anna99 16.03.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Czytając posty odnoszę wrażenie, że temat kotłów jest bardzo emocjonalny i chyba na ten temat najwięcej napisano. A i zacietrzewic sie nietrudno. Dlatego z "pewna niesmiałością" piszę, że zakupiłam do małego domku piec Vaillanta AquaPlus z wbudowanym zasobnikiem warstwowym. Jeszcze go nie uzytkuję, więc nie mogę nic powiedziec więcej. Za jakiś czas powiem, czy sie sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzP 16.03.2004 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Z "pewną dozą śmiałości" oznajmiam, że tak jak anna99, nabyłem drogą kupna piec Vaillant Aqua Plus z wbudowanym, 20 litrowym zasobnikiem wraz z regulatorem pogodowym. Myślę, że właśnie ten kociołek sprosta moim wymaganiom w 170 metrowej chatce. Pozdrawiam - Grzegorz[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 16.03.2004 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 GrzegorzuJak to miło spotkać "pokrewną" duszę. Czy będziesz robił cyrkulację (ponoc nie miec jej na poddasze - to zbrodnia - cytat z forum) ale ja wcale nie jestem tego pewna. Domek malutki, najdalej od pieca 4-5 m. I jakos nie mogę przekonać sie do pogodówki - teraz mam wyłączoną (dom wynajmowany), bo chyba jest źle ustawiona - piec wyłączał sie przed osiągnięciem temp. zadanej w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 16.03.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Witam wszystkich, Słuchajcie, a co z takimi markami jak Beretta, Chaffoteaux&Maury, Wolf, Biasi?Mało co można o nich opini przeczytać, a przecież też robią (podobno) dobre piece.Proszę napiszcie co sądzicie o tych markach i piecach przez nich robionych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzP 17.03.2004 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 anna99Z uwagi na to, że punkty poboru ciepłej wody będę miał oddalone w znacznej odległości od kotłowni, zdecydowałem się na zinstalowanie cyrkulacji. Zawsze można wyłączyć pompkę i jej nie używać, ale w przypadku, gdy nie zamontujemy w fazie tworzenia instalacji, później nie będzie możliwości montażu. A z czasem przekonasz się, że warto było więcej zainwestować i mieć ciepłą wodę natychmiast, a nie oczekiwać na ciepło, chociażby 30 sekund. Co do pogodówki, to przyznam się szczerze, że nie mam zdania. Zakupiłem regulator też na zasadzie: "pożywiom-uwidzim". Wielu moich znajomych korzysta z takiego systemu sterowania; kilku jest zadowolonych, kilku nie. Poza tym, to jedyny regulator do Vaillanta, który steruje pracą "podłogówki" Z tego co wiem (może się mylę), zawsze można używać ten sterownik jako wewnętrzny i sterować pracą kotła w/g żądanej temperatury w pomieszczeniu.Ale to wszystko Aniu okaże się dopiero podczas eksploatacji chatki. Na razie "jestem" w stanie surowym otwartym. Pozdrawiam - Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 17.03.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Dzieki, Grzesiu! Nad cyrkulacją pomyślę, choć u mnie strasznie ciasno (piec w rogu kuchni, pod nim mikrowela, pod nia pralka). Nie mam podłogówki tylko grzejniki, wiec nie bardzo zależy mi na pogodówce. Ale jak mówisz "pożywiom-uwidzim". Ja też mam stan surowy otwarty !! (do przszłego tygodnia - bo wstawiaja okna ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiaijurek 19.03.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 My też mamy Buderusa, co prawda, dopiero 3 lata ale chodzi idealnie. Cała kotłownia, tj. piec, zasobnik bodajże 130 l ( ale mogę się mylić, może 120), naczynie wzbiorcze, 2 pompy kosztowały ok. 8500. Może są dobre kotły i tańsze, ale mój mąż zakochał się w Buderusie, no to co miałam do powiedzenia? Zresztą praktycznie ja podjęłam 99% decyzji związanych z budową, więc niech mu tam będzie ten Buderus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 22.03.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Ja mam na ścianie wiszący DP ze Świebodzic. Wnętrze "zachodnie", pompa Grundfoos a cena krajowa.Piecyk chodzi już 6 lat i obsługa łączna wyniosła do tej pory 120 zł za dwukrotne czyszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzełek 23.03.2004 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Jeśli pozwolicie, to mam pytanie do Ani i Grzegorza. Również przymierzam się do tego pieca i dlatego chciałbym sie dowiedzieć ile daliście kasy. Sprawdzałem, w sklepie cena wyjściowa to ~6.000 PLN. Gotowi są sprzedać go za ~4.300 PLN. Czy to dobra cena? Czy może się jeszcze targować...? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 23.03.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 orzełekBierz i nie pytaj. Ja dałam 5100 zł. Bez pogodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzP 23.03.2004 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Witam miłośników Vaillanta.orzełku, właśnie odgrzebałem fakturkę na kociołek i niniejszym informuję, że na "nasz" piecyk wraz z jego zarządcą wydałem całe 5400 złociszów polskich. Piec - 4500, regulator VRC 420 - 900, a było to 15 grudnia. Nie mam pojęcia czy ceny już "skoczyły do góry" czy nie. Myślę, że jeśli zdecydowałeś się na zakup tego właśnie "wynalazku", to nie czekaj. Twoja cena jak widzisz jest bardzo dobra. Pozdrawiam - Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 24.03.2004 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 orzełkuMoja cena jest z lutego, a więc już drożej niż Grzegorza. Kupuj!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 24.03.2004 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 U mnie miał być Valiant a jest Ariston wiszący jednofunkcyjny z zasobnikiem - cena i jeszcze raz cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 24.03.2004 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Jeszcze nie kupiłem ale będzie to Vailant. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 24.03.2004 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Zdecydowałem się na Vaillanta (Central-Bud Bydgoszcz): atmoVIT exclusiv VK264/8E (26 kW) + zasobnik VIH H 120 (120 litrów) + regulator pogodowy VRC 410s + moduł cyrkulacyjny. Cena brutto (po rabacie 20%) - 9700 PLN. Skusiło mnie kilka rzeczy: dwustopniowy palnik (to chyba jedyny kocioł tej mocy z takim palnikiem), opcja podłączenia w późniejszym terminie kolektorów słonecznych, możliwość wykorzystania modułu regulatora pogodowego także jako pokojowego oraz niezły design (to najmniej ważne, chociaż większość osób zwraca uwagę na wygląd). Przy łącznym zamówieniu dostałem 30% rabatu na grzejniki (Radson). Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józia S. 25.03.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 nie mam jeszcze doświadczenia, bo piec dopiero zaliczkowałam. do ogrzania mam 105m2 w parterze, wyłącznie ogrzewanie podłogowe. po długich bataliach z hurtowniami zdecydowałam się na buderus classic + zasobnik 120 l (czy wybór był słuszny czas pokaże). dlaczego budersu: - sporządzili najbardziej rzetelną i szczegółową wycenę całości c.o. - cena nie zwaliła mnie z nóg - informacje użytkowników tej marki były pozytywne - moduł pogodowy nie był tak strasznie drogi, jak w przypadku innych, znanych marek. Poszłam za przykładem czupurka, w razie czego będzie na kogo zwalić winę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 25.03.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 jak Józia zwali na mnie, to ja sceduję niżej na Didi a tak poważnie, napewno dziewczyny będzie dobrze tzn. ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 25.03.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Cos nie moge znalezc strony na piece WOLF. Moze ktos zna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 05.04.2004 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 http://www.wolf.it.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.04.2004 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Buderus- dwufunk. kondensacyjny. Cena 6000zł. z czujnikiem pogodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts