Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Irma i tym sposobem przekonałaś mnie, że warto zająć się ogrodem. Ja jestem do tego za głupia i przede wszystkim za leniwa :oops::oops::oops: Ale biorę się, też chcę takie hortensje :) Czy mogę je zasadzić jeszcze w tym roku, czy na wiosnę? I skąd mam wiedzieć, jaką mam glebę. I w ogóle, jak to zrobić, żeby mi się udało. Idę poczytać o tym , ale napiszcie mi podstawowe rzeczy, jak głupiemu. Proszę ładnie :)

.... napiszcie mi podstawowe rzeczy ....

zielonym do góry w kwaśnej glebie, ale nie aż tak jak dla borówek i rh.

Kup worek kwaśnego torfu i hortensje, torf przekop ze swoim czarnoziemem

i wetknij hortensję i podlej wodą. Na wiosnę podsyp nawozem do hortensji

albo taniej siarczanem amonu a w lipcu siarczanem potasu.

szczerze mówiąc jak sprawdzałam ph metrem to mi wyskakiwało, ze tez mam zasadową

tym bardziej te hortensje to dla mnie zaskoczenie, nie zakwaszałam gleby jakos specjalnie

ale podsypałam jakims siarczanem czegos tam dwa razy w tym sezonie

w zeszłym podlewałam przeterminowanym jogurtem :) bo tak mi doradziła ogrodniczka

Irma i tym sposobem przekonałaś mnie, że warto zająć się ogrodem. Ja jestem do tego za głupia i przede wszystkim za leniwa :oops::oops::oops: Ale biorę się, też chcę takie hortensje :) Czy mogę je zasadzić jeszcze w tym roku, czy na wiosnę? I skąd mam wiedzieć, jaką mam glebę. I w ogóle, jak to zrobić, żeby mi się udało. Idę poczytać o tym , ale napiszcie mi podstawowe rzeczy, jak głupiemu. Proszę ładnie :)

Nelli, ja jestem leniwa a do tego niesystematyczna, więc moj ogrod jest niezbyt zadbany

ale i tak go kocham i powiem Ci, ze dom mogłabym budowac juz drugi. przeprowadziłabym sie bez zalu, ale ogród...ooooo to jzu zupełnie co innego :)

Tak.

Wielu roślin nie będę sadzic z tego względu. Wymiana ziemi nie ma bardzo ma sens na tak dużym terenie. Dlatego muszę dobierać inne rośliny.

I jeszcze przyznaje, że się myliłam. Hortensje pieknie sie u Ciebie prezentują. Wpisały sie w ten lesny klimat a tego się obawiałam. To chyba dlatego, ze zawsze kojarzyły mi się z ogromnymi krzakami kwitnącymi na elegancko przycietych trawnikach w nadmorskich miejscowościach. U Ciebie w innym otoczeniu wyglądają bardzo naturalnie i ładnie.