Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja w tym roku chyba niec juz nie posadze :-?

stawianie plotu idzie nam strasznie wolno, szybko robi sie ciemno i pogoda do bani :-?

jest szansa ze dwie strony w tym tygodniu bedą mialy siatkę, ale teraz sie martwie czy jelenie i sarny nie beda na te siatke wpadac.

Teraz chyba jest okres godowy, pare dni temu pod domem o 3 w nocy ryczały jelenie :o

pierwszy raz w zyciu to slyszalam, bałam sie jak jasna cholera, odgłosy są przerazliwe :roll:

ale czad! ciekawe czy u nas też tak będzie. Sarny widuję ciągle.

jak są sarny to i jelenie będą, nie nocujecie w domku jeszcze wiec dlatego jeszcze nie slyszalas, ale uwierz mi gdyby Ci sie to teraz samej miało przytrfaic pewnie nie wiedzialabys w którą dziure sie schowac :wink:

chociaz Ty masz płot to może tak blisko nie podejdą, mi teraz łażą po rabacie pod oknami :roll: , codziennie robie obchód i widze po sladach racic gdzie skubane chodziły :lol:

podpowiem: kiedy taki samiec ryczy mozna podbiec do niego i klepnąc go w 'd' ;) (oczywiscie odradzam). On w czasie ryczenia się wyłącza. Wlaśnie wtedy myśliwi lub obserwatorzy mają czas na podchodzenie.

Bać się nie ma czego. to nawoływania samca :) coś jak mąż wołający z sypialni :) Fakt, że dźwięk zaskakuje na pewno, jest dziwny, nienormalny, zaskakujący. Po jakimś czasie czlowiek staje sie jednak jego fanem, cieszy się z cykli natury tych potężnych zwierząt, których jest świadkiem...

podpowiem: kiedy taki samiec ryczy mozna podbiec do niego i klepnąc go w 'd' ;) (oczywiscie odradzam). On w czasie ryczenia się wyłącza. Wlaśnie wtedy myśliwi lub obserwatorzy mają czas na podchodzenie.

nie żartuj :roll:

okna były pozamykane, a ja mialam wrazenie ze przez otwarte okno do kuchni wsadził łeb ŻUBR i ryczy, gdyby nie to że ktoś kiedys opowiedział mi o ryczących jeleniach dzwonilabym po policje :oops:

Bać się nie ma czego. to nawoływania samca :) coś jak mąż wołający z sypialni :) Fakt, że dźwięk zaskakuje na pewno, jest dziwny, nienormalny, zaskakujący.

a wiesz, że pierwszy raz kiedy dzwieki byly cichsze pomyslalam

rety ! to mój tak chrapie? :o

po chwili juz bieglam do góry, wyciagnelam go z łózka i nasluchiwalismy przy otwartym oknie i nasluchiwalismy jak przechadzają sie po łące , sama nie bylam taka odwazna :wink:

Po jakimś czasie czlowiek staje sie jednak jego fanem, cieszy się z cykli natury tych potężnych zwierząt, których jest świadkiem...

to prawda :)

czuje sie wyróżniona :D

Po jakimś czasie czlowiek staje sie jednak jego fanem, cieszy się z cykli natury tych potężnych zwierząt, których jest świadkiem...

wiem, wiem, ale faktycznie we wsi, w ktorej bede mieszkał są ludzie, którzy chodzą nocami w góry nasłuchiwać tego z bliska... Ale rozumiem Twoje podejście i reakcję :)

Na pewno nie ma się czego bać :) tu chodzi tylko o romanse w obrębie ich gatunku :)

wiem, wiem, ale faktycznie we wsi, w ktorej bede mieszkał są ludzie, którzy chodzą nocami w góry nasłuchiwać tego z bliska... Ale rozumiem Twoje podejście i reakcję :)

Na pewno nie ma się czego bać :) tu chodzi tylko o romanse w obrębie ich gatunku :)

no patrz!

a ja myślałam, ze te zaloty są skierowane do mnie :lol:

Bardzo lubię derenie. Teraz moje mają bordowe liście. Ziną bedą sterczały czerwone łodygi nad śniegiem. Wdzięczny krzew.

Ciekawi mnie natomiast inna rzecz. Ogród jest zaplanowany na wiele lat. Będzie się rozrastał. Teraz robisz nasadzenia wg projektu, grupami. Czym wysypujesz miejsca nasadzeń? Narazie, jak roślinki małe to chwaściska by sie panoszyły.Potem jak się rozrosną to koronami zasłonią podłoże i chwasty nie będą rosły. Czym wysypujecie, korą? Trawę byłoby trudno kosić między niskimi i rozłożystymi krzaczkami.

Ha! To nie tylko ja walczę z liśćmi! :lol: :lol: Dopiero co swoje wygrabiłam a juz nowe opadły. Szkoda mi trawy bo będzie gniła z tymi liśćmi. WIdzę, że ślicznie Wasza wzeszła. No i współczuję grabienia :lol:

Udalo się zachować "dzikość" działki. Fajnie, że budowa nie zniszczyła takich zakątków. Pięknie tam!

Ciekawi mnie natomiast inna rzecz. Ogród jest zaplanowany na wiele lat. Będzie się rozrastał. Teraz robisz nasadzenia wg projektu, grupami. Czym wysypujesz miejsca nasadzeń? Narazie, jak roślinki małe to chwaściska by sie panoszyły.Potem jak się rozrosną to koronami zasłonią podłoże i chwasty nie będą rosły. Czym wysypujecie, korą?

jutro wysypiemy korą dziś już nie daliśmy rady kupić. muszę solidnie wyściółkować, bo średnio mi się chciało pielić to wszystko.... :oops:

Rozważ zakup wiekszej ilości kory. Można kupić np. przyczepę kory w najbliższej składnicy Lasów Państwowych. Gdybyś kupiła ją teraz to spokojnie może leżeć do wiosny. Przekompostuje się i będzie mozna ją kłaść pod rośliny. Ja kładę na agrowłókninie więc nie musi byc przekompostowana (chyba) :roll:

bardzo podoba mi sie Twoja idea plyty+granit

moze te kostke granitową wymien na wieksze kawalki granitu, odzyskane krawezniki

wydaje mi sie ze takie cos mozecie ulozyc sami, bez wolania fachowca :roll:

ja wlasnie mam troche takich kraweznikow i sami zrobimy z nich to i owo, bedzie to albo podmurowka pod plot, a moze sciezki, murek oporowy

zobaczy sie

na skladach maja takie krawezniki w roznych rozmiarach, tansze i drozsze

trudno coś doradzic bo nie mam doświadczeń, jedno co mogę powiedzieć to czytalem tu na forum że idealnie płaskie kamienie komunikacyjnnie przed domem to poza latem jest pomyłka. Ludzie pomimo jakichś warstw antypoślizgowych maja z tym problemy (te warstwy lub preparaty niewiele dają)

Na allegro sa kamienie płaskie ale drogie (cięty płomieniowany) ale właśnie z powyższego powodu cos takiego bym radził przemyśleć (popytać ludzi)

http://allegro.pl/item449045507_kamien_polny_ciety_plomieniowany_1m2.html

Piaskoweic jest mocniej nierówny no i mniej trwały (nawet impregnowany). poza tym ciezko bedzie dobrać kolorem. Pasuje jedynei poprzez okolicę (naturalną). Gdyby go dobrać delikatniei mało przaśnie to moze spasować z nowoczesnym domkiem i ogrodem, ale to chyba mało realne.

http://allegro.pl/item449949991_piaskowiec_naturalny_kamien_budowlany.html

Szary granit wydawaloby się moze ciekawie usiaść z wstawkami w elewacji. Tylko ma tak mocno ziarnistą strukturę...

http://allegro.pl/item446065368_kamien_ogrodowy_kroczki_granitowe.html

Ja osobiście dawałbym coś bardziej nierównego na powierzchni (ok 1-2mm gradacji powierzchni) ale z kolei do tego domku faktycznie prosi się coś równego. Obrys takich elementów zapewne powinien byc kwadratowy lub prostokątny... nie za bardzo umiem sobie wyobrazić jakieś bardziej przyopadkowe kształty kamyczków jak te:

http://allegro.pl/item453468446_kamien_elewacyjny_70zl_m2_ustron_bielsko_biala.html

raczej właśnie kwadraty albo całe, jednorodne powierzchnie... Pomysł z kostką wydaje się ciekawym i sprytnym wyjściem, ale jak znaleźć jakąś nowoczesną w efekcje materię takiej płąszczyzny.. nie wiem :)

tutaj kostka:

http://www.cfmoller.com/siteCFM/projectdetail.asp?x=&langcurr=2.1.1&detail=2024

jakby ją dać bardzo prosto i bez zawijasów, wzorków itp tylko sutrową płaszczynę to moze być nowocześnie. No i odpadają trochę wysokie obcasy :)