Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki gazowy piec co/cwu kupi?e(a)m/zamierzm kupi? ?

Jaki piec ?  

503 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki piec ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie .... JAKI PIEC ....

no dobrze a JAKI DOM ... JAKIE PALIWO ... JAKIE WARUNKI DOSTARCZENIA CWU OD KOTŁA DO KRANU .....

Pytanie przypomina sytuację klienta w salonie mercedesa dzieńdobry jaki samochód mam wybrać ....

żeby zacząć dobór kotła trzeba określić:

1. jakie paliwo wchodzi w rachubę gaz, lpg paliwa stałe olej itp

2. jaka moc kotła

3. jaka automatyka i czym ma sterować

4. jak przygotować ciepłą wodę

5. z czym nasz kocioł ma współpracować

6. w jakiej kwocie klient chce się zmieścić czyli czy może zaspokoić oczekiwania za przeznaczoną na ten cel kwotę

i znając te odpowiedzi można zacząć rozmowę

pozdrawiam

ostatnio duzo myslalem by nie przeplacac a miec konfort cieplej wody w dwoch lazienkach. i znalazlem Vailant turbo z zasobnikiem warstwowym 20 l daje 16 l/min co pozwala przynajmniej spokojnie brac prysznic i myc rece. podobny przeplyw daje Sunier Duwal czy cos podobnie brzmiace. vailant jest dobry bo jak czytalem o bakteriach Ligonell w zasobnikach pojemnosciowych to tu mamy funkcje codzienna z podwyzszona temperatura do 60C. mysle ze koszt 7400 plus pogodowka 3000 jakos sie mi zwroci. to i tak podobno taniej niz kociol jednofunkcyjny i zasobnik pojemnosciowy :wink:

• 3 months później...

:D Nareszcie jest- Kondensacyjny Junkers Cerapur ZSBR 7-28 A + zasobnik 160 litrów.

Dużo myślałem o kondensacyjnym Vaillancie ecoTEC, ale trochę dziwną politykę prowadzi Vaillant. Na zachodzie Europy jest dostępny model "exclusiv" który ma szeroki zakres modulacji palnika a w Polsce to można sobie nabyć tylko "clasica" z cholernie ograniczonym zakresem modulacji (pod tym względem jest to chyba najgorszy kocioł kondensacyjny ze wszystkich dostępnych w Polsce). No to skoro Vaillant ma Polaków w dupie, to ja mam ich też w dupie. :evil:

• 3 weeks później...
  • 5 weeks później...

Nie wiem jeszcze jaka firma, ale:

- jednofunkcyjny

- z zasobnikiem (większym)

- z zamkniętą komorą spalania

- co do pogodówki - sama nie wiem (podobno im mnieje elektroniki, tym lepiej :-)

Mam jeszcze pytanie przy okazji - czy jeżeli zasobnik stoi w domu piętrowym na dole, potrzebna będzie jakaś pompa czy coś takiego???

BabaB