Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki gazowy piec co/cwu kupi?e(a)m/zamierzm kupi? ?

Jaki piec ?  

503 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki piec ?

Recommended Posts

Vaillant ecoTEC 246 + zasobnik ACV HL160

Paliwo gaz propan z butli

nowy dom 140m2 użytkowej

ściana 24 suporex + 15cm styropian

dół podłogówka (ok 70m2) poddasze kalafiorki.

Jeszcze nie ma ale już zamówiony (kociołek 5460zł??)

aha do tego jeszcze CalorMatic 430 + VR 61 i grupa pompowa

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy do kotła jednofunkcyjnego np Vaillant zakładać oryginalny zbiornik na wodę?? czy dużo tańszy:

http://www.allegro.pl/item404339512_bojler_100l_z_podwojna_wezownica_galmet_od_ss.html

sprzedawca mówi ze lepiej mieć wszystko jednej firmy ze wszystkie podłaczenia pasują ze wszystko działą bez przeróbek ale .... koszty

czy można zaoszczędzić w ten sposób aby kupić sam piec i taki zbiornik osobno co trzeba by jeszcze dokupić aby to razem współgrało.

Jaskul, ja tak właśnie robię, do DeDietricha MCR24 dokupiłem zasobnik Elektromet WGJ-SQ 120, taki kanciaty. :) Za mniej niż 1300zł to zasobnika 120l z logo znanej firmy kotłowej nie kupię. A w ocenie instalatora CO, współpracują bez różnicy.

Stawiam na SAUNIER DUVAL ISOTWIN F25:

- dwufukcyjny

- zamknięta komora spalania

- wbudowane dwa zasobniki warstwowe o pojemnosci 2x21l

- szeroki zakres modulacji 17-100% (4,1 kW-25kW)

- komfort cieplej wody ***

- wbudowana automatyka pogodowa

- przystosowany do podłączenia obiegu cyrkulacyjnego c.w.u.

- dobra cena (ok 4400zł)

Do tego kominek z DGP grawitacyjnym oraz przepływowy podgrzewacz wody w kuchni (np. wersja Perfect 45 firmy Wijas, umieszczony pod zlewem)

Za info z góry dziekuje

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 5 weeks później...

Witam, Czy ktoś z użytkowników może mi w przyjazny sposób wyjasnić sterowanie za pomocą regulatora pogodowego Vaillant calorMATIC VRC 430. Chcę zrozumieć co za tempertaury ustawia się na ekranach 1, 3 i 4 i jak optymalnie ustawić godziny i temperatury pracy.

http://1.1.1.4/bmi/www.vaillant.pl/stepone2/data/images/c5/2e/00/RE_calorMATIC_430.jpg

• 2 weeks później...
Witam, Czy ktoś z użytkowników może mi w przyjazny sposób wyjasnić sterowanie za pomocą regulatora pogodowego Vaillant calorMATIC VRC 430. Chcę zrozumieć co za tempertaury ustawia się na ekranach 1, 3 i 4 i jak optymalnie ustawić godziny i temperatury pracy.

Mam to od miesiąca - plus jeszcze moduł VR61 do obsługi drugiego obiegu (podłogówka z mieszaczem), nie wiem czy masz też drugi obieg.

Ale, jeżeli ekran 1 to strona główna - to ustawiasz chwilową temperaturę (jeżeli masz Auto) lub stałą (jak tryb ręczny).

Jeżeli ekran 3 to strona 2 (w prawym górnym rogu ekranu prostokąt i 2) - to tam ustawiasz programy czasowe. Najpierw wybierasz prawym pokrętłem dni tygodnia - ja mam Po - N, a potem w jakich godzinach jaka temperatura. Ja ostatnio ustawiłem od 0 do 24 (czyli całą dobę) jedną temperaturę + tryb auto. Jeżli ustawisz sobie jakieś przedziały, np. 5 - 23, które nie obejmują całej doby, to w czasie poza tym zakresem, temperaturą docelową będzie ta, która jest ustawiona na stronie 8 (8 w prawym górnym rogu).

Jak dobrze rozumiem, ekran 4 u Ciebie to chyba program czasowy dla wody gorącej - tu możesz ustawić w jakich godzinach jaka ma być temp. wody w zasobniku. Pewnie jak jest o jakimś czasie dużo większe zużycie (np. dużo osób się kąpie w wannie mniej więcej o tej samej porze) można na ten czas zaprogramować wyższą (żeby nie zabrakło). Dla ciepłej wody nie znalazłem temperatury obniżonej, więc pewnie poza zadanymi godzinami, piec pilnuje tylko, żeby woda nie zamarzła. U siebie ustawiłem na 0-24 i 50 stopni.

Jak optymalnie ustawić - nie mam pojęcia, po prostu słyszałem, że najlepiej jest mieć stałą temperaturę przez cała dobę, bo wtedy jest najoszczędniej, że zużywa się dużo więcej gazu na podniesienie temperatury po obniżeniu, niż na utrzymanie wyższej przez cały dzień. Ale to pewnie zależy też od czasu w jakim ma być niższa a w jakim wyższa.

Pozdrawiam

Michał M

Jaki gazowy piec co/cwu kupiłe(a)m/zamierzm kupić i dlaczego ?

Vaillant kondensacyjny + zasobnik 120 L.

Vaillant ecoTEC VC plus 186/3-5 + VIH120 + zestaw nadtynkowy do połączenia zasobnika z kotłem + regulator pogodowy calorMATIC 430 - całość 6830 z dostawą do domu. (zakup w połowie października 2008)

Dodatkowo regulator drugiego obiegu (VR61) + podłączenie + pierwsze uruchomienie - około 1300 PLN

Instalacja w kotłowni z mieszaczem i pompami, rurą do komina, podłączenie pieca (nie pierwsze uruchomienie) - ponad 6 tys.

Jak teraz patrzę na to wszystko, to nie wiem czy bym się drugi raz na to samo zdecydował, ale brakowało czasu na posprawdzanie cen i dyskusje ze specjalistami.

Pozdrawiam

Michał M

Mam to od miesiąca - plus jeszcze moduł VR61 do obsługi drugiego obiegu (podłogówka z mieszaczem), nie wiem czy masz też drugi obieg.

Tak mam tez drugi obieg. Dziekuje za odpowiedz. Ciekawe jak to realnie jest z tym grzaniem przez cały czas, czy rzeczywiscie to tańsze rozwiązanie... trzebe bedzie eskperymentować. Odezwę się na priv jeszcze w tym temacie.

Tak mam tez drugi obieg. Dziekuje za odpowiedz. Ciekawe jak to realnie jest z tym grzaniem przez cały czas, czy rzeczywiscie to tańsze rozwiązanie... trzebe bedzie eskperymentować. Odezwę się na priv jeszcze w tym temacie.

Jeszcze na poziomie fachowca mam problem z ekranami C8 i C10 - gdzie odpowiednio dla obwodu HK1 i obwodu HK2 w opcji podłączenie pomimeszczenia mam brak (nie ma) - i wtedy mi w miarę działa, jeżeli przestawię na korekta lub termostat - nie bardzo grzeje, zwłaszcza podłogówka na dole. W instrukcji jest nie ma, włączenie, termostat, ja mam tylko brak, korekta, termostat - wydawało mi się, że będzie lepiej z termostatem. No i pewne zawirowania powoduje to, że pierwszym obiegem jest obieg grzejnikowy (piętro) a drugim dopiero podłogówka (salon na dole) - a niestety regulator jest właśnie na dole w salonie :-)

Pozdrawiam

Michał M

U mnie też czujnik na dole w salonie, ale wszedzie grzejniki, podlogówka dodatkowo dla komfortu - lazienki i kuchnia. Za to nie rozumiem zupelnie dlaczego skoro nastawiam np 21C, to na regulatorze widze ze temperatura w salonie wynosi zazwyczaj 23,5 lub nawet 24,5C a piec wciaz grzeje? Mialem wrazenie ze nastawiam oczekiwana temperaturę i piec nagrzewa pomieszczenie by potem dogrzewać tylko jesli temperatura spadnie ponizej ustawionej? Czy nie tak to powinno dzialać? :o

Na razie czuję sie zagubiony...

Za to nie rozumiem zupelnie dlaczego skoro nastawiam np 21C, to na regulatorze widze ze temperatura w salonie wynosi zazwyczaj 23,5 lub nawet 24,5C a piec wciaz grzeje? Mialem wrazenie ze nastawiam oczekiwana temperaturę i piec nagrzewa pomieszczenie by potem dogrzewać tylko jesli temperatura spadnie ponizej ustawionej? Czy nie tak to powinno dzialać? :o

Na razie czuję sie zagubiony...

Mam dokładnie to samo, może nie zawsze piec grzeje, bo on się włącza zupełnie czasami bez związku, ale chyba to zależy od sterowania pogodowego - na pewno jak spada temp. na zewnątrz, to podnosi temperaturę wody, żeby zapobiec spadkowi temp. wewnątrz. Zobacz też jaką masz krzywą grzejną - mi fachowiec od vaillanta mówił, że powinno być od 1.2 do 1.5 (że tak jest najlepiej), ale z instrukcji wynika ( i też mówił to inny fachowiec), że w przypadku dobrze ocieplonego domu może być mniej. Ja już zszedłem z 1.2 na 1.0 i jest ciągle ciepło :-)

Ja mam dół nastawiony na 19 lub 19.5 (próbuję ustawić dobrą temp) i też jest na regulatorze 22 - 23.5 stopnia.

Pozdrawiam

Michał M

Mam dokładnie to samo

Ja także jestem już na krzywej 1.0 a dla podłogówki testuję nawet 0.6 jest ciepło i to miłe, ale licznik gazowy kręci się dość szybko i obawiam się, że otrzymam duże zużycie gazu. Czy masz piec kondensacyjny? Wiesz może w jakich warunkach/ustawieniach działa najsprawniej?

Czy masz piec kondensacyjny?

Tak

Wiesz może w jakich warunkach/ustawieniach działa najsprawniej?

Z tego co wiem to na niskich temperaturach wody w co, ale to wszystko. Co do szczegółów ustawienia - to nie wiem za dużo.

A i przed chwilą wyczytałem gdzieś, że w przypadku ustawienia temp. wody w co powyżej 57°C, piec przestaje działać jako kondensacyjny, a zaczyna jako zwykły (ale to była dyskusja na temat innej firmy).

Michał