Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cze

a może mi ktoś powie czy jak bede podcinać krzewuszkę to się zagęści? trochę mnie wkurza, to że rośnie tak nierówno. I czy derenia białego można ciąć? ja niby tnę, ale gdzieś czytałam, ze to nie za dobrze.

i moze wiecie czego nie lubią barwinki, bo u mnie jakoś słąbo rosną.

zagescily sie

zreszta wszytskie cielam po posadzeniu zaraz

i co mama przyjezdza to mi je kosi :)

http://i704.photobucket.com/albums/ww42/markotomurator/DSC_9289.jpg

ten przed przycieciem

http://i704.photobucket.com/albums/ww42/markotomurator/DSC_9114.jpg

Edytowane przez markoto

matko jak was czytam to mi sie mózg lasuje

chyba w zimie bede sie doksztalcac, na razie kupuje kilka roslinek z ktorymi staje na rabacie + dwa worki ziemi, jeden z ogrodową drugi to torf

a potem sie głowie czy to cos mialo byc w kwasnej posadzone czy nie?

kto by pomyslal ze ja ze wsi jestem ;)

a jesli posadze hortensje koło lawendowego kącika to nie popełnie przestępstwa? :rolleyes:

ta na pniu to od mamy ale to jest zwykla ale ma wycinane galazki mozna sobei samemu zrobic nie jest szczepiona choc pewnie bywaja :)

a ta druga cykne ci fotki ale one nie sa drogie jakies 10zl

mi poradzil ogrodnik zeby podsypywac glownie ziemia rodzima z niewielkim dodatkiem torfu czy ziemi ogrodowej, nie wymieniac calkowicie gleby bo roslina nie rozwinie korzeni poza ta wymieniona gleba

U mnie jak podleje to wszystko rośnie :D Własnie wróciłam z działki i wywiozłam 3 taczki ściętych gałęzi z krzewuszki, żylistka, wierzby, róży, pęcherznicy i co się jeszcze napatoczyło. Ja tnę wszysko. Nawet klona szczepionego na pniu dziś ciachałam bo mi sie korona niezbyt podobała. Cięcie pięknie zagęszcza. Tawuły po cięciu kwitły mi 2 raz w tym roku. Nie boje się ciąć. Przecież odrośnie;) Miałam opory czy czubki na tujach mozńa ścinać. Bałam się, że sie zniekształcą. Ale wiosną te najwyższe przycielam. Drzewka się zagęsciły od dołu a i tak posżły w górę wypuszczajac nowe pędy szczytowe. Znów są stożki ale dużo gęściejsze.

Z bylin to też nie wiem od czego zalezy. Hosty, barwinek, żurawki rosną u mnie i w słońcu od południa i w cieniu.

Troche mi żal tej działki bo w tym roku taka zapuszczona jest nieco ale moze w przyszłym ją ciut ogarnę.

Póki co cieszę się, że po tej srogiej zimie która była niewiele roślin ucierpiało. Jest nadzieja na przyszłość.

Eeeee nie jest tak źle. Wokół domu to wszystko nowe nasadzenia jednak. Ja tak troche pod prąd bo nie bardzo sie przejmuje i nie zabardzo też dbam. Wychodze z załozenia, ze jak ma rosnąć to będzie a jak nie to nie mam sie co wysilać. Widocznie to roślina nie do mnie ;)

Widziałam dzis na targu hortensje, z 5 odmian było. Nie skusiłam się na żadną ale korciło mnie na taką wysoką, krzaczastą białą. Moze przy czarnym bzie fajnie by wyglądała.

Póki co jednak musze ziemię przygotować tj. zaorać, kompost rozłożyć i chyba zostawic tak na zimę do przegryzienia się. Irma widziała moją drugą działkę która obecnie jest wysypiskiem. Jest co tam robić a juz rośliny czekają na przesadzenie.