Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wąż do słuchawki prysznicowej-wanna akryl?

rafallogi

Recommended Posts

Witam,

Mam wannę akrylową i baterię wannową naścienną natomiast nie mam jeszcze słuchawki prysznicowej wraz z wężem do tej baterii (prysznic zazwyczaj bierzemy na górze w kabinie), ale przecież słuchawka wydaje sie być niezbędna chociażby do spłukania wanny po jej np. umyciu. Jaką słuchawkę powinienem kupić, tzn. z jakim wężem, metalowym, czy może plastikowym imitującym metal? Słyszałem opinie, że węże metalowe potrafią rysować, matowić wannę wykonaną z akrylu.

Słuchawka ma być podwieszana na jakimś uchwycie na płytkach lub na specjalnym relingu pionowym, gdzie jest dodatkowo podstawka np. na mydło.

Jakie rozwiązanie proponujecie i czy to prawda, że metalowy wąż matowi rysuje akryl? Bateria to seria Fokus HansGrohe.

Pozdrawiam.

Ja mam metalowy, użytkuję od roku i nie zauwazyłam, żeby matowił wannę, ale przyznaje, że nie przyglądałam sie jakoś szczególnie dokładnie, ot tyle co widać przy zwyklym myciu wanny. Jak nie zapomnę to sie w domu przyjrzę pod swiatło i Ci napiszę, ale dopiero w poniedziałek (nie mam netu w domu).

Ja zawsze miałam metalowe węże i rysowały dość mocno wannę emaliowaną (akrylową dopiero teraz będę instalować).

Po zmianie na plastikowy (imitujący metalowy) nic się nie dzieje, a wygląda przyzwoicie. Poza tym jest dużo lżejszy i w związku z tym wygodniejszy w używaniu (jesteśmy wysoką rodziną, więc i węże zawsze były dość długie, przy metalowym różnica w wadze była).

Teraz tylko plastikowe - jedyny feler, że plastik żółknie po jakichś paru latach, ale koszt wymiany nie jest jakiś zabijający. Metalowe nawet najlepsze psują się chyba szybciej - ta spiralka się łamie i wyłazi na końcach, więc też trzeba wymieniać.

Jeśli chodzi o wanny akrylowe, to przypuszczam, że może mieć znaczenie też jakość akrylu. W każdym razie ja już tylko plastikowe wężyki będę używać, chyba że coś jeszcze lepszego wymyślą :wink:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jesteście niezawodną pomocą i można zawsze na Was liczyć.

Potwierdziły się moje obawy, że wanna w jakimś tam stopniu może doznać uszczerbku. Nie będę ryzykowałi i testował mojej wanny pod kątem podatności na zarysowania. Lepiej od razu zakupię wąż plastiowy lub metalowy w oplocie plastikowym.

Przy intensywnym oświetleniu halogenowym nad wanną niestety wszystkie ewentualne zaryswania byłyby widoczne.

Dziękuję i pozdrawiam.