Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gratulacje dla Gucia! Moja starsza nauczyła się tydzień temu, a jutro kończy 6 lat. Ale też się cieszymy:) A młodsza (za miesiąc kończy 3 lata) w tym samym czasie wsiadła na laufrada - rowerek biegowy bez pedałów i śmiga jak stara - pokażę na chwilę, bo komiczny to widok,jak rozpędza się i podnosi nogi do góry: Edytowane przez mazo

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaczął, zaczął - na pewno w porównaniu z moją starszą:) Ale faktem jest, że te rowerki biegowe bardzo ułatwiają sprawę, już z rowerkiem z czterema kółkami nie będziemy zaczynać. No i drugie dzieci takie jakieś odważniejsze i bardziej przebojowe (i nie chcą spać, mówią mi już setny raz "dobranoc", proszą o wodę, pomidora, chleb i żeby przykryć...)

Dzięki Lidszu! straszna z niej śmiesznota. Myślę, że 4 lata to jeszcze nie za późno (a bardzo ułatwi naukę jazdy na normalnym rowerku), siodełko i kierownicę można podwyższyć, moja prawie 6-latka do dzisiaj jeździła na rowerku 12", jutro dostanie większy i nie zdziwię się, jak stwierdzi, że za duży...

A wiecie, jak się ludzie oglądają za naszą małą rowerzystką, dzieci pytają, czy to rower czy hulajnoga :)

Melduję,że tak jak pisał ktoś wyżej, aby stwierdzić, jakie to drewno, potrzebne jest zdjęcie od drugiej strony, gdzie widać usłojenie.

Po drugie, trzeba sprawdzić, czym to drewno jest pokryte. Najlepiej w miejscu niewidocznym dla obserwatora przetrzeć szmatką nasączoną oczyszczonym denaturatem (takim nie fioletowym) i jeśli szmatka się zabarwi, to znaczy , że denaturat rozpuszcza "lakier", którym jest niewątpliwie politura. Jeśli szmatka się nie zabarwi, to może to być jakiś współczesny lakier do drewna.

Potem trzeba ramę oczyścić z kurzu - najlepiej ściągnąć kurz ostrym pędzelkiem (tak wymiatając) i odkurzaczem. Po odkurzeniu najlepiej przetrzeć ramę lekko wilgotna szmatką - najlepiej samą wodą lub słaby roztworem szarego mydła. Trzeba przy tym pamiętać, że drewno nienawidzi wody, więc trzeba je od razu wycierac na sucho i suszyć (nie w pobliżu grzejnika i nie na słońcu) w pozycji poziomej.

W książce pt Antyki - przechowywanie i konserwacja znaleźliśmy taką radę:

"Tłusty brud można usunąć miękką szmatką nasączoną płynem składajacym się z 4 części benzyny ekstrakcyjnej i 1 części oleju lnianego. Płyn ten skutecznie czyści politurę woskową i nie wpływa na fornir". Ale jak zrobisz taki roztwór, to najpierw zrób gdzieś z boku na niedużej powierzchni próbę, czy jesteś zadowolona z efketu jaki daje.

Jak będziesz chciała sama się bawić w odnowienie politury lub lakieru, to daj znać, będziemy się starali pomóc radami w miarę możliwości.

Pasie ja taka własnie dzisiaj kupiłam :) ale Zosia bardzo marzyła o hulajnodze wiec bym jej nie zrobiła psikusa. Poza tym ona ma rowerek z czterema kolkami to trochę za dużo dobrego by było. Choć flinston na naukę równowagi jest super

Efilko a jakiejś konkretnej firmy kupiłaś - bo ja widziałam w Smyku ale były w pudełkach:rolleyes: