Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Stałem się posiadaczem działki rolnej, na której z czasempewnie coś powstanie.

Ze względu na sąsiedztwo działki zabudowanej przy tej samej drodze gminnej przypuszczalnie dostałbym warunki zabudowy. Na chwile obecną gmina ma studium uwarunkowań i przymierza się do sporządzenia planu.

Pytanie:

Czy jeżeli otrzymałbym warunki zabudowy, to automatycznie w studium, teren ten jest zmieniany na budowlany, czy złożyć wniosek o zmianę ?

Bodajrze wyczytałem, że uchwalenie planu unieważnia warunki zabudowy, a ja nie zamierzam tam nic stawiać w perspektywie kilku lat. Niechciałbym jednak, aby nowy plan mnie blokował.

https://forum.murator.pl/topic/87567-wzizt-a-studium/

Na chwile obecną gmina ma studium uwarunkowań i przymierza się do sporządzenia planu

jeśli się przymierza do planu to plan musi być zgodny ze studium

nie piszesz że zmienia też studium więc zakładam że tego nie zrobi

możesz sprawdzić w studium co na tym terenie jest przewidziane,

jeśli wystąpisz teraz o wz na coś co jest zgodne ze studium i dostaniesz wz to możesz z grubsza przyjąć że po uchwaleniu planu nie uchylą ci wz. Uchylane są tylko wz sprzeczne z ustaleniami uchwalonego planu

prawnie wydanie wz nie jest związane z zapisami studium - nie musi być zgodne

gmina może wstrzymać wydanie wz przez rok jeśli np wystąpisz o coś czego gmina nie przewiduje w sporządzanym planie albo w trakcie sporządzania planu nie chce wydawać wz żeby nie było bałaganu

oczywiście wystąp z wnioskiem do planu o to co chcesz na tym terenie,

budować się nie musisz, ale ważne żeby plan dał ci taką możliwość w przyszłości

Czy jeżeli otrzymałbym warunki zabudowy, to automatycznie w studium, teren ten jest zmieniany na budowlany, czy złożyć wniosek o zmianę ?

ale chyba sugerujesz że nie ma zgodności między studium a tym co chcesz :-?

https://forum.murator.pl/topic/87567-wzizt-a-studium/#findComment-2009298

Jeśli tak jest (niezgodność zapisów w studium z Twoimi planami inwestycyjnymi potwierdzonymi, mam nadzieję, przez WZ) to jeśli przed uchwaleniem MPZP nie wystąpisz (zgodnie z tymi WZ) o pozwolenie na budowę to będą obowiązywały zapisy planu (a więc być może zakaz zabudowy). I pamietaj, że złożenie wniosku do planu nie oznacza, że musi być on uwzględniony.
https://forum.murator.pl/topic/87567-wzizt-a-studium/#findComment-2009730