Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Aaaaa ttam, u Was wszystko inaczej. Moja mam powiedziała, ze w sobote to nei komunia, że to jakaś pogańska ;) Że w sobote to tylko sluby sie beirze :D

Nie docierają do niej takie rozwiazania i zwyczaje. Nic a nic. Jak teraz jej powiem o prezentach to powie, ze Ślunsk to bogaty :D

Ja mam w przyszłą niedzielę komunię chrzesniaka. Zostanie nam jeszcze 1 ostatni w następnym roku.

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sakramenty można przyjmować w piątek popołudniu nawet jak ktoś chce. Nie tylko w niedzielę. Mało tego, wcale nie musi być mszy św.! Tylko udzielenie samego sakramentu. Moja Córa na przykład miała chrzest w sobote o 13. 15 minut i do domu.

oo oczojebna brzmi ciekawieoo

Właśnie, właśnie...:D

Zrób komórką, czymkolwiek... przeżyjemy...:)

Na temat gotowania się nie wypowiadam, bo nie gotuję;). Zamówiłabym catering i tyle, a czas na gotowanie poświęciłabym na robienie wianka ze stokrotek...;)

Ale kilka sałatkowych przepisów co tu padły sobie skopiowałam...;)

Buziak zostawiam.:D

A co powiecie na takie rozwiązanie komunijne, które w jednym z kościołów w mojej miejscowości jest praktykowane od kilku lat.

Otóż dzieci przystępują do komunii we czwartek - jest to "uroczystość duchowa" (jak to mówi ksiądz) tylko dla dzieci i rodziców, a w niedzielę jest następna komunia już dla wszystkich innych gości, których rodzice chcą zaprosić - jak mówi ksiądz, to "feta" dla rodziny :jawdrop: . Mojej koleżanki córka tak szła do komunii, a że miała wianek z prawdziwych kwiatów, to od czwartku do niedzieli musiał leżeć w lodówce, aby nie zwiędł. Jak dla mnie totalna porażka takie rozbicie uroczystości, bo jeszcze trzeba powiedzieć, że od czwartku do niedzieli dzieci biegają na "biały tydzień", więc wyobrażacie sobie jak muszą pięknie wyglądać w niedzielę sukienki dziewczynek

Irma Ty masz problem jakie pyszne ciasto upiec kochanej córci na komunię (szkoda że mieszkam tak daleko bo podobno jestem dobra w ambasadorach więc bym Ci z miłą chęcią upiekła). Teraz idę się upić tym spirytusem co go miałam użyć do ambasadora). Tam mnie latorośl wpieprzyła że powiedziałam jej że za kare nie pójdę na dzień matki do szkoły. No i co ja głupia zrobiłam.... Wyhodowałam małego potwora a sama jestem nielepsza.

Ps. A chcesz mój przepis na ambasadora? (jutro Ci napisze na fajne białe ciasto - ananasowo-śmietankowe Tobie dejzarnerce powinno pasować do białego obrusu :p

Pyszny sernik bez pieczenia, trzeba zrobić dzień wcześniej. Eleganckie ciasto (białe:)) - zrobiłam na chrzest w rodzinie - wszystkie kobiety pytały o przepis;)

http://mojewypieki.blox.pl/2007/09/Cookies-and-cream-cheesecake.html

lub:

http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Sernik-nowojorski.html

lub:

http://mojewypieki.blox.pl/2007/04/Sernik-londynski.html

Robią wrażenie, to takie zupełnie inne serniki niż tradycyjne.

A z zup proponuję szybką szparagową:

- obrać szparagi, pokroić (część może być w calości do obiadu), ugotować z solą i cukrem, wyjąć te długie. Zrobić zaklepkę z wody,mąki i śmietanki słodkiej, wlać do zupy, zagotować, odstawić; na talerzu masło zmieszać z żółtkiem (dużo zupy - więcej żółtek), powoli dodawać zupę i mieszać z masłem i żółtkiem, po chwili tego dodawania wlać to wszystko do zupy i mieszać. Nie zagotowywać - żółtko się zetnie! Zupa ma być słodkawo-słona, delikatna,kremowa.

Sałatka: szparagi w kostkę, jajko w kostkę, majonez, koperek, pieprz, sól.