Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Maylandziu ja mam 3 zeszłoroczne hosty-moze burza nie będzie, ale pliz pliz niech wzejdą. Miałam nadzieję, ze macierzanka mi przetrwa-bo jest juz ladna zielona poducha, a niestety będzie musiała zaczynać od zera. Wawrzynek wilcze łyko ma juz spore pączki

Ewa, z tego co pamiętam, to wcale nie było "parę"cebul i pamiętam też, ze miałas przewagę, bo zanabyłaś drogą kupna dołownik, a ja dłubałam dołki w swojej glinie i klełam pod nosem poprzestając na jakichś 30tu cebulkach;)

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lipy są cudne i pieknie pachną. U mojej siostry jest taka olbrzymia na podwórku, zapach niesamowity. Wadą lipy jest jej sok. Jak tylko się pojawia na lisciach to nie można w pobliżu parkować bo całe auto jak spryskane syropem jest :D nawet na kostce są ślady. ale to bardzo duże i stare drzewo.

Maylandziu ja mam 3 zeszłoroczne hosty-moze burza nie będzie, ale pliz pliz niech wzejdą. Miałam nadzieję, ze macierzanka mi przetrwa-bo jest juz ladna zielona poducha, a niestety będzie musiała zaczynać od zera. Wawrzynek wilcze łyko ma juz spore pączki

Ewa, z tego co pamiętam, to wcale nie było "parę"cebul i pamiętam też, ze miałas przewagę, bo zanabyłaś drogą kupna dołownik, a ja dłubałam dołki w swojej glinie i klełam pod nosem poprzestając na jakichś 30tu cebulkach;)

pocieszecie że ja od sadzarki miałam bąble na rękach. no może faktycznie troche tych cebul było ;)

a co do lip, to nasze też były olbrzymie, ale nie rosły ani nad samochodami ani nad kostką. za to ilość pszczół olbrzymia :)

U mnie mąż skończył właśnie podcinanie drzew. Cała sterta gałęzi się uzbierała. No i wyciął 4 stare renklody. Tylko robactwo było na nich, nie owoc. Ogołocił mi w ten sposób kawałek działki i musze posadzić nowe drzewa. Pod nimi rosło dużo cebulowych. Jak bedzie wyrywał karpy z ziemi to pewnie strace te cebule. No chyba, ze wcześniej sama sobie przekopie tam ziemie łopata i powybieram. Ale nie wiem czy dam radę. No i wiosna to okres ich kwitnienia przeciez.... Może poczekać aż przekwitną i wtedy brać się za usuwanie korzeni? hmmm musze pomysleć jak to sensownie zaplanować.

my mamy w lesie ogromne drzewo i na 90% jest to lipa, jest wielka, obwód pnia to ze 4m albo lepiej

i w obrębie jej korony ziemia jest wyjałowiona...

moje miały ok. 130 i 200 ale nic sie nie działo złego naokoło.

najgorsze są chyba orzechy i buki.

a mi się tak marzy własny orzech włoski

mi się też marzył orzech włoski, ale mi przeszło. W mojej granicy rośnie u sąsiada taki jeden czort. Liście szybko przestają byc dekoracyjne i zawalają mi tonami działkę, nie mówiąc o orzechach, kamieniakach, na których dziadka do orzechów połamałam. Jedyny plus jest taki, ze wiewiórka na nim mieszka

z tą wiewiórką to bym i liście i kamienie jakoś przeżyła :) o ile nie ma wścieklizny ;)

a ma ktoś jakiś fajny pomysł na drzewko na rabate?

dlatego ja też nie rozpaczam.Fajnie się ją dokarmia, a może kiedyś... się trochę oswoi... -taką mam nadzieję cichutką, tylko zastanawiam się czy ona nie boi się, ze mam wściekliznę;)

co to za rabata?

ja mam dwie magnolie-jedną yellow, ale narazie mała i jakaś taka bidna-mam nadzieje, ze zakwitnie w koncu żółtymi kwiatami na tle świerków i susan-ma przepiękny kształt, jest mojego wzrostu i po pierwszym roku ma spore przyrosty. swidośliwa też jest fajna i chyba sobie ją nabędę do zestawienia z niebieskimi roślinami.A mam też robinie szczeciniastą o lila pachnących kwiatach-kwitła mi cały sezon, bardziej lub mniej obficie, przyrosty ma około metra, ale ma jedną wadę-przynajmniej moja młoda- bardzo kruche gałęzie. Tak wygląda przykladowe zdjęcie

http://www.wymarzonyogrod.pl/zdjecia/robinia_MM_500.jpg

ja chcę juz do ogródkaaaaaa