Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiecie co...z tymi piecami jest tak...ze nie zawsze 30kW to 30kW. Zalezy od firmy..bo niektore kombinuja :/ My mielismy wczesniej 17 a grzal jak 14 :o Porazka - za slaby. O tych kilowatach dowiedzielismy sie przy zwrocie pieca. Drugi raz postanowilismy juz nie oszczedzac. Nasz dom ma okolo 160 m2 i ten 24kW jest idealny.

Irma ty masz troszke wiekszy dom..wiec ten tez powinien byc ok :)

A ha...kazdy kto wchodzi do kotlowni pyta co to za lodowka :lol:

Ja bylam za 21 kW ale te kolty co kupujemy sa albo do 18 albo do 24, moc w gazowych przynajmniej mozna ograniczyc, wode uzytkowa tylko na maksa grzeje, ale instaltor mowil ze nie ma co przewymiarowywac bo wiecej spala, przy kotlach weglowych to inna bajka tam sie nie liczy az tak kazdy dm3 opalu, a na pewno mozna wszytsko poustawiac i bedzie dobrze :)

postępów nie ma żadnych, bo piec nie podłączony a w domu wilgoć i nic nie schnie.

postanowilismy więc zająć się roślinkami i brukiem. Właśnie siedzę i kombinuję jak zrobić kostkę z frontu. Zamierzam polączyć zwykle plyty chodnikowe z granitem. Mam nadzieję, że będzie ładnie, bo na wiele więcej nas nie stać.

Widziałam takie połączenie. Sama idea bardzo mi się podoba i jest ciekawa. U mnie też są płyty chodnikowe. :wink: :lol: Ale to połączenie które widziałam było fatalne. Rodzaj wyrazistej szachownicy na malutkim podwóreczku w dodatku wogóle niepasujacy do domu. Ale to jeden taki przypadek.

Przy planowaniu zwróć uwagę, ze płyty chodnikowe są cieńsze od kostki i warto pominąć je np. na podjeździe do garażu i w miejscach w kótrych bedzie często stał samochód. Na ścieżki komunikacyjne jak znalazł. Płyt sie nie wibruje bo mogą popękać.

Ciekawa jestem co wymyślisz. :lol:

na pewno. też tak chciałam kiedyś pokombinować, ale teraz nie pasi. granit zbyt szlachetny i elegancki do naszego domu mi sie wydaje :D

podobają mi się tez płyty kamienne jak np. http://www.libet.pl/cms/?id=77

a u siebie chciałabym chyba od strony wjazdu dać płyty betonowe. taki zwykły beton wylany z drewniana dylatacją (jak za dawnianych i mniej dawnianych czasów) i połączyć z drewnem i z drewnianą ścieżką do głównych drzwi i na taras, taras oczywiście obowiązkowo drewniany. ale się rozmarzyłam ahhh gdzie to i kiedy będzie...

...... i bardzo bym chciała takie duże drzewa już u siebie....

Widziałam takie połączenie. Sama idea bardzo mi się podoba i jest ciekawa. U mnie też są płyty chodnikowe. :wink: :lol: Ale to połączenie które widziałam było fatalne. Rodzaj wyrazistej szachownicy na malutkim podwóreczku w dodatku wogóle niepasujacy do domu. Ale to jeden taki przypadek.

Przy planowaniu zwróć uwagę, ze płyty chodnikowe są cieńsze od kostki i warto pominąć je np. na podjeździe do garażu i w miejscach w kótrych bedzie często stał samochód. Na ścieżki komunikacyjne jak znalazł. Płyt sie nie wibruje bo mogą popękać.

Ciekawa jestem co wymyślisz. :lol:

dzięki za rady. widzialam plyty u Ciebie na podworku i podobaly mi sie.

Sprawdziłam ich stronkę. Ceny mają dobre i blisko nas więc transport niedrogi. Mają też ezotyki i teski tarasowe.

Z tymi deskami na elewację to ja sądziłam, ze są one trochę inaczej monowane, pióro i wpust jest pod spodem, że nachodzi na to jeszcze deska aby woda nie podciekała. Ale przejrzałam troche i widze, ze tak też montują na elewacji. Pionowo to nie widzę problemu ale poziomo to mnie zastanowiło.

Cena u tego producenta za malowane dokładnei drewno wydaje sie być odpowiednia.

Dziękuje za namiar. Dało mi to teraz do myślenia :roll:

pionowo montuje się na ruszcie odwrotnym, czyli najpierw ruszt poziomy, na to pionowy i do tego szalówka poziomo. na pioro i wpust. podciekac nie powinno. cena za malowanie teraz jest wyzsza, bo podobno im się technologia zmieniła. w kazdym razie koszt takiej szalówki jak ja chcę, czyli gr18mm, szer. 121mm długość jakies 4m to 50zł/m2 co i tak wydaje mi się być sensowne. Do mnie to oni mają rzut beretem, bo dom mamy pod Garwolinem.

co do tarasu to chyba też u nich wezmę, może egzotyk, co by miec spokój na lata...wezmę tez chyba kantówkę na pergolę, myślę, że dużó taniej już nie znajdę.