Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki gazowy piec co/cwu kupi?e(a)m/zamierzm kupi? ?

Jaki piec ?  

503 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki piec ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
W obecnym mieszkaniu mamy dwufunkcyjny piec Vailanta. Przyznam, że jestem niezbyt zadowolona. Od początku były problemy z elektromagnesem, potem okazało się, że to wada fabryczna, dobrze, że serwisant jest OK i mimo, że minęło 3 mies. od upływu gwarancji jakoś załatwił, że dostaliśmy go za darmo (to było w ub. sezonie grzewczym). Myślałam, że już wszystko będzie dobrze a tu 3 dni temu znowu ciepła woda nie zaskoczyła. Ale się wkurzyłam. W domu nie chcę mieć już Vailanta. Może na mnie trafiło akurat, ale takie są moje doświadczenia i już.

• 2 weeks później...

Kociol "Ulrich" nie jest kotlem japonskim.

Producent nazywa sie Kyong Dong i jest producentem koreanskim.

Prosze zobaczyc pod http://www.boiler.co.kr

Generalnym dystrybutorem kotlow Kyong Dong w Polsce jest warszawska firma Novoterm sprzedajaca je pod nazwa Ulrich, sugerujaca niemieckie pochodzenie kotla.

Co dziwne, kotly te nie maja porzewidzianej prawem polskim tzw. tabliczki znamionowej informujacej m.in. o producencie.

Nie maja gdyz zgodnie z certyfikatem UDT ( patrz http://www.ulrich.com.pl)

kotly te sa produktem polskim.

Dzieki temu nie podlegaja 35 % clu na towary koreanskie.

Reasumujac jest to kociol koreansko(producent)-japonsko(technologia)-

-niemiecko(nazwa)-polski(dokumenty UDT i dystrybutor) mowiac prosciej

polski kocioj kosmopolita. Zlosliwi powiedzieliby Skladak-Kosmopolita.

A ze firma Ulrich producent kotlow nie istnieje, nie moze wedlug mnie brac rowniez udzialu w w/w rankingu, chyba ze jako KYONG DONG

chyba teraz sa wszyscy niesamowicie wdzieczni za tak wyczerpujaca odpowiedz. kazdy jednak wiedzial i bez tego wywodu o co chodzi, pan tez panie gosciu nieprawdaz?

te piece sa ogolnie sprzedawane jakie piece "ulricha" (albo inaczej piece Wandich) a ze nazwa prawie niewymawialna to tak tez ogol je nazywa. Ale sa wyjatki, ktore ida do punktu sprzedazy i prosza o piec kosmopolite (o ile go chca) o nazwie kyong dong. chcialbym tylko zobaczyc mine tego sprzedajacego w tym momencie.

zeby wszystko mialo rece i nogi, to takie wyjasnienia jak powyzej bylyby rowniez potrzebne w wielorakich czasopismach, ktore kotly ulrich reklamuja. przeciez to blad!

a strony koreanskie, japonskie albo chinskie sa bardzo pomocne i wiele maja do powiedzenia.... dzieki za ten adres, bylbym bez niego biedniejszy

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...