Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

poziome deski mialy byc montowane do pionowych desek i przykrecane od strony pionowej deski, potem taki wiekszy nazwijmy to panel mialby byc montowany do drzewa ktore jest juz przymocowane do cegly, tak wiec odpada mi problem widocznych wkretów :roll:

patrze na to zdjecie z ciemniejszą deską i przy duzym zblizeniu widac spod spodu pionowe deski, a wiec raczej to tez jest montowane na zasadzie zaluzji

Oglądałam właśnie te deski a tu dzwoni mój stolarz, że jedzie do mnie :lol: Malmucka ja własnie tak wykończę cokół przy tarasie, deski z niewielkim prześwitem na ruszcie. Jest dosć wysoki ok. 70cm. Chce mi tylko wkręty dawać na mijanego a nie jeden obok drugiego i zastanawiam się, która opcja jest lepsza :roll:

nie mam.

bede grzała węglem, czyli najtańszym paliwem a to znaczy, że zwrot kosztów założenia reku zwróciłby mi się za milion lat, stwierdzilam, że niekoniecznie tego chcę.

poza tym podobno reku trochę halasuje, mój mąz ma na tym punkcie świra. wystarczy, że piec buczy :wink:

nie mam.

bede grzała węglem, czyli najtańszym paliwem a to znaczy, że zwrot kosztów założenia reku zwróciłby mi się za milion lat, stwierdzilam, że niekoniecznie tego chcę.

poza tym podobno reku trochę halasuje, mój mąz ma na tym punkcie świra. wystarczy, że piec buczy :wink:

jak dla mnie to kluczowym chyba okaze sie to ze reku musi byc jakos mocno specjalistycznie pospinany z kominkiem DGP (więcej kanałów itp). Sprawdzam to sobie. W momencie kiedy miałbym kiedyś kotłownie i piec jak Twoj - sytacja jest dużo prostsza :). Ta kotłownia 'na dzień dobry' dużo rozwiązuje problemów.

poziome deski mialy byc montowane do pionowych desek i przykrecane od strony pionowej deski, potem taki wiekszy nazwijmy to panel mialby byc montowany do drzewa ktore jest juz przymocowane do cegly, tak wiec odpada mi problem widocznych wkretów :roll:

patrze na to zdjecie z ciemniejszą deską i przy duzym zblizeniu widac spod spodu pionowe deski, a wiec raczej to tez jest montowane na zasadzie zaluzji

Wybacz , ale w Twoim opisie jest parę niejasności i błędów mocowania oblicówki.

1. Zawsze siding poziomu montowany jest do pionowych łat i odwrotnie.

2. Mocowanie wkrętami od wewnetrznej strony na całych panelach jest przydatne może w domowej boazerii ale nie na elewacji. Żeby schować wkręty nie trzeba sobie aż tak utrudniać roboty. Są specjalne wieszaki do tego , dające o wiele lepszą jakość trzymania i trwałość niż śruba przytrzymająca deskę bez łba. Nie na takich powierzchniach takie rozwiązania. Okaże sie to zwłaszcza przydatne na elewacjach północnych.

Deska "pracuje" , choćby nie wiem jak była wysuszona i zaimpregnowana.

Grubość deski dla równej oblicówki ( niezakładkowej) powinna mieć okolo cala.Siły jakie działają na śruby są więc znaczne.

Drewno schnie szybciej od widocznej strony, więc już po roku zamiast równej powierzchni zobaczymy klawiszowanie klepek nawet gdyby pionowy ruszt był dosyć gęsto ukladany.

Nawet w połączeniach bezfazowych, siding na styk "kołkuje"się na całej długości deski.

3. To karkołomny pomysł robić na ziemi panele a później je dokręcać do ściany.

Owszem pewnie możliwe , tylko po co sobie znowu utrudniać życie.

4. Siding z prześwitami zawsze pokaże konstrukcję.W naszym klmacie jest to rozwiązanie małopraktyczne, chyba , że ruszt jest faktycznie tylko ażurowym rusztem.

5.Połączenie p-w lub obce pióro-wpust stosuje się na elewacjach, które układane są zarówno z deską na "styk" jak i z przerwą. Takie polączenie ma sporo zalet i pozwala właśnie ukryć wkręty a także niweluje te przypadki, o których pisałem powyżej.

Zamiast p-w można stosować mniej pracochłonne połączenie na zakładkę lub ucios bezprofilowy - każde z nich eliminuje widoczne wkręty i daje gwarancję solidnego trzymania oraz zachowania estetyki nawet po dwudziestu latach.

Nie wiem jak zrobiono oblicówki na fotografii, ale jeśli tak jak mówisz , to źle.