Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Acha.... kiedyś pan w centrum powiedział mi, że młode rośliny wlasnie powinno się mocno i zdecydowanie ciąć bo wówczas, lepiej roślina rozwija system korzeniowy. Mniej liści i gałęzi sprzyja rozwojowi korzenia a korona po cięciu się zagęszcza.

ja też wszystko tnę i już się tego nie boję. Tawułki powtórzyły kwitnienie, wierzba hakuro sie zagęściła w jednym sezonie kilkukrotnie, przyciełam derenia-dla większej liczby czerwonych gałązek, kalinę pociełam, budleje pociełam i się zagęszcza znowu, klona też bede cieła na wiosne i będe próbować zagęszczac sosny przez uszczykiwanie.

Malmucu lawenda koło hortensji to raczej kiepskie towarzystwo, bo lawedna lubi sucho, słonecznie i piaszczyście, a hortensja lubi mokro, torfowo i cieniście. W zasadzie tylko hortensja pnąca rośnie w normalnej glebie

Dla ułatwienia czy mieszać z torfem czy nie to powiem, ze większość bylin woli jednak bez torfu zwłaszcza kwaśnego.

A może ten barwinek Irmo nie lubi takiej zasadowej gleby, albo się jeszcze nie rozkręcił?

ja mam hortensje w pelnym sloncu podobnie jak zurawki i hosty :)

zreszta u mnei nie ma cienia , jedynie hosty srednio to znosza albo tez zostaly wyzarte przez slimaki musze zastosowac patent w piwem :)

no to chyba sporo musisz podlewać co?

A wogóle to bardzo ładnie masz prowadzone te krzaczory w ogrodzie.

A to o co pytałaś to się nazywa thuja occidentalis aurea nana...chyba, z tego co pamiętam

no wlasciwie wszytskie roslinki podlewalam razem z trawa one wszsytkie mlode to i korzonki bidule

ladnie prowadzone??? dzieki Myszko ale jedyne co jest prowadzona to ta krzewuszka ale ja dostalam gotowa od mamy reszta to raczej idzie na zywiol :)

cykne dzis pare zdjec jesiennych :)

oto moja renhy .. z allegro :)

http://i869.photobucket.com/albums/ab257/Alunek/garden/P1040848.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab257/Alunek/garden/P1040852.jpg

muszę mieć tę hortensję! ale ma kolor!

nie boję się ciąć , ale w sumie stwierdziiłam, zę dopytam, bo moze za bardzo szaleję z tym sekatorem. Po prostu nie można mi go dać do ręki! Na szczeście mam sporo grabów - a te można ciąć do upojenia :)