Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Irma zawsze to Ty mi pomagasz więc polecę Ci równie pyszną i efektowną sałatkę:

kilka filetów kurczaka nacierasz curry (albo gotową przyprawą do kurczaka) i smażysz a później kroisz a kawałki wielkości 1,5-2cm, gotujesz kalafior (taki żeby twardy był) i dzielisz jak brokuła na większe różyczki, ogorki kiszone kroisz w drobnąkosttkę, przygotowujesz dużą szkalaną przeźroczystą slaterkę i:

kalafiory

kurczak

kukurydza konserwowa

ogórki

majonez wymieszany z curry

kalafior

kurczak

kukurydza konserwowa

ogórki

majonez

i tak aż do wyczerpania zapasów. Sałatka powala z nóg. Kurcze mam nadzieję że ta komunia nie dziś :)

Dasz radę

Edytowane przez Konieczki
konserwowa :)

Irma zawsze to Ty mi pomagasz więc polecę Ci równie pyszną i efektowną sałatkę:

kilka filetów kurczaka nacierasz curry (albo gotową przyprawą do kurczaka) i smażysz a później kroisz a kawałki wielkości 1,5-2cm, gotujesz kalafior (taki żeby twardy był) i dzielisz jak brokuła na większe różyczki, ogorki kiszone kroisz w drobnąkosttkę, przygotowujesz dużą szkalaną przeźroczystą slaterkę i:

kalafiory

kurczak

kukurydza konserwowa

ogórki

majonez wymieszany z curry

kalafior

kurczak

kukurydza konserwowa

ogórki

majonez

i tak aż do wyczerpania zapasów. Sałatka powala z nóg. Kurcze mam nadzieję że ta komunia nie dziś :)

Dasz radę

komunia za dwa tyg. spoko loko, dam radę, dam...a jakie mam wyjście? :)

To luzik... obrus już jedzie, sałatka będzie, rosół Remek ugotuje, babcie poproś o sernik , jakieś drugie danie i płyta, kilka przekąsek i goście ruszać się nie będą mogli...

Irma to jest tylko 20 osób :)

Ważne, żeby córcia dobrze się czuła w roli komunistki, wrażenia dziecka najważniejsze.

A gonią Was do kościoła w te i wewte? Bo u starszego prawie z kościoła nie wychodziliśmy, a u młodego wcale nie byliśmy, nie było ani jednej próby, totalny spontan, włącznie, że spowiedź była pół godziny przed komunią.

A komunia była tak cudna, że wiele osób płakało. Do dziś mi klucha w gardle stoi....

• 4 bardzo dojrzałe banany (około 80 dag)
  • 25 dag mąki pszennej
  • 22 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej /na proszku do pieczenia nie wyrośnie/
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek /lepsze jest z orzechami/
  • szczypta soli
  • do przygotowania formy: po 2 łyżki masła i mąki pszennej

banany obrać, rozdrobnić widelcem /ja to robię mikserem/, a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać mikserem. Dodać orzechy lub rodzynki. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy).

PYSZNE

Ja robie jeszcze jedno ciasto dla leniwych ;)

W tortownicy układam biszkopty nasaczone ciut rozpuszczoną galaretką. Na nich ustawiam tzw. ciepłe lody (takie małe babeczki; kupuje je w Lidlu; są w 2 rozmiarach w ciemnej i białej czekoladzie, ja kupuje te mniejsze dwukolorowe). Potem te ciepłe lody zalewam....... sernikiem na zimno z torebki :D Sernik robie na serkach homo, wg przepisu na torebce. Na wierz wiadomo, jakies owoce, galaretka. Fajnie wygląda po przekrojeniu. Dobre na deser. No i można to zrobić w pucharkach a nei w tortownicy.

marysia uwielbia banany...chyba zrobię na próbę i zobaczymy.

nie chwaliłam się, a przeciez wreszcie pomalowałam scianę w jadalni:)

kolor - fuksja oczojebna.

Chciałabym wstawić zdjęcia, ale czytnik kart się zepsuł...

No nie mów.......... :mad:

U nas też się kupuje swoim dzieciom prezenty.

nie mam za bardzo doświadczenia, możliwe że jakoś inaczej sie to robi.

umówiliśmy się z Marysią, ze dołoży do prezentu połowę, z tego co uzbiera na komunii.

a to co jej zostanie to moze na jakies wakacje wydamy. Nie wiem...nie zastanawiałam się...