broker 04.12.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Słyszałem też, że niektórzy dają pod wełnę cienką wartwę (2 cm) styropianu. Czy to jest dobre rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaskos 27.01.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam!Mam dom wolnostojacy, pietrowy.Chce ocieplic strop na poddaszu nieuzytkowym. poddasze to jest bardzo niskie (od 80 cm do 20 cm ze wzgledu na pochyly dach). Dach jest lekko pochyly, jednospadowy, kryty papa.Duzo ciepla ucieka przez niego-widac to po b.malej ilosci sniegu na nim.Na pietrze jest problem z wilgotnoscia-grzyb. Co wybrac? Welne czy styropian? Jaka grubosc? 1 albo 2 warstwy izolacji? Jestem nowy na tym forum, z gory dziekuje za radypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.01.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam! Mam dom wolnostojacy, pietrowy. Chce ocieplic strop na poddaszu nieuzytkowym. poddasze to jest bardzo niskie (od 80 cm do 20 cm ze wzgledu na pochyly dach). Dach jest lekko pochyly, jednospadowy, kryty papa. Duzo ciepla ucieka przez niego-widac to po b.malej ilosci sniegu na nim. Na pietrze jest problem z wilgotnoscia-grzyb. Co wybrac? Welne czy styropian? Jaka grubosc? 1 albo 2 warstwy izolacji? Jestem nowy na tym forum, z gory dziekuje za rady pozdrawiam W Twoim przypadku po prostu wdmuchnąłbym (lub rozsypał) granulat. Za podobną cenę uzyskasz sporo lepszą izolację (grubsza warstwa bez możliwości mostków termicznych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaskos 27.01.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Ile granulatu? Jak grubo?Wiadomo im wiecej tym lepiej. Jaka jest rozsadna grubosc pokrycia? Czy cala ta przestrzen zasypac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.01.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Ile granulatu? Jak grubo? Wiadomo im wiecej tym lepiej. Jaka jest rozsadna grubosc pokrycia? Czy cala ta przestrzen zasypac? Zasypałbym całą przestrzeń. Dla mnie minimalna rozsądna grubość dla takiego przypadku wynosiłaby 30cm. W najcieńszym miejscu będzie 20cm, ale dla zabezpieczenia przed ubiciem trochę bym dołożył. Dowiedz się jaka różnica w kosztach i pewnie i tak całość zasypiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaskos 29.01.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Witam! Dzieki za dotychczasowe rady i prosze o kolejne Szukajac w sieci znalazlem rozne granulaty styropianu w cenach od 60 do 150 zl/m3. Roznily sie, zdaje sie, tylko gruboscia kulek. Jaki granulat wybrac? Czy ktos probowal wdmuchnac to we wlasnym zakresie? Jak? Wejscie i wsypywanie reczne jest bardzo utrudnione (mala wysokosc pomieszczenia, brak okien i drzwi i trzeba by wykuc w scianie jakis otwor zeby tam wejsc). Czy mozecie polecic jakas solidna i niedroga firme ktora robi takie izolacje (woj.opolskie). W tym pomieszczeniu sa 2 kratki wentylacyjne w scianie zewnetrznej budynku, czy taka wentylacja wystarczy? Czy jeszcze montowac kratki wentylacyjne do przewodu wentylacyjnego w kominie? ps strop betonowy, budynek ma ok 30 lat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.01.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Witam! Dzieki za dotychczasowe rady i prosze o kolejne Szukajac w sieci znalazlem rozne granulaty styropianu w cenach od 60 do 150 zl/m3. Roznily sie, zdaje sie, tylko gruboscia kulek. Jaki granulat wybrac? Czy ktos probowal wdmuchnac to we wlasnym zakresie? Jak? Wejscie i wsypywanie reczne jest bardzo utrudnione (mala wysokosc pomieszczenia, brak okien i drzwi i trzeba by wykuc w scianie jakis otwor zeby tam wejsc). Czy mozecie polecic jakas solidna i niedroga firme ktora robi takie izolacje (woj.opolskie). W tym pomieszczeniu sa 2 kratki wentylacyjne w scianie zewnetrznej budynku, czy taka wentylacja wystarczy? Czy jeszcze montowac kratki wentylacyjne do przewodu wentylacyjnego w kominie? ps strop betonowy, budynek ma ok 30 lat Pozdrawiam Wybrałbym granulat tańszy przy tych samych parametrach izolacyjnych (raczej nie styropianowy). Na pewno nie ma potrzeby montować kratek wentylacyjnych w kominie. W ścianie wystarczą, ale nie piszę o ilości wystarczającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 23.09.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Panwie mam pytanie dom 30lat piętrowy poddasze niezamieszkałe strop betonowy na nim wysypane trociny około 5cm co z nimi mozna zostawić? i co na strop wata/styropian? za 3 lata szykuje remont generalny prawdopodobnie poddasze zniknie w całości zostanie zburzone dlatego skłaniałbym sie do ułożenia na te kilka lat styropianu bo jest wieksza szansa żeby go potem ściągnąć i wykorzystać do innego celu np ocieplenia domu co się daję pod styropian folia zwykła paro-przepuszczalna i czy na górę też? i ile cm ? czy lepiej dać watę ile cm co z trocinami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eNcoM 09.11.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 przepraszam za odgrzebanie tematu, ale mam podobny problem. Będę ocieplał strop poddasza użytkowego styropianem i chciałem pokryć go płytą wiórową. Znalazłem oto taką informację: Potrafi mi ktoś wyjaśnić dlaczego podłoga nie może dotykać izolacji i po co jest ta przerwa wentylacyjna skoro bezpośrednio na stropie będzie położona folia paro izolacyjna? Głównie chodzi mi o to że legary podnoszą koszt, a zastosowany gęsty styropian wytrzyma ciężar rozłożony prze płytę wiórową bez pomocy legarów. Mam poddasze (stryszek) mam zamiar ocieplić strop podobnie jak kolega czyli 10-20cm przyklejonego styropianu a na to płyta OSB Strop: zalana "dziurawka" + zbrojenie Raczej ocieplę styropianem bo zostało mi go trochę i chciałbym go wykorzystać Czy mogę bezpośrednio przykleić 2 warstwy do siebie?? i bezpośrednio na strop, a następnie położyć na to płytę OSB?? Czy trzeba pod styropian rozłożyć folię paroszczelną?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts