem i przyszedłem się przywitać. oraz słyszałem, że jednak do nas nie przyjedziesz? wiesz, oceniając sprawę obiektywnie i przeprowadziwszy szereg rozmów oraz sumując to wszystko z sympatią, którą do Ciebie żywię chyba jednak dobrze wyszło. Ty byś tego nie przeżyła...

Pozwolę sobie poniżej wkleić ponownie moje zapytanie. Irmo, czy Ty masz dwa dzienniki?

Droga Irmo,

Stworzyłaś bardzo fajny dom, w którym chciałoby się zamieszkać, tzn. ja bym chciała. Niestety nie jestem fajnym psiakiem, ani kotą, więc chyba nie zostanę przygarnięta :(

Te szarości cudne. A ja jestem właśnie przed wyborem okien i zobaczyłam/doczytałam w Twoim dzienniku, że masz szare okna i na dodatek drewniane. Czy zdradzisz jaki kolor mają Twoje okienka, z jakiego drewna są wykonane i jaka firma to wszystko zrobiła. Będę ogromnie wdzięczna.

Pozdrawiam,

Monika

PS. Zapomniałam jeszcze zapytać z jakiego drewna masz parapety wewnetrzne?