Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://archiweb.cz/images/buildings/gallery/picture_1810_10.jpg

te poziome okienka to świetna sprawa... widziałem też gdzies ciekawe okno kuchenne o szerokosci zlewu i pociągnięte w pionie az do stropu. ciekawe to bylo, ładnei światło pionowe siadało na meble i bibeloty kuchenne.... dobra. dość śmiecenia i fantazjowania...

majac na mysli uchwyty niewidoczne (tylko funkcjonalne) myslalem o tym:

http://img210.imageshack.us/img210/3439/gronau06zt8.jpg

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kolorystycznie prawie 100% mojej kuchni. Takie uchwyty są fajniejsze niz aluminiowe.

Są frezowane w drzwiczkach a nad górną krawędzią szafki/szuflady jest doklejony margines. potzreba dużo konsekwencji przy projektowaniu, zeby to ładnie wyglądało

Hej

Jejjjj kiedy te wszystkie stronki zapisaliscie???? To ja juz krotko :)

1. Bardzo podoba mi sie twoje podworko ;) Czy moge wziac wiaderko grabelki i przyjsc sie pobawic ;)))?

2. Swiatelko ktore kupilas bardzo sympatycznie wyglada.

3. Kuchnia...na pierwszy rzut oka dla mnie zdecydowanie nr dwa. Piekne sa te sloje na wizualce no i to drewno dodaje nieco przytulnosci. Teraz patrze na salon...hmmm wedlug mnie A lepsze...ale te czarne kafle bardzo ochladzaja kuchnie. A czemu nie B tylko z innego mniej agresywnego drewna?

4. Kafle piekne...chyba bym umarla jakbym siedziala w twojej dzialace. Bo co za 4 lata - kucie scian?

Ja jeszcze bardzo lubie te kuchnie ;)

...

stół jest z sezamowego drewna

kuchnia już na pewno A ale zamiast kafli będzie mozaika kamienna.

co do uchwytów to jeszcze się waham, podobają mi się wpuszczane, takie jak te

http://www.kitchenideas.com.au/recessed_handle.jpg

ale nie wiem jak się sprawdzą przy uchylnych drzwiach jeśli będą zamontowane na środku drzwi

A na podwórko oczywiście zapraszam

byle szybko, bo kupa piachu się kurczy i za chwilę nie będzie gdzie się bawić :wink: [/img]

Zaintrygowalas mnie ta moziaika kamienna. Bardzo jestem ciekawa efektu koncowego. W sumie takie biale meble to super pole do popisu.

Ja z mikrofeli zrezygnowalam...bo uzywalismy jej non stop ;) Poniewaz na indukcji podgrzewa sie tak samo szybko, oprocz zuzycia wiekszej ilosci garow (od czego jest zmywarka) nie zauwarzylam dyskomfortu :roll:

Pierwszy raz slysze o drewnie sezmowym :oops: Myslalam ze to mango. Sliczne to drewno!

super wiadomość z tą indukcją. Może uda mi się męża przekonać. Nienawidzę mikrofalówek. Nigdy nie mogę dla nich znaleźć dobrego miejsca

A mozaika kamienna wygląda tak:

http://www.delconca.com/DomuS3D/Bitmap/Faetano/YU/G3YUSHGR.jpg

A tak wyglądałaby w mojej kuchni

http://images41.fotosik.pl/37/2bcf47ead7964b82.jpg

http://images37.fotosik.pl/37/c4eb83cdc6ca792e.jpg

słuchajcie, dlaczego mikrofalówki do zabudowy są takie drogie??? :evil:

Nie zamierzam tyle płacić za urządzenie, co do którego nie mam pewności, ze wogóle jest mi potzrebne... :roll: kupuję wolnostojącą!

Przyczyn jest sporo. Jeśli jednak porównasz moc i pojemność oraz dostępne funkcje, to okaże się że wolnostojąca kosztuje niewiele mniej niż ta do zabudowy.

Mikrofale do zabudowy mają ponadto standardową wielkość i dodatkowy mechanizm chłodzący.

Jeśli używasz mikrofalówki sporadycznie lepiej zakupić piekarnik z funkcją mv .

Cena jego jest niższa niż obu urządzeń razem.

Z tego też względu mikrofalówki do zabudowy( i nie tylko) szybko tanieją.

co do uchwytów to jeszcze się waham, podobają mi się wpuszczane, takie jak te

http://www.kitchenideas.com.au/recessed_handle.jpg

ale nie wiem jak się sprawdzą przy uchylnych drzwiach jeśli będą zamontowane na środku drzwi

[/img]

Rozwiązanie tego problemu kosztuje kilkanaście złotych.

Są zatrzaski-odbojnice, które ułatwiają otwieranie drzwi nawet jeśli nie mają one żadnego uchwytu, listwy czy relingu - ot, same, gołe fronty.

Jeśli mogę, to powiem Ci Irmo, co mi się nie podoba w Twojej Kuchni.

Niekonsekwentny i wyjątkowo mocno burzący czystość całej kompozycji jest podział dolnych szafek.

Masz szuflady (ok!) ale obok są drzwiczki, które chwieją konsekwencję podziału dosyć sporej powierzchni.

Można przecież front drzwiczek pod zlewem, na zmywarce i pod piekarnikiem podzielić w tych samych proporcjach jak szuflady ( zamarkować podział na froncie). Chociaż będą to w dalszym ciągu "drzwiczki" dół będzie wyglądał na całość a nie jak klocki zestawione do kupy. Pewnie i funkcjonalne, ale czemu wyraźnie pokazujące te funkcje.

Może nie mam racji ale wygląda to trochę archaicznie ( patrz zdjęcia kuchni jakie wkleili Aga i i marekmarian - ten trynd ;) )

PS Trochę się rozkręciłem dzisiaj , ale wczoraj rozwaliłem samochód więc siedzę w domu i akurat renderuje kuchnie i zmuszam się do wyceny :)

pozdrawiam

no można tak zrobić jak mówisz...

ale...po co?

układ szafek wynika z funkcji...a funkcja pzrede wszystkim

oszukiwać tylko po to żeby zachować poziome podziały...

Pewnie masz rację, ale az mnie coś w środku na to przewiercazwariowałam już całkiem

przemyślę to, narysuję i zobaczę.

dzięki za słowa krytyki. Bardzo tego potrzebuję.

no można tak zrobić jak mówisz...

ale...po co?

układ szafek wynika z funkcji...a funkcja pzrede wszystkim

oszukiwać tylko po to żeby zachować poziome podziały...

.

:D :D

To co piszesz o funkcji jest skrótem pewnej ogólnej zasady.

Całkowicie się z Tobą zgadzam.

Zacytuję jednak dalej przekornie, to co zaczęłaś :

"Logika jest zawsze podstawą funkcjonalności. Bez niej funkcja nie istnieje lub przeczy zasadom ergonomii, która determinuje kształt formy w jej finalnym efekcie jakim jest estetyka.... Nie ma jednak mowy o estetyce formy, gdy założenia tej estetyki naruszają logikę a więc sama forma chociaż tożsama jest z estetyką nie musi podlegać wyznaczonej tej formie funkcji, tylko zgodnie z jej logiką i swym przeznaczeniem powinna być niezależnym walorem " :D

Hi,hi jak w "Rejsie" Piwowskiego i nie przeczy temu co powiedziałaś. :p