Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o k. ja też nie, aaa jutro zaniose.Tak więc ciągle styczen? hmmm, ale to do wiosny znowu dalej jak bliżej

Ja sie tak skupilam na pit-28, ze zapomnialam o picie 4r za ludzi a dzisiaj rano dodatkowo US podniosl mi cisnienie grozba wszczecia egzekucji kwoty w wysokosci 18 zl + koszty upomnienia - razem 26,80. Z tym, ze ja to zaplacilam, tylko w papierkach sie popierdzielilo, wiec do tego doszla korekta, pismo wyjasniajace, prosba o przeksiegowanie wplat, no jaja. A w dodatku dzisiaj jest dzien telemarketera, co chwile mnie telefon od roboty odciaga i jakas kanalia chce mnie na cos naciagnac. :D

Cześć Irmo!

Piękny masz dom :) Przyszłam do Ciebie za radą Bety-Grety po poradę w sprawie kozy. Mam następujące pytania: jaki masz przekrój rury odprowadzającej spaliny? czy ona jest z jednego kawałka (na odcinku widocznym nacodzień dla mieszkańców) czy ma jakieś łączenia i przede wszystkim: kominy murowane mają wyczystki, a jak się taką rurę czyści z sadzy? ona wpada do środka do kozy?

może już kiedyś o tym wszystkim pytałaś, ale ups! Ty tu masz prawie 300 stron komentarzy :)

witaj tatarak! dzięki za komplement

Co do kozy: rura jest łączona. Nie przeszkadza to jakoś specjalnie, aż musiałam isć sprawdzić. Wyczystka może być w kozie, ale u mnie jest na górze, bo komin shiedla mam postawiony na stropie poddasza i dopieor do niego podłączona jest koza.

Teraz zrobiłabym stalowy komin na poddaszu i wyczystkę w kozie.

Dzięki za odpowiedź :) Czyli mówisz, że lepiej byłoby pociagnać tę rurę do samego końca (tylko obudować nad dachem)? A jak zrobić wyczystkę w kozie? Konstrukcja chyba musi być odpowiednio do tego dostosowana. Muszę znaleźć jakiś sklep, gdzie mają kozy Westfire, które nam się podobają, i obejrzeć, dopytać.

A jakie są mniej więcej odcinki tych rur i ile łączeń widać? Małż się bardzo czepia, że to będzie niefajnie, a ja nie chcę obudowanego kominka i komina, więc muszę mieć solidne argumenty :)

jeśli rura byłaby nieobudowana to mozesz ją ciągnąć do dachu prawie.

Ale jeśli miałaby na poddaszu być schowana w scianie tak jak jest u mnie, to musiałabyś dać komina stalowy podwójny czy jakoś tak. Bo inaczej schajcujesz chałupę. Przecież to się nagrzewa. Połączenie mam jedno. Wogole mi nie przeszkadza. Jak chcesz to daj mi mail na priv wyślę Ci więcej zdjęc.

Co do eyczystki - nei mam pojęcia jak to powinno być...

no to jestem w domu, bo mam dobry argument cenowy :) ta podwójna rura to kosztuje parę stów za mb, jeśli ją dać tylko na jakimś odcinku, a nie całej wysokości, to powinno wyjść taniej niż komin murowany. U mnie na poddaszu rura leciałaby przez pokój dziecka, więc tam już musiałby być dwustronna, dodatkowo jeszcze zaizolowna i obudowana regipsami i na strychu oczywiście też, żeby nie podgrzewała więźby...