Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki gazowy piec co/cwu kupi?e(a)m/zamierzm kupi? ?

Jaki piec ?  

503 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki piec ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Termet 6,6 - 24 Kw z zasobnikiem 120 l ze sterownikiem Honeywell CM 27 za łączną cene ponizej 3.500 zł brutto.

Użytkuje od marca 2004 roku. Bez zastrzezen, bez wizyt serwisow, bez zadnych dodatkowych kosztow. Polecam.

Zuzycie gazu za cwu i kuchnie gazową 60zl/mies - rodzina 3 os. zuzycie łączne wody to 10m3/mies.

W sezonie zimowym zuzycie gazu jest o 100 złotych wyzsze ze wzgledu na c.o. co daje łącznie 160 złotych miesiecznie w sezonie zimowym.

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
:D baba_budowniczy, jak odkręcisz kran to ciśnienie zimnej wody doprowadzonej do zasobnika "wypycha" ciepłą wodę do kranu.

Pompy żadnej nie trzeba... :wink:

Dzięki :-) Nie powiem, że mnie to martwi :-)

BabaB

Jeśli chodzi o to czy jest potrzebna pompa do zasobnika to odpowiem że tak i to nawet dwie:

- pierwsza do (ładowania) podgrzewu zasobnika cwu i jest ona zazwyczaj w kpl przy zakupie. Dla kotłów wiszących jest to ta sama pompa, która przesyła ciełą wodę do instalacji c.o. a to co aktualnie grzeje kocioł steruje zawór przełączający zabudowany wew kotła. Dla kotłów stojących raczej trzeba ją dokupić osobno lub czasem sprzedawana jest z zestawem łączącym kocioł z zasobnikiem.

- druga pompa nazywana cyrkulacyjną jest zalecana zwłaszcza tam gdzie odległości pomiędzy zasobnikiem a łazienkami jest dość duża.

Sprowadza się to do tego że instalacja cwu składa się z trzech rurek

1. woda zimna

2. woda ciepła

3. cyrkulacja (możliwa do zastosowania gdy podgrzewacz posiada wejście na cyrkulację)

W obieg wody która krąży jako cyrkulacja wpina się małą pompę która ma za zadanie "mieszać wodą" w obiegu cwu po to aby ciepła woda była pod kranem wtedy gdy jest poczebna. Cyrkulacja grawitacyjna nie zawsze zdaje egzamin.

Aby pompa cyrkulacyjna nie pracowała cały czas wysterowuje się ją zegarem czasowym (czasem automatyka kotła to osiada) który programuje się w taki sposób aby rano i popołudniu czyli wtedy gdy korzystamy z cwu była ona dostępna pod kranem.

Prawdą jest, że woda ciepła pod własnym ciśniemiem wypłynie wkońcu ale niczym popłynie nam woda cieła będziemy musieli np rano spuścić wiele litrów wody zimnej (bo ona w rurach si ę wychładza) a to są koszty za wodę też płacimy.

Co do wyboru kotła to radziłbym aby zwrócić uwagę na serwis urządzeń które Państwo chcecie kupić czy jest gdzie się znajduje jak to jest daleko od miejsca gdzie mieszkacie. Wkońcu nawet najlepsze urządzenie się psuje wymaga przeglądów okresowych itd.. Im większa ilość serwisantów tym lepiej dla wyborów które dokonujemy.

pozdrawiam

Robert

Dołączam do 7% użytkowników kotła De Dietrich. Jednofunkcyjny, z zasobnikiem 120 l. Kompakt, wygląda jak lodówka. Wbudowany sterownik, pogodówka. Bardzo cichy i ładny. Mam nadzieję, że sprawdzi się w użytkowaniu.

• 4 weeks później...

Ja zdecydowałem się na Viessmanna 222.

Mam mały domek, tylko jedną łazienkę i kibelek z umywalką, więc zasobnik 50 litrów powinien wystarczeć. Zajmuje mało miejsca (taka wisząca lodówka).

Nie jest kondensacyjny ale posiada komorę zamkniętą

Mók dobry znajomy pracuje w tej branży. On mi polecił i załatwił ciekawą cenę.

• 2 weeks później...

viessmann

VITODENS 300: Vitodens 300 należy do absolutnej czołówki wśró d kotłów kondensacyjnych. Łączy on bowiem wszelkie cechy "dużego” kotła ze zwartą, małogabarytową budową kotła wiszącego. Znajdujemy w nim poza tym wa szczytowe osiągnięcia techniki grzewczej firmy Viessmann: powierzchnię grzewczą Inox-Crossal i modulowany palnik promiennikowy MatriX. Dla dobra środowiska naturalnego także z katalizatorem Vitodens 300 zasługuje na miejsce w czołówce przede wszystkim dzięki rozwiązaniom sprzyjającym ochronie środowiska. Z łatwością utrzymuje się on poniżej najostrzejszych w świecie wartości granicznych Programu Hamburskiego. A Vitodens 300 Kat z palnikiem promiennikowym Matrix z pokryciem katalitycznym jest jeszcze lepszy - emisje tlenków azotu są tu mniejsze o samej tolerancji pomiarowej według DIN. Powierzchnia grzewcza z efektem samooczyszczania. Wysoką pewność eksploatacyjną i długą żywotność kotła zapewniają pionowe powierzchnie grzewcze Inox-Crossal z nierdzewnej stali szlachetnej. Zapewniają one również niezakłócony spływ kondensatu skraplającego się przy o zyskiwaniu ciepła ze spalin. W ten sposób zapobiega się zatężaniu kondensatu i ewentualnym szkodom korozyjnym. Ogrzewanie pomieszczeń i ównoczesne podgrzewanie ciepłej wody. Wysoka wydajność kotła Vitodens 300 potwierdza się również w innym punkcie. Dzięki temu urządzeniu możliwe staje się równoczesne ogrzewanie pomieszczeń i przygotowywanie ciepłej wody. Oznacza to, że funkcje ogrzewania pomieszczeń i przygotowywania ciepłej wody nie kolidują ze sobą.

Przegląd zalet:

- kompaktowy, kondensacyjny wiszący kocioł gazowy,

- znamionowa moc cieplna: 8 o 24 kW,

- sprawność znormalizowana: o 109%,

- bardzo niskie emisje substancji szkodliwych dzięki modulowanemu palnikowi promiennikowemu MatriX, poniżej wartości granicznych znaku ekologicznego "Błękitny Anioł" i najbardziej rygorystycznych w świecie wymagań Programu Hamburskiego,

- usytuowana pionowo powierzchnia grzewcza Inox-Crossal, zapewniająca wysoką pewność eksploatacyjną i długą żywotność:

- niezakłócony spływ wykraplającego się kondensatu przez przebiegające pionowo ciągi spalin; w ten sposób unika się zatężania kon ensatu,

- wzmożony efekt samooczyszczania dzięki gładkiej powierzchni ze stali szlachetnej,

- bardzo efektywna wymiana ciepła i wysoki stopień kondensacji dzięki: powierzchniom grzewczym intensywnie zawirowującym strumień spalin, przeciwprądowemu przepływowi wody kotłowej i spalin,

- łatwość regulacji i efektywne wykorzystanie ciepła kondensacji dzięki obszernemu płaszczowi wodnemu i użytej pojemności wodnej,

- komfortowe regulatory, sterowane temperaturą pomieszczenia lub pogodowo, ze zintegrowanym systemem diagnostycznym i złączem Optolink do przenośnego komputera.

Uprzejmie proszę o opinię - ja i tak z tego nic nie rozumiem - a więc pytam mądrzejszych .

Czy to dobry pomysł?

Czy może powinnam poszukać innego niż proponowany przez architekta?

Czy rzeczywiście jest dobry ? czy są lepsze? A może to przerost formy nad treścią?

Dzięki

Mogę jedynie pomóc Ci mówiąc jedynie, że słyszałem doscyć pochlebne opinie o Vaillancie, jednak szczegółów Ci nie podam, bo sam mam Junkersa kondensacyjnego. Sprawność ma podobną, również sterowany pogodówką. Jednofunkcyjny z zasobnikiem 120l. Jak na moje potrezby taki zasobnik jest wystarczający.

• 1 month później...

DeDietrich Innovens MC 25 LP jednofunkcyjny z zasobnikiem. Sterowanie Diematic3 z czujnikiem pogodowym. Dodatkowo sterowanie pokojowe FM51 (CDI2) dla samoadaptacji krzywej grzewczej i wygodniejszego (zdalnego) sterowania.

- z zasobnikiem czy bez,

Z zasobnikiem 120L

- stojący czy wiszący,

Wiszący

- kondensacyjny czy nie,

TAK

- z zamkniętą komorą czy otwartą,

Zamkniętą

Czym kierujesz się przy wyborze ?

Przekonały mnie rozbudowane możliwości sterowania Diematic3 w zakresie sterowania pogodowo-pokojowego oraz możliwość dalszej rozbudowy systemu - zwlaszcza instalacji solarnej (czujnik solara i zasobnika wody solarnej).

• 2 weeks później...